fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

CORUPŢIA DIN PRAHOVA BAGĂ HIDRO PRAHOVA ÎN FALIMENT. POATE PIERDE 150 MILIOANE EURO

Citește Și

- Reclamă -

hidroprahova - Ziarul INCOMODSinaia, Breaza, Comarnic, Câmpina, Băneşti, Vălenii de Munte, Mizil şi Urlaţi sunt cele opt localităţi din Prahova care ar putea rămâne fără fondurile europene destinate extinderii canalizării, în contextul în care procurorii DNA au început anchete care vizează fie deturnare de fonduri fie alte fapte de corupţie în care sunt implicate direct parţile din contract: Hidro Prahova – ca principal beneficar şi societăţile care execută lucrările. Situaţia este cât se poate de gravă, având în vedere că în aceste localităţi lucrările sunt deja începute, în mare parte fiind finalizate în procent de 70-80 la sută. Conform contractului, Hidro Prahova este obligată să anunţe Comisia Europeană dacă în timpul derulării contractului sunt identificate probleme care au în vedere  fraudarea de fondurilor europene.

Comisia Europenă trebuie anunţată când dosarul ajunge în instanţă
Dumitru Pantea, persoana care asigură pentru încă două luni managementul la Hidro Prahova, a declarat pentru observatorulph.ro că, dacă suspiciunile identificate de DNA Ploieşti în legătură cu contractele privind extinderea canalizării se concretizează într-un dosar ce va fi trimis în judecată, atunci Hidro este obligată prin contract să anunţe Comisia Europeană. Această din urmă instituţie, susţine Pantea, este cea care va decide dacă va continua sau nu finanţare pentru proiectele vizate.
„Eu trag speranţa ca dosarele să nu ajungă în instanţă, sper ca denuţurile să nu fie decât o formă de răzbunare. Dacă se dovedeşte a fi adevărat, există posibilitatea să pierdem finanţarea europeană acolo unde au fost identificate probleme. Noi nu putem aştepta o condamnare în dosare. În momentul în care acestea sunt trimise în judecată, trebuie să anunţăm Comisia Europeană şi ei vor decide,” a declarat Pantea pentru observatorulph.ro.
Acesta a explicat că proiectele deja începute, unele dintre ele aflate într-o fază destul de avansată, cum se întâmplă de exemplu la Băneşti, Băicoi sau la Comarnic, nu pot fi abandonate, chiar dacă Uniunea Europenă sistează finanţarea.
„Consiliul Judeţean intră cu finanţarea, dar şi Hidro Prahova. Doar nu o să lăsăm reţeaua de canalizare aşa,” a mai spus Pantea.
Patru contracte compromise
Ancheta procurorilor DNA Serviciul Teritorial Ploieşti a identificat probleme penale în patru dintre cele opt contracte cuprinse în proiectul Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova. Este vorba despre contractul care vizează extinderea canalizării în oraşul Comarnic, contract câştigat de societatea în care Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat sub acuzaţia de deturnare de fonduri. Valoarea totală a proiectului de la Comarnic este de 39,8 milioane de lei. Pe lista neagră a DNA se află şi contractele care se referă la proiectele  Reabilitare şi extindere SEAU în oraşele Sinaia – Breaza , în valoare de 62.141.862,62 lei, Extindere reţea de canalizare în localităţile Câmpina, Băneşti, Vălenii de Munte, în valoare totală de 58.491.111,65 lei, dar şi Reabilitarea şi extinderea SEAU Vălenii de Munte, Mizil şi Urlaţi, în valoare de 26.870.241,50 lei, fără TVA.
În aceste ultime trei contracte, procurorii au deschis o anchetă în urma a două denunţuri care îl incriminau pe Ionuţ Ionescu, manager al Unităţii de Implementare a Proiectului (U.I.P.), „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova” în cadrul S.C. Hidro Prahova S.A. Acesta a fost reţinut ieri pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită. Procurorii susţin că Ionescu a cerut mită un million de euro pentru fiecare contract ( mita reprezenta aproximativ 7 la sută din valoarea fiecărui proiect) tocmai pentru a favoriza anumite societăţi să câştige licitaţiile.
Ancheta continuă
Surse judiciare au declarat că ancheta în acest dosar este oarecum la început şi că cercetările vor continua pentru a se stabili dacă există probeleme similare şi în restul localităţilor cuprinse în programul de extindere a canalizării
Ca să înţelegeţi ce sume uriaşe au fost puse la bătaie, bani pe care Prahova i-ar putea pierde tocmai datorită lăcomiei celor care s-au afalt la conducerea administraţiei judeţene în ultimii ani,  vă prezentăm în continuare datele oficiale puse la dispoziţie de Hidro Prahova.
Proiectul constă în măsuri pentru construirea şi reabilitarea staţiilor de tratare a apei, extinderea conductelor de aducţiune, extinderea şi reabilitarea reţelei de distributie, incluzând construcţia staţiilor de pompare, precum şi reabilitarea şi extinderea reţelelor de canalizare, inclusiv construcţia staţiilor de pompare, şi construcţia şi reabilitarea staţiilor de epurare. 
Proiectul este implementat de Operatorul Regional SC Hidro Prahova SA în cele 8 aglomerari urbane:
Aglomerarea Sinaia – localitatile Azuga Busteni, Sinaia
Aglomerarea Breaza – localitatile Comarnic si Breaza
Aglomerarea Campina – localitatile Campina, Banesti
Aglomerarea Baicoi
Aglomerarea Plopeni
Aglomerarea Valenii de Munte
Aglomerarea Mizil
Aglomerarea Urlati
Populatie beneficiara : 210.480 locuitori
Perioada de derulare a investiţiilor : 2010 – 2015
Valoarea totala a proiectului -162.731.194 euro fara TVA, din care :146.234.623 euro cheltuieli eligibile şi 16.496.571 euro cheltuieli neeligibile
Detaliat, valoarea contractelor şi societăţile care au câştigat licitaţia
Contract 1: Staţie de epurare pentru Sinaia şi Breaza, staţie de tratare pentru Comarnic şi Sinaia. Constructor: asocierea Cast Băneşti-Butec SAL. Valoare: 62,1 milioane de lei.
Contract 2: Staţie de epurare pentru Câmpina şi Plopeni. Constructor: asocierea Passavant Roediger GmbH – SC Griro SA. Valoare: 63,8 milioane de lei.
Contract 3: Staţie de epurare pentru Văleni, Mizil, Urlaţi. Constructor: Construcciones Lujan SA. Valoare: 26,8 milioane de lei.
Contract 4: Extindere canalizare în Azuga, Buşteni şi Sinaia. Constructor: Tancrad SRL. Valoare: 55 milioane de lei.
Contract 5: Captare Valea lui Bogdan, staţii de pompare şi extindere reţea de distribuţie a apei pentru Breaza şi Comarnic. Constructor: asocierea Montin SA – Rominserv SRL. Valoare: 38,9 milioane de lei.
Contract 6: Canalizare Comarnic. Constructor: asocierea Grossmann Engineering Group SRL – Euro Construct Trading 98 SRL. Valoare: 39,8 milioane de lei.
Contract 7: Canalizare Breaza. Constructor: asocierea Construcciones Lujan SA – Ortiz Construcciones y Proyectos SA. Valoare: 77,3 milioane de lei.

- Reclamă -

Sursa: www.observatorulph.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Lucian Bode a sesizat Curtea de Arbitraj a PNL, cu privire la candidatura lui Iulian Dumitrescu la Consiliul Județean Prahova

Lucian Bode, secretarul general al PNL, a anunțat că a sesizat Curtea de Arbitraj a partidului cu privire la...
Sari la conținut