Prefectura Prahova a emis un comunicat de presă cu privire la ultimele informații privind situația coronavirus din județ. Până în prezent, în județul nostru au fost confirmate 48 de cazuri de COVID-19, cu unul mai mult decât la ultima raportare.  Totodată, până în prezent 12 prahoveni au fost declarați vindecați  și externați. În acest moment, în Prahova sunt 495  de persoane aflate în autoizolare și  619 de persoane aflate în carantină.

 

Redăm mai jos comunicatul integral:

 

La nivelul județului Prahova, în data de 16 aprilie 2020, 495 de persoane se află în auto-izolare la domiciliu, fiind monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP). Dintre acestea, 51 au intrat în evidența DSP în ultimele 24 de ore, iar 243 au finalizat perioada de 14 zile de auto-izolare. În carantină instituționalizată se află, în prezent, 619 persoane.

 

Echipele mixte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au continuat seria de controale care au ca scop combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și descurajarea faptelor de natură contravențională, înregistrate în acest context.

Pe parcursul zilei de 15 aprilie au fost verificați 60 de agenți economici (43 societăți comerciale și 17 PFA-uri), au fost legitimate peste 1800 de persoane și oprite în trafic aproape 1100 de autovehicule.

În urma acțiunilor întreprinse, au fost aplicate 427 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproape 842.000 lei. Dintre acestea, 22 au fost date pentru fapte ilicite de natură economică, 76 pentru alte contravenții în context, iar 329 pentru încălcarea restricțiilor de circulație prevăzute în Ordonanțele militare.

De la debutul epidemiei și până în prezent, lucrătorii MAI au aplicat aproape 10.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 13,9 milioane lei.

 

Reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova le solicită cetățenilor respectarea prevederilor ordonanțelor militare, a măsurilor de igienă și de distanțare socială/fizică recomandate în această perioadă, purtarea măștilor sau altor mijloace de protecție a gurii și a nasului în spațiile publice ca măsură de prevenție.

Totodată, îi sfătuiesc pe toți cei care vor sărbători Paștele ortodox să se informeze și să respecte acordul încheiat de Ministerul Afacerilor Interne cu Biserica Ortodoxă Română și care prevede următoarele:

  • Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea

îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanțarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.

  • Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin,

numită Paști (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie,vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor.

  • Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi

maximum cinci voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.

  • Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntaricu

echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.

  • Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la

fereastră, fără a ieşi în stradă,iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).

  • În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor

Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Luminăacestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.

  • Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie

de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

 

Informațiile referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv cu noul coronavirus, numărul de teste efectuate, dar și decesele înregistrate din cauza COVID-19 sunt oferite doar la nivel central de către Grupul de Comunicare Strategică.

Cetățenii sunt sfătuiți să se informeze doar din surse oficiale, dar și să apeleze pentru recomandări sau alte informații la TELVERDE – 0800.800.358.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here