fbpx
joi, mai 30, 2024
spot_img

Credite de milioane de lei obținute de escroci pe spatele unor amărâți. Percheziții în București și în patru județe din țară

Citește Și

- Reclamă -

Procurorii DIICOT și mai multe structuri din Poliția Română fac percheziții în București, dar și în judeţele Buzău, Mehedinți, Vâlcea și Ialomița, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, transmiterea fictivă a părţilor sociale deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni și spălare de bani.

În cauză s-a reținut că, începând cu anul 2021, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunii de înșelăciune (în special în dauna unităților bancare).

- Reclamă -

Mecanismul infracţional ar fi constat în parcurgerea următoarelor etape:

-identificarea unor cetăţeni de condiţie modestă  care să accepte să figureze asociați/administratori în cadrul persoanelor juridice controlate de membrii grupului infracțional, prin preluarea scriptică a părților sociale ale acestor societăți;

-determinarea persoanelor fizice astfel identificate să solicite unităților bancare acordarea de credite/finanțări (în vederea finanțării capitalului de lucru)  pentru persoanele juridice pe care le administrau în drept, prin folosirea de mijloace frauduloase – înscrisuri false/plăsmuite;

- Reclamă -

-efectuarea demersurilor necesare în vederea negocierii și obținerii finanțărilor;

-însoțirea la unitățile bancare a persoanelor care figurau în calitate de administratori statutari ai persoanelor juridice care solicitau creditele în vederea depunerii înscrisurilor necesare;

-pretinderea calității de administrator la unele dintre persoanele juridice utilizate în activitatea infracțională;

-medierea/păstrarea legăturii cu funcționarii bancari în vederea înregistrării/completării/aprobării cererilor de creditare.

- Reclamă -

Membrii grupului infracțional ar fi indus în eroare, prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase și prin utilizarea de înscrisuri false/plăsmuite, mai multe instituţii bancare și alte persoane juridice. Activitățile au fost desfășurate în vederea obținerii finanțărilor (pretins necesare pentru finanțarea capitalului de lucru și activității curente) și încheierii unor contracte de achiziție bunuri/prestări servicii, se arată într-un comunicat remis presei de DIICOT.

În această modalitate, membrii grupului infracțional organizat ar fi obținut 3,1 milioane de lei, parte din activitățile infracționale rămânând în faza tentativei.

După obținerea creditelor, sumele de bani ar fi fost transferate în contul altor persoane juridice diferite de societatea căreia îi era acordat creditul, pentru a crea aparența unor relații comerciale între societăți și a justifica o activitate comercială aparent licită și pentru a facilita însușirea acestor sume de bani de către membrii grupului infracțional, se arată în documentul citat.

Sumele de bani ar fi fost ulterior transferate în conturile personale și apoi retrase de la ATM, fiind utilizate în interes personal (alimentare cont de utilizator platforma de pariuri online, achiziții de bunuri) și pentru a facilita săvârșirea altor infracțiuni de înșelăciune (ar fi fost efectuate plăți parțiale/avansuri aferente unor contracte încheiate cu diverse persoane juridice, care au fost la rândul lor induse în eroare).

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost identificate și ridicate numeroase înscrisuri cu valoare probatorie, mai multe ștampile ale unor societăți comerciale folosite în activitatea infracțională, 14 telefoane mobile, 2 laptopuri, 6 spații de stocare a datelor, mai multe carduri bancare. În plus, au fost ridicate în vederea indisponibilizării 3 autoturisme de lux.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, 12 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O.B.-S.C.T.P., B.C.C.O.B.-S.C.C.I., S.C.C.O. Ilfov, S.C.C.O. Ialomița, B.C.C.O. Craiova, S.C.C.O. Mehedinți, S.C.C.O. Buzău și S.C.C.O. Vâlcea.

FOTO: captură video DIICOT

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Ce a găsit Poliția în casa bărbatului mort după ce o bombă pe care o construia i-a explodat în faţă

Un bărbat de 44 de ani a murit în timp ce încerca să facă o bombă artizanală. Materialele folosite...