Emanuel Saghel, încătușat la sediul DNA Ploiești

Emanuel Saghel (foto), fost ofițer al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru șantaj, luare de mită, trafic de influență, divulgarea informațiilor secrete de stat și sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Emanuel Saghel a vrut să fabrice un dosar și să-l aresteze pe jurnalistul Cătălin Stavri, pentru a-l opri pe acesta să mai publice materiale în presă critice la adresa sa, a BCCO Ploiești și a DIICOT Ploiești. Procurorii DNA Ploiești au strâns probe în acest sens, iar metodele prin care Saghel și complici de-ai săi din BCCO și DIICOT încercau să distrugă ziarul Incomod și să-l aresteze pe jurnalistul Cătălin Stavri par desprinse din filmele cu mafioți. Doar că de această dată mafioții sunt angajații statului român.

Vă prezentăm astăzi informațiile oficiale din dosarul în care a fost arestat Emanuel Saghel.

„Probele administrate în cauză demonstrează că, în perioada 2014-2015, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul B.C.C.O. Ploiești, lucrând în baza delegărilor de competență dispuse de D.I.I.C.O.T. –Serviciul Teritorial Ploiești, potrivit dispozițiilor Legii nr. 508/2004, inculpatul Saghel Mihail Emanuel l-a constrâns pe jurnalistul Stavri Cătălin, amenințându-l prin persoane interpuse, cu constituirea de dosare penale și luarea unor măsuri preventive față de acesta, în scopul de a-l determina, pe de-o parte, să nu mai editeze și să nu mai publice materiale de presă compromițătoare la adresa sa”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

amenintare

Proprietarul mărcii Incomod – prima persoană amenințată de Emanuel Saghel

Inițial, Saghel a încercat să-l intimideze pe proprietarul mărcii Incomod (ziarul la care colabora Cătălin Stavri și în care publicase anchetele de presă referitoare la adresa sa), amenințându-l că dacă nu interzice jurnaliștilor de la ziar folosirea mărcii, îl arestează. Practic, Saghel îl șantaja pe proprietarul mărcii Incomod să închidă ziarul.

Dacă deținătorul mărcii dădea curs amenințărilor ofițerului Emanuel Saghel, ar fi presupus ca redacția Incomod să fie notificată că nu mai are dreptul să folosească această denumire și, prin urmare, într-un anumit termen jurnaliștii erau nevoiți să închidă ziarul respectiv și să înființeze o nouă publicație, cu o nouă denumire.

Dintr-o discuție purtată de unul din martorii din dosar cu deținătorul mărcii reiese că Emanuel Saghel „nu avea nimic” cu proprietarul mărcii Incomod, iar „ținta era Stavri”.

Martor– Şi el… El n-are nimic cu tine. (n.r. el – Emanuel Saghel)

Deținător marcă– Păi, bineînţeles că n-are nimic!

Martor – La tine e prin asociere cu ălălaltu’. (n.r.: ălălaltu – Cătălin Stavri)

Deținător marcă – Am înţeles!

Martor – Pentru că n-a luat numai pe …LUCIAN(?) (neinteligibil – n.n.)

Deținător marcă Vrea să-l prindă(?) pe STAVRI (neinteligibil – n.n.) La mine au stat (??) să-l blocheze, probabil. Cel mai mic simplu, să vină să-mi zică: Da, frate! Eu chiar… Sau să-mi zică prin tine dacă nu vrea el să mă cunoască! Da’ să ştiu că nu-mi face nimic … (neinteligibil – n.n.)

Martor – în p— mea, … (neinteligibil – n.n.)! După ce-mi zici astea, mai am curaj să mai vorbesc cu el?!!

Deținător marcă – Părerea mea e că da.

Martor – Păi, şi mă bagă pe mine la…

Deținător marcă – Nu te bagă deloc! Ştii cum îţi dai seama dacă te bagă? Dacă-ţi spune să porţi microfon pe tine când vorbeşti cu mine. Dacă-ţi spune să faci treaba asta, el te bagă.

Martor – … (neinteligibil – n.n.) mi-a zis ceva că: Băi, – zice – dacă o să fie groasă, să se-ajungă acolo, atunci n-o să aibă decât să punem ceva … (neinteligibil – n.n.) O chemăm noi; dacă vrea, bine, dacă nu, n-avem ce să-i facem!!

Deținător marcă – Da? … (neinteligibil – n.n.) că n-am ce…

Martor – Da’ n-a zis nimic că… Zic: Bă, -zic – eu cunosc un… Şi… De fapt, ţi-am spus care-i ţinta!…Ţinta e STAVRI.

discutie martor cu detinator marca

De altfel, martorul în cauză a dat o declarație prin care a povestit că Emanuel Saghel i-a cerut să-i transmită deținătorului mărcii Incomod că are un dosar penal despre el și că îl va aresta pentru a-l constrânge „să dea ceva împotriva lui Stavri Cătălin”.

„Saghel Emanuel cunoscând faptul că am o relaţie de prietenie de mai mulţi ani cu (deținătorul mărcii), a iniţiat o discuţie cu mine în care mi-a comunicat faptul că prietenul meu are un dosar penal înregistrat în care este cercetat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani şi că este cercetat şi pentru grup organizat şi că iniţial ar fi intenţionat să îi dea o soluţie uşoară dar având în vedere faptul că, acesta patronează o publicaţie on line respectiv Ziarul Incomod, unde numitul Stavri Cătălin a scris mai multe articole împotriva sa şi a colegilor săi, mi-a spus că urmează să-l aresteze pentru ca acesta, fiind în stare de arest, citez „ să dea ceva de acesta„ împotriva lui Stavri Cătălin, ca după arestarea lui Stavri Cătălin acesta la rândul său să dea declaraţii împotriva procurorului Negulescu cu care a spus explicit că se află în război.

De asemenea Saghel Emanuel mai mi-a spus că în urma chemării la poliţie (…) ancheta penală s-a complicat mai mult şi că oricum acesta nu are cum să scape şi îl va obliga să dea declaraţii împotriva lui Stavri şi a lui Negulescu.

Am fost surprins de faptul că Saghel Emanuel îmi destăinuie date din ancheta sa penală şi de faptul că acesta mi-a spus în mod direct să merg la (deținătorul mărcii) şi să-i transmit toate aceste aspecte şi că acesta urmează să fie arestat.”, a declarat martorul respectiv.

declaratie martor despre dosarul facut detinatorului marcii

Jurnalistul Cătălin Stavri și-a anunțat colegii că urmează să fie arestat

Aflând de amenințările care îi sunt adresate, jurnalistul Cătălin Stavri a organizat o ședință de redacție cu colegii săi de la ziarul Incomod în care le-a comunicat că un ofițer BCCO vrea să-i fabrice un dosar penal și că, în eventualitatea în care acest lucru se va întâmpla, aceștia nu trebuie să întrerupă activitatea ziarului. Astfel, jurnalistul Stavri s-a simțit amenințat de acțiunile lui Saghel și le-a transmis colegilor săi temerile pe care le avea. În acest sens, o jurnalistă, colegă cu Cătălin Stavri de la ziarul Incomod, a dat următoarea declarație:

,,În cadrul acelei şedinţe Stavri Cătălin ne-a spus că este ameninţat de poliţistul Saghel Mihail Emanuel de la BCCO că va fi arestat şi dacă se întâmplă acest lucru noi să ne vedem în continuare de treabă.

După această şedinţă, Stavri Cătălin a discutat cu mine separat şi mi-a spus că în cazul în care va fi arestat, va dura minim o lună- două până îşi va demonstra nevinovăţia, situaţie în care m-a desemnat să mă ocup de publicaţie.

Acesta mi-a mai spus că intenţionează să plece câteva zile şi să meargă la Ambasada SUA din România pentru a se interesa ce ar fi de făcut în situaţia în care ar fi arestat preventiv, acesta fiind şi rezident în Statele Unite ale Americii.

Precizez că în ziua în care Saghel Mihail Emanuel a fost adus la audieri, cu câteva ore înainte ca acesta să fie reţinut, am citit mai multe articole de presă în care se vorbea despre un jurnalist şantajat, eu dăndu-mi seama că este vorba despre Cătălin Stavri, numele lui fiind pomenit într-unul dintre articolele de presă apărute, situaţie în care, în opinia mea, credibilitatea şi imaginea jurnalistului au fost grav afectate.

Îmi amintesc că în ziua în care Stavri Cătălin a organizat şedinţa la care am făcut referire anterior, eu personal l-am perceput ca fiind schimbat, foarte agitat, temător, datorită ameninţărilor pe care le primise în legătură cu posibila sa arestare, stare pe care ne-a transmis-o şi nouă angajaţilor şi care s-a perpetuat şi în continuare.

Reţin că în momentul în care Stavri Cătălin a discutat cu mine personal, datorită stării în care am văzut că se află, eu am început să plâng dându-mi seama că într-adevăr vorbeşte serios şi, deşi nevinovat, ar putea să fie arestat până îşi dovedeşte nevinovăţia.”, a declarat jurnalista la DNA.

declaratie jurnalist incomod

Fapta inculpatului Saghel a fost săvârșită cu intenție directă

În plus, în rechizitoriul procurorilor, în acuzarea inculpatului Emanuel Saghel este specificat că deși victima, jurnalistul Cătălin Stavri, a reușit „să își păstreze calmul, să își stăpânească temerile”, acest lucru ”nu înseamnă că ea (n.r.: amenințarea) trebuie lipsită de protecție penală”:

„Prin urmare, dacă în faţa unei ameninţări serioase, cu un real potenţial intimidant, victima reuşeşte totuşi să-şi păstreze calmul, să-şi stăpânească temerile, nu înseamnă că, datorită acestor calităţi native, ea trebuie lipsită de protecţie penală.

Doctrina a considerat că, consimţământul victimei nu are nici un fel de valoare, fiind în prezenţa unor drepturi inalienabile ce nu pot fi judecate. Victima este protejată de stat, organul judiciar este cel care apreciază şi nu victima, pentru că ceea ce interesează este periculozitatea infractorului, iar „legiuitorul a construit fapta pentru infractor, nu pentru victimă’.

Or, în speţă, partea civilă Stavri Cătălin a procedat întocmai ca o persoană care se consideră ameninţată, o dovadă în acest sens fiind şi organizarea, la sfârşitul primăverii anului 2015, a unei şedinţe de redacţie în cadrul căreia a afirmat că este ameninţat de poliţistul Saghel Mihail Emanuel de la B.C.C.O că va fi arestat.

Atât literatura juridică de specialitate, cât şi practica judiciară sunt unanime în aprecierea că infracţiunea de şantaj ca infracţiune tipică de pericol se consumă în momentul constrângerii. Nu are importanţă că victima a dat sau nu curs cererii.

Sub aspectul laturii subiective a infracţiunii de şantaj, fapta inculpatului Saghel Mihail Emanuel a fost săvârşită cu intenţie directă, calificată de scop, acesta urmărind, astfel cum s-a demonstrat anterior, să îl determine pe partea civilă Stavri Cătălin, pe de o parte, să nu mai publice materiale de presă compromiţătoare la adresa sa.”, se arată în acuzarea procurorilor.

acuzare saghel

Emanuel Saghel s-a folosit de Cristinel Toader pentru a-i fabrica dosar lui Stavri

Procurorii mai arată și faptul că Emanuel Saghel a încercat prin mai multe persoane să îi aranjeze un dosar lui Cătălin Stavri, în sprijinul acestei acuzații venind și declarația martorului Cristinel Toader, fost director al Poliției Locale Ploiești, care a făcut un denunț în care apărea și jurnalistul. Cristinel Toader recunoaște prin declarația sa că a fost alimentat cu aceste informații și de Emanuel Saghel:

„Martorul Toader Cristinel, director general adjunct al Poliţiei Locale Ploieşti a relatat faptul că, la sfârşitul lunii aprilie 2015, folosind informaţii obţinute şi de la inculpatul Saghel Mihail Emanuel a formulat o plângere împotriva procurorului Negulescu Mircea, pe care a depus-o atât la Consiliul Superior al Magistraturii, cât şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. ,,Plângerea respectivă a fost realizată şi concepută din punct de vedere juridic de colegul meu (…), folosind informaţii din presa on line şi de la alţi (…), precum şi de la Saghel Mihail Emanuel.

Aceste ultime trei persoane menţionate m-au alimentat cu acele informaţii din conţinutul plângerii deoarece, la rândul lor, din spusele lor aveau un conflict cu domnul procuror Negulescu Mircea. Cunosc că persoanele mai sus menţionate, s-au întâlnit în mai multe rânduri pentru a face schimb de informaţii în vederea formulării plângerii respective, la una din aceste întâlniri participând şi eu (…).

Cu Saghel Emanuel m-am întâlnit şi am discutat fondul problemei întrucât avea şi el la rândul său un conflict cu ziaristul Stavri, şi auzind că doresc să fac o plângere respectivului magistrat, a venit si ne-a pus la dispoziţie mie si (…) informaţii cu privire la procurorul Negulescu si ziaristul Stavri, informaţii pe care le pot preciza la acest moment, dar care se regăsesc în conţinutul acelei plângeri. Totodată, Saghel Emanuel mi-a precizat că şi el împreună cu şeful său (…), au formulat o astfel de plângere la o instituţie ierarhică lor. ”

Si martorul (…) a declarat că, în cadrul unei discuţii avute cu inculpatul Saghel Mihail Emanuel, acesta i-a precizat că, „dacă ar reuşi să stabilească în sarcina lui STAVRI o eventuală activitate infracţională, astfel ar putea să afle mai multe informaţii despre procurorul Negulescu.”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

declaratie cristinel toader

Mesaje din telefonul lui Saghel dovedesc că încerca să-i fabrice un dosar jurnalistului

În plus, în rechizitoriul procurorilor este menționată o discuție avută de ofițerul Emanuel Saghel cu o altă persoană prin intermediul aplicației Whatsapp, prin care Saghel îi transmite acestuia că a găsit un motiv pentru a-i fabrica un dosar lui Cătălin Stavri.

„Intenţia inculpatului de a-l cerceta pe Stavri Cătălin în cadrul unui dosar penal rezultă nu numai din declaraţiile martorilor şi înregistrările anterior menţionate, dar si din convorbirea Whats App purtată de inculpat la data de 01.07.2015 cu o persoană „Sefu F” (convorbire identificată în telefonul inculpatului cu ocazia percheziţiei informatice din data de 02.09.2015 şi descărcată în format letric – a se vedea vol. 40 fila 162) conform căreia, Saghel Mihail Emanuel îi comunica interlocutorului că:

„vreau să vorbesc cu (…) când vin, îl bag pe asta în grup pentru că ce face are legătură cu dosarul. Ne presează să îl lăsăm pe (deținătorul mărcii) în pace, campania e dirijată clar pe noi din cauza asta. Plus că ziariştii lui ăla sunt angajaţi la (…), plus relaţia lor strânsă. Cred că putem să îl băgăm în grup cu rol bine definit si nu greu de probat”.”, arată procurorii în document.

discutie whatsapp

În plus, pe lângă acuzația de șantaj care i-a fost adusă lui Emanuel Saghel, procurorii l-au trimis în judecată pe fostul ofițer BCCO și pentru divulgarea informațiilor secrete de stat și sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, în formă continuată.

„De asemenea, în perioada 15.02.2005 – 08.09.2010, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul Saghel Mihail Emanuel a sustras un număr de 39 înscrisuri care se aflau în deţinerea unor persoane dintre cele prevăzute de art. 176 noul Cod penal, înscrisuri care au fost identificate.”, se mai arată în rechizitoriu.

documente gasite la saghel

Iată cum din documentul întocmit de procurorii anticorupție reiese cum fostul ofițer Emanuel Saghel a vrut să-i fabrice un dosar penal și să-l aresteze pe jurnalistul Cătălin Stavri, pentru a-l determina pe acesta să nu mai publice articole de presă despre el și instituția la care lucra.

În plus, există suspiciuni că pentru acest lucru Emanuel Saghel a apelat și la alte persoane, inclusiv câțiva ofițeri, colegi de-ai săi dar și procurori DIICOT.

Luni, 9 ianuarie, vom publica un articol în care jurnalistul Cătălin Stavri va oferi și alte detalii despre cum mai multe persoane din BCCO și DIICOT au pus presiune pe el și pe publicațiile unde colaborează, dar și despre cum în prezent i ”se fabrică un nou dosar penal tot în laboratoarele BCCO și DIICOT”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here