fbpx
marți, martie 19, 2024
spot_img

Cu pumnul în gura presei. Poliția Locală Ploiești e stat în stat: Accesul jurnaliștilor, interzis într-o instituție publică

spot_img

Citește Și

- Reclamă -
În mandatul lui Adrian Vaida, Poliția Locală Ploiești, instituție finanțată din bani publici, a devenit stat în stat. Ședința de marți a comisiei de disciplină din cadrul instituției a fost suspendată pe motiv că, în sală, s-au aflat reporterii Ziarului Incomod. Respectiva ședință fusese declarată publică de persoana care făcea obiectul reclamației, iar prezența presei era justificată. Mai mult decât atât, în momentul în care reporterii Incomod au vrut să intre în sediul Poliției Locale Ploiești, accesul acestora a fost obstrucționat de angajații de la intrare. Motivul? Același ca altădată: Nu vrea directorul Adrian Vaida, funcționar plătit bine din bani publici și aflat în serviciul ploieștenilor. 

Nu este prima dată când accesul presei la ședințele publice ale comisiei de disciplină din cadrul instituției este obstrucționat. Reporterii au pățit același lucru, recent, când au fost invitați să participe la dezbateri de către Tomina Neagu, o angajată a Poliției Locală Ploiești care a reclamat, la rândul ei, că este hărțuită de directorul Adrian Vaida.

Angajata este acuzată că a distribuit pe Facebook articole de presă în care este criticată activitatea conducerii Poliției Locale Ploiești (!).

- Reclamă -

DETALII AICI: VIDEO. Comisia de disciplină din cadrul Poliției Locale Ploiești, cu pumnul în gura presei!

În cazul de față, Daniel Florea, lider al sindicatului ProLex, a ajuns în comisia de disciplină pentru că participă la emisiuni TV în care, printre altele, vorbește și despre Poliția Locală, fiind acuzat, ca și colega sa, de prejudicierea imaginii instituției.

Poliția Locală Ploiești nu bagă pumnul doar în gura propriilor angajați pe care ar prefera, desigur, să-i reducă la tăcere.

- Reclamă -
Metoda este aplicată cu același zel și în cazul jurnaliștilor.

Și astăzi, accesul reporterilor Ziarului Incomod la ședință a fost obstrucționat la comandă. Agenții de la intrare au spus exact așa: „Am primit dispoziție de la conducere să nu vă lăsăm să intrați!”

Care conducere? Oamenii au răspuns prompt. „Vă spune d-l Vaida!”

Înregistrare audio cu momentul în care jurnaliștii Incomod nu au fost lăsați să intre: 

Acces interzis la o ședință publică. Dezbatere suspendată din cauza prezenței ziariștilor

https://streamable.com/th7tx

- Reclamă -

Ca lucrurile să fie clare, este important de știut că ședințele comisiei de disciplină sunt publice, cu condiția ca persoana reclamată, în speță Daniel Florea, să solicite acest lucru:

„(3) Pe parcursul cercetării administrative, ședințele comisiei de disciplină, respectiv ședințele persoanelor desemnate să efectueze cercetarea administrativă în condițiile prevăzute la art. 31 sunt publice numai la solicitarea sau cu acordul scris al funcționarului public a cărui faptă a fost sesizată ca abatere disciplinară.”

Polițistul local a precizat că a respectat procedura, întocmind și o solicitare în scris, în acest sens.

Cu toate acestea, membrii comisiei au decis suspendarea ședinței din cauza prezenței jurnaliștilor la dezbateri!

După ce ședința a fost suspendată, reporterii Ziarului Incomod au solicitat un punct de vedere de la polițistul reclamat, Daniel Florea, lider al sindicatului ProLex.

R: De ce a fost suspendată ședința?
Daniel Florea: Membrii comisiei nu au fost de acord ca reprezentanții mass-media să fie prezenți. Eu am fost de acord și am întocmit și o solicitare, în scris, în care am menționat că vreau că ședința să fie publică.

R: Exista vreun termen anume în care ar fi trebuit să fie depusă la dosar solicitarea?

Daniel Florea: Nu. Chiar dacă ar fi existat, eu oricum am încercat să depun solicitarea la dosar însă nu am putut găși secretara. De fiecare dată colegii dânsei mi-au spus că este pe teren. Astăzi am aflat că de fapt era în concendiu.

R: De ce ați fost reclamat către comisia de disciplină?

Daniel Florea: Motivul de bază este că aș fi prejudiciat imaginea Poliției Locale și că particip la emisiuni tv în care discut despre Poliția Locală. Din probele depuse la dosar rezultă că nu am făcut așa ceva. Mai mult, sunt depuse probe din luna octombrie a anului 2018, iar plângerea împotrivea mea a fost formulată în luna mai a anului 2018. Cel care m-a reclamat a fost destituit din funcție, eu fiind cel care a sesizat faptul că nu poate ocupa funcția respectivă fără studii superioare.

R: Când se va relua ședința?

Daniel Florea: Nu știu, nu am fost anunțat. Au spus „Ședința se suspendă până când pleacă presa și persoanele care erau de față”. Le-am solicitat să prezinte un temei legal pentru această decizie și nu au răspuns.

https://streamable.com/2j8o9

 

Evident metoda pumnului în gură aplicată de Poliția Locală, condusă de cel care pozează mândru în garda de corp a primarului Dobre, nu are cum să funcționeze. La un moment dat, membrii comisiei care dau din colț în colț când vine presa vor trebui să dezbată cazul.

Am încercat să-i contactăm atât pe primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, cât și pe subordonatul acestuia, Adrian Vaida, pentru un punct de vedere. Până la ora publicării articolului, nu am putut lua legătura cu aceștia.

Reamintim că nu este prima dată când instituția condusă de Adrian Vaida dă dovadă de lipsă de transparență! Recent, Tribunalul București a dat o sentință judecătorească prin care Poliție Locală Ploiești a pierdut un proces intentat de un jurnalist local, ca urmare a faptului că instituția nu a răspuns unei solicitări formulate de acesta în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Jurnalistul a atacat Poliția Locală Ploiești în instanță, pentru că instituția a refuzat să răspundă solicitării de informații, iar Tribunalul București a decis că instituția publică a încălcat legea și trebuie să formuleze răspuns solicitării.

Un alt exemplu când Poliția Locală Ploiești a dat dovadă de lipsă de transparență și respect față de presă este acela când ziarul Incomod a solicitat informații cu privire la aplicarea prevederilor recentei hotărâri de Consiliu Local care interzice circulația căruțelor în Ploiești. Poliția Locală nu a răspuns solicitării, dar a remis un comunicat de presă întregii mass-media care conținea exact informațiile solicitate de reporterii noștri. Ulterior, când reporterii i-au sunat pe Adrian Vaida și pe o angajată a departamentului de comunicare din cadrul instituției, care ținea legătura cu mass-media, pentru a-i întreba când vom primi răspunsul la solicitare, aceștia nu au răspuns la telefon, dar nici la mesajele sms care le-au fost trimise.

Asta în condițiile în care primarul Adrian Dobre, despre care se spune că îl susține acum pe Adrian Vaida prin consilierul său personal Eugen Prună, promitea în timpul campaniei electorale o transparență totală în instituțiile municipalității…

Mai este un aspect care merită amintit: când primarul Adrian Dobre mergea la întâlniri cu asociațiile de proprietari, Adrian Vaida era prezent, îmbrăcat în uniformă, pozând în bodyguard-ul primarului.

 - Ziarul INCOMOD
Click pentru a mări imaginea

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

2 COMENTARII

  1. Dar „vampirii” astia nefolositori din toata tara nu pot fi desfiintati?Ce politie locala?Institutia asta trebuie desfiintata pt.ineficienta si nejustificarea existentei lor din bani publici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Ploieșteni evacuați dintr-un bloc din cauza unui miros înțepător

Mai mulți ploieșteni au fost evacuați dintr-un bloc din centrul Ploieștiului din cauza unui ”miros suspect”, au transmis pompierii...
spot_img
Sari la conținut