fbpx
joi, aprilie 18, 2024
spot_img

Cum au ajuns ploieștenii să plătească mai mult la căldură, deși Veolia nu a mărit tarifele. Nepăsarea sau incompetența autorităților lovește în buzunarele ploieștenilor!

Citește Și

- Reclamă -

Pentru prima dată în ultimii ani, ploieștenii nu au mai beneficiat iarna aceasta de subvenție la căldură, fapt care a dus la o majorare a facturilor cu aproximativ 60 de lei! În timp ce aleșii locali spun de luni bune că Ploieștiul nu mai are bani, sursele din mediul administrativ spun că în realitate ar fi vorba de o nepăsare, sau chiar de o incompetență, întrucât municipalitatea a avut excedent bugetar în 2018, adică bani rămași necheltuiți.

Se pare că în 2018 primăria Ploiești a înregistrat un excedent bugetar de 3,5 milioane de lei. Bani care ar fi fost suficienți pentru acordarea subvenției la căldură către populație pentru o lună. Era necesară adoptarea unei hotărâri de Consiliu Local în acest sens, dar în aceeași măsură nici primarul și consilierii săi PNL, nici viceprimarii și consilierii lor PSD și ALDE nu au venit cu un astfel de proiect pe ordinea de zi a ședințelor. Ca fapt divers, ploieștenii nu au avut parte nici de concert la sfârșitul anului, așa cum erau obișnuiți, motivul invocat de aleșii locali fiind același: nu sunt bani.

- Reclamă -

Până în luna aprilie 2018, toți ploieștenii au beneficiat de subvenție la căldură, în baza a două hotărâri de Consiliu Local mai vechi. Sumele sunt regăsite și în hotărârea de Consiliu Local care stabilește bugetul pentru 2018, dată în data de 16 februarie 2018. La capitolul Cheltuieli, subcapitol Combustibili și Energie, aleșii locali au votat suma de 8.411.000 lei propunere pentru 2018, în timp ce execuția pentru 2017 era de 20.969.300 lei. Cu alte cuvinte, aleșii locali deja previzionau că pentru sezonul rece 2018-2019 nu vor mai acorda subvenție la căldură. Foarte important, a nu se face confuzie între subvenția despre care vorbim acordată tuturor ploieștenilor și ajutorul la încălzire, acordat doar anumitor categorii de beneficiari.

După ce au studiat hotărârile de consiliu local date anterior, reporterii noștri au observat că anii trecuți, prin subvențiile date de municipalitate, oamenii au plătit la căldură 159,29 lei/Gcal, fără TVA. Începând cu octombrie 2018, oamenii au scos din buzunare 186,97 lei/Gcal, fără TVA.

În timp ce primarul Adrian Dobre declară public că nu este de acord cu majorarea tarifului la energie termică, iată că în buzunarele ploieștenilor se resimte totuși o majorare, prin simplul fapt că aleșii locali nu au mai acordat subvenție acest an. În acest sezon rece, ploieștenii plătesc mai mult cu 27,68 lei/Gcal față de anul trecut. În medie, oamenii consumă lunar aproximativ 2,2 Gcal/apartament, ceea ce înseamnă că fiecare familie plătește anul acesta mai mult la căldură cu aproximativ 60 lei.

- Reclamă -

Veolia Energie solicită la ora actuală o majorare cu 50 de lei a tarifului la termie. Deși primarul Adrian Dobre (PNL) spune că nu este de acord ca oamenii să plătească mai mult, omită să spună că ploieștenii deja scot din buzunar cu 60 de lei mai mult, lunar, față de anul trecut. Nici viceprimarii Cristian Ganea (PSD) și George Pană (ALDE) dar nici consilierii locali nu au spus nimic pe acest subiect, toți aleșii locali alegând să ignore facturile mărite la căldură pe care le-au plătit deja ploieștenii în lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2018.

Soluția ar fi fost simplă, o nouă hotărâre de Consiliu Local pentru acordarea din nou de subvenții pentru ploieșteni. Cum în Ploiești sunt aproximativ 55.000 de apartamente, subvenția însemna aproximativ 3.300.000 lei/ lună. Adică exact excedentul bugetar al primăriei. Dar aleșii locali au preferat să rămână cu banii în conturile primăriei, decât să-i acorde populației, sub formă de subvenție la căldură. Nu au făcut acest lucru în nici una din lunile de la sfârșitul anului trecut, când s-a dat drumul la căldură. Nu au votat un astfel de proiect nici în decembrie 2018, pentru ianuarie 2019, deși legislația le permite ca până la votarea bugetului pe 2019 să cheltuie 1/12 din bugetul pe 2018. Drept urmare, și în luna ianuarie 2019 ploieștenii vor plăti mai mult pentru energia termică.

Rămâne de văzut dacă în al doisprezecelea ceas aleșii locali își vor aminti că au fost votați de oameni pentru a le apăra interesele și vor iniția și vota un astfel de proiect la ședința din luna ianuarie, care să acorde subvenție la căldură măcar pentru luna februarie, având în vedere că a existat și acel excedent bugetar amintit, aproximativ 3,5 milioane de lei, potrivit surselor din mediul administrativ.

Reporterii ziarului Incomod i-au contactat pe primarul Adrian Dobre și pe viceprimarii Cristi Ganea și George Pană, dar aceștia nu au răspuns, motiv pentru care le-am trimis următorul mesaj: „Bună ziua, v-am sunat să vă întreb de ce pentru sezonul rece 2018-2019 nu s-a mai acordat subvenție la căldură, dat fiind faptul că municipalitatea a înregistrat excedent bugetar în 2018”. În măsura în care vor răspunde, vom reveni cu punctul acestora de vedere.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

2 COMENTARII

  1. Prioritatea absoluta este asigurarea fondului de salarii . Daca isi imagineaza cineva ca functionarii bugetari ( capuse ordinarepe corpul social sanatos al poporului roman ) au alta prioritate se inseala .

  2. De ce nu scrieti si postati poze de langa Liceul Mihai Viteazu, la portile de intrare ale elevilor! Toata lumea vede, reperterii nu vad, aburii care anunta un viitor gheizer ies in continuare din canal! Cei trei primari sunt in continuare …. ocupati! Poate le spuneti voi, reporterii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Percheziții la prostituate care furau bani de la clienți

Polițiștii din Ploiești au pus în executare mandate de percheziții în mai multe județe într-un dosar în care mai...
Sari la conținut