fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

Cum afectează jocurile politice deciziile luate de Consiliul Local Ploiești cu privire la tariful perceput de Rosal de la populație

Citește Și

- Reclamă -

Ședința Consiliului Local Ploiești de miercuri, 30 iunie, a început cu discuții aprinse și cu reproșuri grave lansate de primarul Andrei Volosevici, continuând cu un „circ ieftin”, pus în scenă de consilierii locali. În contextul în care la ora 17.00 în aceeași zi urma să aibă loc o ședință a Adunării Generale a Acționarilor (AGA) a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Prahova, primarul municipiului trebuia împuternicit prin votul Consiliului Local cum să voteze cu privire la proiectele de ordinea de zi a întâlnirii.

În cadrul ședinței ADI Deșeuri, reprezentanții primăriilor membre ale asociației urmau să voteze cotizația anuală, raportul financiar pentru anul 2020, bugetul pentru anul 2021, dar și o majorare a tarifului pe care Rosal îl percepe de la populație pentru colectarea deșeurilor menajere. Reamintim că în baza contractului cu ADI Deșeuri, Rosal colectează gunoaiele de la populația din localitățile care fac parte din asociație.

- Reclamă -

Proiectul prin care primarul Volosevici era împuternicit cum să voteze la ședință a venit suplimentar pe ordinea de zi a Consiliului Local, fără niciun aviz din partea comisiei de specialitate, care nu se întrunise, deși toți membrii erau prezenți la ședința de Consiliu Local.

De regulă, proiectele au fie aviz favorabil, fie negativ, iar în acest caz, în lipsa oricărui fel de aviz din partea comisiei, proiectul nu putea fi dezbătut de consilieri. Acesta ar fi fost și scopul pentru care proiectul nu avea aviz: potrivit unor surse, dacă proiectul nu ar fi fost dezbătut și votat, primarul ar fi mers la ședința ADI Deșeuri fără a fi împuternicit să voteze în vreun fel.

„Mă duc acolo și puneți primăria Ploiești într-o situație jenantă, în care să nu fac nimic acolo. Cum să nu ții o comisie, fie că nu ai toate documentele, fie că le ai, o ții și atunci avizul poate fi nefavorabil sau favorabil. Eu nu am cum să mă exprim în ADI fără votul dvs., pe orice fel de situație. În afară de rezilierea contractului, pe care o voi vota categoric așa cum ați dispus, pe celelalte lucruri nici măcar nu mă voi abține, nu existăm. Cred că e timpul să fiți un pic mai responsabili, se poate suspenda ședința până comisia va da un aviz favorabil sau nefavorabil, astfel încât proiectul să fie pe ordinea de zi. Motivațiile le știu, este jenant să avem șapte proiecte puse suplimentar pe ordinea de zi, iar la al optulea să nu putem discuta pentru că nu avem aviz al comisiei. Mă trimiteți acolo să nu votez nimic, dacă asta vreți, asumați-vă!”, le-a spus primarul Volosevici consilierilor locali la începutul ședinței.

- Reclamă -

Mihai Tonsciuc (USR), membru al comisiei respective, a luat ulterior cuvântul și a dat vina pe consilierii locali PNL pentru faptul că proiectul nu avea aviz: „Proiectul a venit cu o oră înainte de convocarea acestui consiliu. Am întrebat dacă ne întâlnim, iar consilierii locali PNL au spus că ar fi mai bine să nu discutăm acum, că e prea din scurt”, a spus acesta.

Ședința a fost suspendată ulterior timp de patru minute, cât s-a întrunit comisia. Întorși în sală, membrii comisiei au spus că au decis ca proiectul să aibă aviz negativ.

A început apoi un „circ ieftin” în timpul dezbaterilor, în care unii dintre consilierii locali PNL, în mod evident, trăgeau de timp să nu se ajungă la votarea proiectului. Consilierul local Cristian Ganea (PRO România) a fugit la propriu din sală când primarul Volosevici i-a adresat întrebări, în contextul în care Ganea este și director al ADI Deșeuri.

Volosevici a sugerat să se facă un amendament la proiect prin care să poată fi împuternicit să ceară în ADI amânarea discuțiilor. Cum nu putea face personal amendamentul, a încercat să-i convingă pe consilierii locali ca unul dintre aceștia să-l propună. Consilierul local George Botez (PSD) i-a dat dreptate primarului că o amânare ar fi oportună pentru ca aleșii locali să aibă mai mult timp să decidă asupra majorării de tarif, dar când edilul-șef l-a rugat să facă amendamentul, a spus râzând că este singurul consilier PSD din sală și că sunt 18 consilieri din același partid cu primarul, PNL, și că oricare dintre aceștia ar putea să dea curs ideii. O situație hilară, subliniată însă foarte bine de Botez: consilierii locali PNL, pe linie politică, nu (mai) sunt subordonați primarului. Amendamentul a fost propus în cele din urmă de consilierul local Constantin Nemeș, de la ALDE.

- Reclamă -

S-au cerut pauze de consultări, chiar și fără a se spune motivul. Însă, potrivit surselor noastre, unii consilieri locali PNL în fapt așteptau indicații de la conducerea partidului, în speță de la Roberta Anastase, despre cum să gestioneze situația.

Este bine-cunoscut faptul că în consiliile locale se votează politic. Fiecare grup politic decide cum votează fiecare proiect. Reamintim că săptămâna trecută, șefia PNL Ploiești a fost preluată de Roberta Anastase în urma unor alegeri interne. Diverși oameni politici ne-au explicat că la ședința de ieri scopul acesteia era ca primarul Andrei Volosevici să ajungă la ședința ADI Deșeuri fără a fi împuternicit să voteze în vreun fel. Prima soluție la care s-ar fi gândit ar fi fost aceea cu lipsa avizului comisiei, pentru ca proiectul să nu fie dezbătut. O idee cel puțin bizară, având în vedere că toți membrii comisiei erau prezenți la ședință și nu exista nicio justificare pentru care să nu se întrunească pe loc, ceea ce de altfel s-a și întâmplat după ce primarul Volosevici le-a subliniat ridicolul situației.

Cu avizul dat, fie și negativ, și cu proiectul în dezbatere, parte dintre consilierii locali PNL au încercat să tragă cât mai mult de timp, la indicațiile pe care le primeau prin mesaje de la președintele organizației locale a partidului. Întreaga dezbatere era contra-timp. La ora 17.00 urma să înceapă ședința ADI Deșeuri și dacă până atunci nu se vota proiectul, primarul nu era împuternicit să-și exprime votul în AGA a asociației. În final, proiectul a fost votat la limită, iar primarul Volosevici a fost împuternicit să propună o amânare a dezbaterii proiectului de majorare a tarifului perceput de Rosal.

Majorarea tarifului perceput de Rosal de la populație este un subiect mai mult decât sensibil. Pe de-o parte, operatorul a fost acuzat în repetate rânduri că nu își face treaba, că nu ridică gunoaiele, motiv pentru care de altfel primarul comunei Blejoi a solicitat rezilierea contractului cu Rosal, iar Consiliul Local Ploiești a decis să fie de acord cu propunerea. Rezilierea contractului nu a fost discutată însă nici până astăzi în ADI Deșeuri. În condițiile în care oamenii sunt total nemulțumiți de serviciile prestate de Rosal, aleșii locali se feresc să își asume să aprobe o majorare de tarif pe care o va suporta tot populația. Rosal solicită majorarea tarifului pe baza creșterii salariului minim pe economie, dar deși există fundament legal pentru ea, populația nu ar înțelege de ce să plătească mai mult pentru un serviciu defectuos.

Iată cum jocurile politice se răsfrâng, din nou, asupra populației. În loc ca aleșii locali să își asume mandatele acordate prin votul oamenilor, politicul primează și, așa cum se știe, consilierii locali fac ce se dictează de la partid, lucru extrem de vizibil în ședința de Consiliu Local de miercuri.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

2 COMENTARII

  1. Din pacate, in doua domenii foarte importante pentru starea de bine a ploiestenilor, deciziile anterioare au fost sa fie incalecati de oameni care nu au nici un interes in rezolvarea problemelor comunitatii locale.
    Unul este domeniul colectarii deseurilor, unde dispune o majoritate alcatuita din primarii altor localitati din judet, iar celalalt este furnizarea de agent termic in sistem centralizat, unde Consiliul Judetean, care este proprietarul CET Brazi, nu vrea sa renunte la proprietate si sa transfere gratuit patrimoniul singurului beneficiar al productiei. Motivele sunt obscure in ambele domenii. Se vor vedea consecintele si in al doilea domeniu in momentul in care Primaria Ploiesti nu va mai putea subventiona energia termica, iar cetatenii vor plati sanctiunile prevazute de evacuarea noxelor de catre CET, dupa 31.12.2022, cand expira Autorzatia Integrata de Mediu prin care au fost primite derogari. Din pacate…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Reacția Rompetrol după explozia de vineri dimineață pe platforma Petromidia

În prezent, Rompetrol Rafinare desfășoară revizia generală a rafinăriei Petromidia. Activitățile și operațiunile sunt oprite pentru lucrări de mentenanță,...
Sari la conținut