fbpx
joi, aprilie 18, 2024
spot_img

Cum arată Palatul Justiției din Ploiești, terminat în 27 de ani. Imagini spectaculoase din sălile de judecată

Citește Și

- Reclamă -

Palatul de Justiție din Ploiești, a doua cea mai mare clădire dedicată instanțelor de judecată din România, a fost finalizat la 24 de ani de la deschiderea șantierului și a fost inaugurat, miercuri 8 septembrie, în prezența premierului Florin Cîțu, dar și a ministrului interimar al Justiției, Lucian Bode.

 - Ziarul INCOMOD

- Reclamă -

A fost nevoie de 27 de miniștri ai Justiției pentru ca acest proiect să fie finalizat.

 - Ziarul INCOMOD

Construcţia este inaugurată la aproape un sfert de secol de la încheierea contractului de realizarea a acesteia – în 19 decembrie 1996 – şi după numeroase amânări în ceea ce priveşte termenul de finalizare.

- Reclamă -

 - Ziarul INCOMOD

Palatul Justiţiei Prahova are, conform datelor publicate pe site-ul Curţii de Apel Ploieşti, o suprafaţă desfăşurată de aproape 20 de mii de metri pătraţi şi o suprafaţă construită de aproape patru mii de metri pătraţi. Terenul a fost pus la dispoziţie în anul 1994 de către Consiliul Local Ploieşti.

 - Ziarul INCOMOD

Iniţial, constructorul desemnat a ridicat Palatul Justiţiei Prahova – SC Construcţii Coreco SRL, una dintre cele mai puternice firme de construcţii din Prahova, despre care presa locală susţinea că avea puternice legături cu lumea politică, dar apoi a început procedura de faliment.

- Reclamă -

 - Ziarul INCOMOD

Dosarul falimentului Construcţii Coreco, aflat pe rolul Tribunalului Prahova, a fost înscris la instanţă în anul 2005. Conform portalului instanţelor de judecată, cauza, în care firma este datoare Administraţiei Finanţelor Publice Ploieşti, Serviciului Local de Finanţe Ploieşti, AVAS Bucureşti dar şi unei persoane fizice, încă se judecă, la peste 15 ani de la debutul procesului, iar următorul termen este programat pentru 6 octombrie 2021, potrivit news.ro.

 - Ziarul INCOMOD  - Ziarul INCOMOD

În octombrie 2010, Curtea de Apel Ploieşti anunţa, printr-un comunicat de presă, că lucrările la Palatul de Justiţie Prahova au fost reluate, în urma unor demersuri făcute de conducerea instituţiei, executant – aceeaşi firmă: SC Construcţii Coreco SRL Ploieşti, de data aceasta prin lichidator judiciar Carduelis Consulting IPURL Ploieşti. Nici de data aceasta Coreco nu şi-a onorat contractul încheiat în 1996, arată sursa citată.

 - Ziarul INCOMOD

 

 

 

Patru ani mai târziu, subiectul Palatului Justiţiei Prahova a revenit, pentru scurt timp, pe agenda publică. Astfel, la 15 septembrie 2014, ministrul Justiţiei aflat în funcţie la acel moment, Robert Cazanciuc, a mers în Prahova să viziteze şcoala gimnazială şi liceul la care a studiat. Aşa a fost readus în discuţie subiectul Palatului Justiţiei Prahova, abandonat de ani buni. Ministrul Justiției anunța atunci că se caută soluții pentru finalizarea proiectului.

 - Ziarul INCOMOD

 - Ziarul INCOMOD

Abia un an mai târziu, în iulie 2015, Robert Cazanciuc a anunţat, în cadrul unei vizite la sediul Curţii de Apel Ploieşti, că va fi lansată procedura de licitaţie publică pentru finalizarea lucrărilor de construcţie la Palatul Justiţiei din Ploieşti.

 - Ziarul INCOMOD

Cazanciuc avansa şi un termen de finalizare a lucrărilor: până la 10 septembrie 2015 ar fi urmat să fie depuse oferte pentru proiect, iar în luna octombrie a aceluiaşi an ar fi trebuit semnat contractul şi demarate lucrările, termenul de finalizare fiind de 18 luni de la semnarea contractului. Nici de acea dată nu s-a întâmplat nimic.

 - Ziarul INCOMOD

La 15 ianuarie 2016 au fost reluate lucrările de construcţie, de data aceasta cu o altă firmă, din Bucureşti, termenul de finalizare de 18 luni nefiind nici de data aceasta respectat.

 - Ziarul INCOMODÎn anul 2016 s-au demarat lucrările de execuție în baza proiectului tehnic întocmit de S.C. IPCT S.A. Bucureşti, finanţate prin „Acordul de Împrumut nr. 4811 – RO încheiat între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ratificat prin Legea nr.205/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Contractul de execuție a fost încheiat în data de 02.12.2015 de Ministerul Justiției cu S.C. Rotary Construcții S.R.L. București, termenul de execuție a lucrărilor fiind de 18 luni de la data începerii acestora, respectiv 15.01.2016. În urma unei noi revendicări termenul de finalizare a Palatului de Justiție Prahova a fost modificat în 05.12.2019”, conform informațiilor postate pe site-ul Curții de Apel Ploiești.

 - Ziarul INCOMOD

În tot acest timp, instanţele din Ploieşti au funcţionat care pe unde a putut, inclusiv în mall.

N - Ziarul INCOMODoul palat de justiție are 20.000 de metri pătraţi şi cinci etaje, fiind al doilea din țară ca mărime după cel din București. Clădirea este proiectată să deservească 2.700 de persoane pe zi și 650.000 pe an, urmând să fie judecate peste 35.000 de dosare anual. Curtea de Apel Ploiești este instanța superioară care dă soluții definitive în cauze penale, civile și de contencios administrativ din județele Prahova, Dâmbovița și Buzău.

 - Ziarul INCOMOD

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

LIVE VIDEO-TEXT Conferință la Poliție, după ce o femeie a acuzat că a fost violată de un polițist

Poliția Prahova organizează o conferință de presă în urma subiectului în exclusivitate al Ziarului Incomod, cu privire la faptul...
Sari la conținut