Mesaj Alerte
Ai o informație sau un videoclip care poate deveni știre?
Scrie-ne sau trimite-ne videoclipul pe WhatsApp: 0721.069.865

Cum a devenit Nvidia cea mai valoroasă companie din lume: Un pariu norocos și cafea nelimitată

Citește Și

- Reclamă -

Nvidia, producătorul de cipuri pentru computere a devenit rapid una dintre cele mai de succes întreprinderi din lume, produsele sale fiind utilizate de majoritatea celor mai importante firme de tehnologie din Silicon Valley.

Numiți orice marcă majoră din domeniul tehnologiei – de la Google la Amazon, de la Tesla la ChatGPT – și sunt șanse ca Nvidia să fie implicată într-un fel sau altul.

Compania – care produce cipuri pentru calculatoare – tocmai a depășit Microsoft și Apple și a devenit cea mai valoroasă companie publică din lume.

În prezent, valoarea sa depășește 3,3 miliarde de dolari (2,6 miliarde de lire sterline), iar prețul acțiunilor sale a crescut cu aproape 600 000% față de anul 1999, când s-a tranzacționat pentru prima dată pe piața bursieră din SUA.

- Reclamă -

Dacă ați fi investit atunci 10.000 de dolari (7.850 de lire sterline) în firmă, acțiunile ar valora acum peste 59 de milioane de dolari (46 de milioane de lire sterline).

Jensen Huang, cofondatorul și directorul executiv al Nvidia, și-a văzut, de asemenea, averea netă crescând la o valoare uluitoare de 119 miliarde de dolari (93 miliarde de lire sterline), conform Forbes.

Jensen Huang Nvidia
Sursa: Reuters

Dar cum s-au întâmplat toate acestea?

Nvidia a fost înființată în 1993, când dl Huang s-a întâlnit cu doi prieteni – toți absolvenți de inginerie – la un restaurant Denny’s din California.

Multimiliardarul obișnuia să lucreze la o filială a lanțului pe când era adolescent, după ce a imigrat în SUA cu familia sa din Taiwan.

- Reclamă -

Jocurile video au fost obiectivul inițial al trioului, care dorea să creeze un cip de calculator care să ajute PC-urile să afișeze grafică 3D „realistă”.

Dl Huang, în vârstă de 61 de ani, a declarat că restaurantul deschis 24 de ore din 24 era locul ideal de întâlnire deoarece avea „toată cafeaua pe care o puteai bea și nimeni nu te putea alunga”.

Ședința plină de cofeină l-a stimulat pe dl Huang, împreună cu prietenii Chris Malachowsky și Curtis Priem, să se apuce curând de treabă, lucrând într-un apartament din Fremont, California.

Numele Nvidia a fost creat combinând NV – care înseamnă „următoarea versiune” – cu „Invidia”, cuvântul latin pentru invidie.

Prietenii sperau să accelereze atât de mult calculul încât să își lase rivalii în praful privirii – o mentalitate care a inspirat și logo-ul firmei, care prezintă un ochi „verde” invidios.

Nvidia Tech
Sursa: Reuters

Cipuri inteligente

În anii 1990, piața cipurilor pentru computere a fost dominată de companii precum Intel, un producător cheie de unități centrale de procesare (CPU), un fundament cheie al proceselor de bază de calcul și software.

Cu toate acestea, Nvidia a reușit să se specializeze concentrându-se în schimb pe unitățile de procesare grafică (GPU), care sunt un element important în jocurile pe calculator deoarece ajută la redarea imaginilor.

Compania și-a construit o reputație pentru că a contribuit la revoluționarea divertismentului electronic și a intrat la bursă în 1999.

Citește și: Exclusiv: Nvidia va înfrunta acuzații de antitrust în Franța

Succesul timpuriu al Nvidia a inclus placa grafică GeForce, care poate fi conectată la un PC pentru a-i crește puterea.

Scriitorul Stephen Witt a declarat că popularitatea timpurie a dispozitivului a fost determinată în special de seria Quake de jocuri de tip first-person shooter.

În curând, compania a reușit o altă lovitură atunci când a semnat pentru a deveni furnizorul exclusiv de grafică pentru prima consolă de jocuri Xbox a Microsoft în 2000.

Cu toate acestea, în scurt timp s-a dovedit că GPU-urile companiei puteau fi utile și în afara jocurilor de tip shoot ‘em up, platformelor și jocurilor de rol.

Un pariu inteligent

Inginerii și-au dat seama că cipurile erau capabile să efectueze calcule în moduri în care procesoarele obișnuite nu puteau – făcându-le mai eficiente din punct de vedere energetic și mai capabile să gestioneze sarcini de calcul sofisticate.

Astfel, la mijlocul anilor 2000, Nvidia a început să își comercializeze produsele către alte tipuri de firme de tehnologie, înainte de a se ramifica și mai mult, investind masiv în inteligența artificială (AI) în anii 2010.

Un exemplu în acest sens a fost reprezentat de companiile auto, care au apelat în curând la firma Nvidia pentru a le ajuta cu software-ul de asistență pentru șoferi. Impactul a fost atât de mare încât hardware-ul Nvidia se găsește acum în toate vehiculele Tesla.

De asemenea, compania a reușit să se folosească de poziția sa dominantă și avansată în domeniul GPU-urilor pentru a-și devansa rivalii, producându-și cipurile mai rapid și în cantități mai mari.

Articol complet pe skynews.com

- Reclamă -
spot_img
inchiriere apartamente in regim hotelier ploiesti
spot_img

Lăsați un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Femeie reținută de polițiști după ce ar fi incendiat o mașină pentru că s-a enervat FOTO/VIDEO

O femeie de 52 de ani a fost reținută de polițiștii din București, fiind acuzată că a incendiat intenționat...