Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Costel Dudău, un escroc specializat în cea mai veche înșelătorie, în vogă în România în perioada valutiștilor de stradă, a reușit să uimească judecătorii din Sinaia cu talentul său special. Deși are dosare penale pentru înșelăciune în mai multe orașe, omul reușește să scape fără închisoare, profitând de clemența instanțelor și de o portiță a Codului Penal.

Individul câștigă sume serioase de bani într-un timp foarte scurt, profitând de naivitatea/neatenția oamenilor. Victimele perfecte sunt vânzătoarele din magazinele de cartier mai puțin aglomerate, dar nu numai. Omul intră și cere vânzătorului să-i schimbe o bancnotă de 500 de lei în bancnote cu o cupură cât mai mică, de 5, 10 sau 50 de lei. Când vânzătorul îi întinde teancul de bani, șmenarul, se răzgândește brusc și cere să i se schimbe banii cu alt tip de bancnote, de valoare mai mare sau mai mică, de la caz la caz. În toată această agitație de moment, șmenarul, iute de mână, sustrage o parte din bancnotele și le introduce discret în buzunar, apoi îi cere vânzătorului bancnota de 500 de lei spunând că s-a răzgândit și nu mai vrea să schimbe banii.

Una dintre victimele șmenarului a fost și o vânzătoare din complexul Coștila din Bușteni. Femeia a realizat că a ieșit în pagubă cu 450 de lei, după ce i-a schimbat unui client o bancnotă de 500 de lei. Pentru că a fost vina ei, vânzătoarea a trebuit să acopere lipsa de gestiune cu bani din portofel, apoi a anunțat poliția.

Dudău a fost identificat și prins după ce polițiștii au analizat imaginile de pe camerele de supraveghere din zona magazinului, dar și din stațiunea Bușteni. Bărbatul se deplasa cu un Ford Focus de culoare gri și era însoțit de o femeie, despre care s-a aflat ulterior că este soția lui. Ancheta a scos la iveală un cazier judiciar bogat, escrocul având la activ mai multe dosare penale în care a fost cercetat pentru fapte similar. A reușit să înșele vânzători din Motru, Popești Leordeni, Târgu Jiu, Urziceni etc.

Deși polițiștii îl rețineau pentru 24 de ore, instanțele de judecată îl plasau în control judiciar aproape de fiecare dată. De altfel, judecătorii din Sinaia chiar au remarcat faptul că ”acesta practic a profitat de clemența autorităților judiciare și a continuat să-și câștige existența tot prin generarea unor conflicte de drept penal similare”, potrivit actului de acuzare.

Dacă nu este ”salvat” de instanță, bărbatul are și un plan B. Apelează la mediere și se împacă cu victimele sale, oferindu-le inclusiv daune morale pe lângă plata pagubei. Așa s-a întâmplat și cu vânzătoarea din Bușteni. Femeia s-a împăcat cu escrocul, după ce acesta a acceptat să-i dea înapoi suma de 450 de lei, dar și 5000 de lei, reprezentând prejudiciu moral.

Codul Penal din România, în privinţa infracţiunii îşelăciune, permite împăcarea dintre persoana vătămată şi inculpat, având ca efect înlăturarea răspunderii penale a inculpatului.

Ca atare, dosarul penal de înșelăciune aflat pe rolul Judecătoriei Sinaia cu inculpat Costel Dudău s-a finalizat cu o încetare a procesului ca urmare a intervenirii împăcării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here