Creștere de 80% a cazurilor COVID în ultima săptămână! Vorbim de peste 1.200 de noi îmbolnăviri în ultima săptămână, potrivit datelor INSP.
„În ultimele săptămâni, numărul pacienților care se adresează Spitalului Victor Babeș a crescut. Vorbim, de regulă, despre pacienți care au și afecțiuni cronice sau despre persoane vârstnice, care solicită ajutorul medicilor deoarece fac forme de boală moderate sau chiar severe, ce necesită spitalizare și tratament specific”, a declarat dr. Simin Aysel Florescu, medic primar boli infecțioase și managerul Spitalului Victor Babeș, pentru HotNews.
Potrivit managerului, sunt și tineri diagnosticați după ce merg la medic cu simptome respiratorii, dar sunt destul de puțini și de regulă au nevoie doar de tratamente simptomatice.
„La spital ajung, de fapt, formele severe. Bănuiala noastră este că multe dintre formele ușoare – la persoane tinere sau fără alte probleme de sănătate – nu ajung la spital și nu sunt diagnosticate oficial. Asta pentru că este foarte posibil să se manifeste ca o răceală clasică, iar oamenii nu se adresează medicului. La spital ajung doar cazurile mai grave și așa sunt diagnosticați cu COVID”, arată managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din București.
Specialiștii vorbesc despre o creștere a cazurilor COVID în toată Europa, cauzată de o sub-variantă a tulpinii Omicron: JN1.
În ceea ce privește simptomele bolii cauzate de această nouă sub-variantă a Omicron, medicul Simin Florescu spune că nu există niște simptome deosebite de ce a fost până acum, iar la populația obișnuită, fără alte probleme majore de sănătate, se manifestă „ca un simplu guturai sau ca o pseudo-gripă, dacă se asociază și dureri musculare sau o stare mai proastă o zi – două”.
„Cazurile care vin cu forme mai grave de boală sunt cu probleme respiratorii, eventual insuficiență respiratorie, pneumonie. Nimic deosebit față de ceea ce știm în ultimii un an – doi despre formele actuale de COVID”, explică medicul.
Totuși, în ultima săptămâni din totalul de 1.256 de noi cazuri COVID, au fost înregistrate și cinci decese cauzare de infecția cu SARS-CoV2. Toate cele 5 victime aveau și alte afecțiuni, iar 3 dintre ele erau vaccinate, mai scrie sursa citată.
În total, de la debutul pandemiei, în anul 2020, în România s-au înregistrat oficial 3.534.314 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, iar 68.962 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.