alina bica diicot

alina bica diicotAlina Bica va avea menţionat la dosarul profesional faptul că a încălcat normele atunci când s-a afişat cu Elena Udrea, în condiţiile în care la DIICOT se aflau în lucru dosare care îi vizau pe apropiaţii fostului lider al PMP.

Alina Bica a primit o lovitură şi din partea CSM. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că Alina Mihaela Bica, fost procuror şef al DIICOT, a încălcat normele de conduită reglementate de art. 9 alin. 2 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, conform cărora “Judecătorii şi procurorii trebuie să se abţină de la orice comportament, act sau manifestare de natură să altereze încrederea în imparţialitate lor”.

Secţia pentru procurori a apreciat că, în principiu, relaţia de rudenie, căsătorie, afinitate şi prietenie dintre un magistrat şi orice altă persoană, inclusiv oameni politici, nu constituie o încălcare a normelor de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

În cazul de faţă însă, din probatoriul administrat, au rezultat elemente care o puteau determina pe Alina Mihaela Bica să aibă reprezentarea faptului că afişarea publică a relaţiei de prietenie cu omul politic Elena Gabriela Udrea este de natură să afecteze aparenţa de imparţialitate în soluţionarea unor dosare aflate în instrumentarea DIICOT, dosare vizând persoane din anturajul Elena Gabriela Udrea şi cunoscute de către magistratul în cauză.

Potrivit dispoziţiilor art. 362 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea CSM nr. 326/2005, hotărârea va fi redactată în termen de 20 de zile de la pronunţare, urmând a fi publicată pe pagina de internet a Consiliului.

Hotărârea Secţiei pentru procurori poate atacată cu contestaţie la Plenul Consiliului în termen de 5 zile de la comunicare, iar hotărârea Plenului poate fi atacată cu recurs la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în termen de 15 zile.

Conform dispoziţiilor art. 362 alin. 9 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, hotărârea Secţiei pentru procurori prin care se constată încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic, rămasă irevocabilă, se depune la dosarul profesional al doamnei procuror.

De asemenea, eficienţa managerială şi modul în care angajaţii DIICOT şi-au îndeplinit atribuţiile sunt verificate, începând de luni, de inspectorii judiciari, controlul urmând să aibă la Structura centrală a unităţii din Ministerul Public.

Controlul inspectorilor judiciari va începe pe luni şi se va încheia în 27 martie. Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare au precizat că activitatea Structurii centrale a DIICOT nu a mai fost verificată din anul 2006.

sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here