fbpx
miercuri, iunie 12, 2024
spot_img

Cresc ambiţiile! Consiliul Judeţean Prahova vrea să se împrumute cu 70 de milioane de euro pentru 7 proiecte

Citește Și

- Reclamă -
Conducerea Consiliului Judeţean vrea să împrumute de la bănci 70 de milioane de euro pentru cofinanţarea unor proiecte de investiţii. CJ Prahova, care avea deja aprobată contractarea unui credit de 300 de milioane de lei, vrea să renunţe la respectivul împrumut şi să contracteze alte două, care însumează o valoare cu 50 de milioane de lei mai mare.

În februarie, forul legislativ aprobase contractarea unui împrumut bancar de 300 de milioane de lei, pentru finanţarea sau cofinanţarea unor proiecte de investiţii. Acum, conform unor proiecte care intră miercuri în dezbaterea forului legislativ, conducerea vrea să renunţe la respectivul credit şi să ia în schimb alte două împrumuturi, totalizând 350 de milioane de lei, echivalentul a ceva mai bine de 70 de milioane de euro la cursul actual.

Primul dintre împrumuturile propuse are o valoare de 200 de milioane de lei, iar pe lista obiectivelor finanţabile cu aceşti bani sunt cinci proiecte, printre care şi centurile localităţilor Mizil şi Păuleşti şi varianta ocolitoare Băneşti – Valea Doftanei. Cel de-al doilea credit are o valoare de 150 de milioane de lei, împărţită în mod egal între două proiecte, centura oraşului Comarnic, respectiv varianta Azuga – Buşteni.

- Reclamă -

Practic, banii sunt solicitaţi pentru asigurarea cotelor de cofinanţare care ar urma să îi revină Consiliului Judeţean la respectivele proiecte, pentru care conducerea instituţiei speră să obţină fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană sau de la Guvern.

Propunerea vine în contextul în care CJ Prahova are în 2023 cel mai mare buget de cheltuieli din istoria instituţiei, estimat la 1,24 miliarde de lei, echivalentul a peste 253 de milioane de euro. Peste 190 de milioane de lei de aici reprezintă excedent bugetar, adică bani rămaşi necheltuiţi la finalul anului trecut.

Proiectele de hotărâre privind contractarea celor două credite au fost iniţiate de Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, care susţine că e nevoie de aceşti bani pentru asigurarea lichidităţilor, astfel încât investiţiile să se realizeze mai rapid.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Diana Șoșoacă în ambulanță. Spune că a fost bătută de jandarmi

Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a fost bătută de jandarmii care asigurau paza la o clădire unde erau depozitați...