ploiesti sua

ploiesti suaAcum peste 60 de ani, la Ploiesti a avut loc un eveniment incredibil: cea mai mare armata din lume a mancat o bataie crunta de la Armata Romana, cea mai grava din istoria ei, eveniment considerat o tragedie nationala in SUA. Implicatiile evenimentului sunt imense si acum: daca americanii au cele mai bune avioane de lupta din lume, asta se intampla datorita Ploiestiului. Citeste povestea incredibila care a facut valuri in presa americana a anilor 40.

Contextul

România a devenit aliatul Germaniei inainte ca tara noastra sa intre drept combatant in cel de-al doilea razboi mondial. De ce? Simplu: nemtii aveau nevoie de carburanti, iar noi eram printre cei mai mari producatori de benzine si motorine din lume. Anglia a rupt relatiile diplomatice cu Romania, in ianuarie 1941, dupa ce trupele germane au fost cazate pe teritoriul român. Aproape un an mai tarziu, când armata româna a trecut Nistrul, Rusia si Anglia ne-au declarat razboi. Ulterior, Romania, influentata de Hitler, s-a declarat în stare de razboi cu Statele Unite ale Americii.

Testul american

Ofensati, americanii au inceput sa ne bombardeze, si primul raid a fost de bun augur: 10 bombardiere americane Liberator, decolate din Egipt, au încercat sa bombardeze rafinariile din Ploiesti, dar au nimerit doar una – Astra Romana. Unul dintre bombardiere a nimerit chiar la Constanta! Cum apararea a fost minima, toate avioanele s-au intors la baza neatinse, americanii s-au relaxat si au decis sa revina pe 1 august, in operatiunea devenita celebra in America: operațiunea Tidal Wave. Ce n-au stiut ei este ca dupa primul raid, armata romana a mutat la Ploiesti câteva sute de tunuri FLAK de apărare anti-aeriană, pe care le-a camuflat în căpiţe de fân.

Au facut repetitii, dar nu si-au facut lectiile

O operatiune repetata, de americani, timp de doua saptamani, pe tinte improvizate din desertul libian. Americanii stiau orasul, stiau amplasamentul rafinariilor. Nu stiau, arata arhivele americane, unde sunt amplasate bateriile de aparare anti-aeriana, si nici de aparatele de interceptare a transmisiilor radio, montate de germani in toate teritoriile ocupate. Asa s-a facut ca in Romania s-a stiut, inca de cand americanii traversau cerul Greciei, ca bombardierele vin spre Ploiesti. Adaugati si ca Serviciul Special de Informatii al Romaniei, actualul SIE, a avertizat Armata cu trei zile inainte ca “trebuie sa ne asteptam la bombardarea regiunii noastre petrolifere”.

O bataie cum aviatia SUA n-a mai mancat vreodata

Prin operațiunea Tidal Wave se dorea distrugerea rafinariilor din Ploiesti, si, astfel, incetinirea coloanelor motorizate germane, care maturau cu adversarii lor prin toata Europa. În misiunea din acea sambata de 1 august 1943 au zburat 177 bombardiere grele B-24 Liberator care au decolat de la Benghazi, Libia cu peste 1.700 de americani la bord. Conform planului, au atacat rafinăriile de la altitudine joasă. Decizia a fost profund gresita. Apararea anti-aeriana romana, avertizata asupra sosirii lor, le-a decimat. 53 de avioane americane au fost distruse. Alte 55 abia au ajuns la baza, grav avariate. In total, 440 de soldați americani au fost uciși, iar 220 au fost capturați. Pentru Romania si Germania, pierderea provocata de bombardamentele din 1 august a fost minoră: au fost necesare doar câteva zile pentru a relua producţia de carburanti A fost nevoie de inca 20 de raiduri desfăşurate în următoarele 12 luni, de americani, ca productia de benzina si motorina sa fie sistata la Ploiesti. 

Esecul de la Ploiesti – o tragedie nationala in SUA

In SUA, telegrama care anunta rezultatul bombardamentului – “Nici o reducere a producției de petrol înregistrată. Misiunea a eșuat”, a provocat un soc. A fost si este cea mai mare bataie mancata vreodata de aviatia americana, si a dus la schimbari importante de strategie si tactica in toate fortele aeriene ale aliatilor. Cinci piloți americani au primit Medalia de Onoare a Congresului, aceasta fiind ceremonia cu cele mai multe medalii decernate vreodată, in istorie, pentru o singură misiune, de către Forțele Aeriene Americane. Totodata, aceasta misiune a reprezentat cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de aviația Statelor Unite ale Americii într-o singură misiune, și una dintre cele mai costisitoare misiune din istoria aviației Statelor Unite ale Americii.De aceea, ulterior, americanii au numit această zi „Sâmbăta Neagră”. 

Aviatia americana a devenit o prioritate

De asemenea, esecul de la Ploiesti a facut guvernul american sa mareasca productia de avioane de lupta pana la şase mii de aparate de zbor în fiecare lună! Pentru ca distanţa de la Benghazi, Libia, la Ploieşti si înapoi era de peste 3.000 de km, raidul fiind si acum cel mai lung din istorie, s-a decis marirea autonomiei bombardierelor americane, dar si a preciziei aparatelor de ochire. De atunci, aviatia militara a ramas si dupa razboi, pana in ziua de azi, o prioritate absoluta a Statelor Unite, Si daca acum americanii si-au castigat suprematia in aparate militare de zbor, asta s-a intampat si datorita operatiunii ratate de la Ploiesti.

Sursa: www.myploiesti.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here