fbpx
joi, aprilie 18, 2024
spot_img

Cresc ratele românilor: ROBOR a ajuns la un record al ultimilor opt ani, după ce BNR a majorat dobânda cheie

Citește Și

- Reclamă -

ROBOR a ajuns la o valoare maximă raportată la ultimii opt ani, după ce BNR a majorat dobânda cheie. Acest lucru va fi resimțit de românii cu credite în lei contractate înainte de mai 2019, care vor plăti rate mai mari.

ROBOR a crescut puternic azi, după ce BNR a decis majorarea dobânzii cheie de la 2%, la 2,5%. Este cea mai mare valoare pe care ROBOR la trei luni o atinge din februarie 2014 şi până acum.

- Reclamă -

ROBOR la trei luni a crescut la 3,53%, faţă de 3,29%, şi a atins cel mai ridicat nivel din 24 februarie 2014 şi până acum.

ROBOR la şase luni a crescut la 3,71%, faţă de 3,43%, nivelul din şedinţa precedentă.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

- Reclamă -

BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an. Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze semnificativ creşterea în trimestrul II 2022 şi să urce la peste 10%.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședință, a hotărât, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor ridicate, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 sută pe an, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 10 februarie 2022. Totodată, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,50 la sută, de la 1,00 la sută pe an, precum și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară.

De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Sursa: romaniatv.net

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Talk Show. Mafia gunoaielor din Prahova, subiect național ignorat de autorități locale

Mafia gunoaielor din Prahova a ajuns subiect național, dar nici acum nu vedem reacții ferme din partea autorităților.Ziarul Incomod...
Sari la conținut