fbpx
vineri, aprilie 26, 2024
spot_img

Cum a fost demis un inspector de la Ialomiţa invocându-se un caz de la Arad

Citește Și

- Reclamă -

Erorile de comunicare din cadrul PSD par să fi ajuns şi la Ministerul Educaţiei, unde doi inspectori şcolari generali, din rândul celor 13 demişi prin fax de Liviu Pop, au fost învinuiţi pentru fapte care au fost comise de alţi colegi din teritoriu. Mai exact, au fost demişi pentru ce au făcut alţi inspectori. Este cazul inspectorului şcolar general din Ialomiţa, Luminiţa Barcari, demis în baza unui motiv ce îl vizează pe inspectorul şef şcolar din judeţul Arad, dar şi cazul inspectorului şcolar general din Buzău, Florina Stoian, demis printr-o adresă în care apare numărul contractului adjunctului şefului ISJ Constanţa. Ministrul Educaţiei a recunoscut greşelile, catalogându-le drept „două situaţii de erori de redactare”, precizănd că, pe 23 august, ministerul a trimis o notă prin care se explică greşeala.

„Lor (inspectorilor şcolari generali – n.r) le-a încetat contractul de management pentru că nu l-au respectat. Orice contract de mandat încetează în termen de 15 zile în momentul în care nu este respectat. Urmează şi alte contracte de management care vor înceta pentru că mai sunt colegi în funcţii de conducere, care nu îşi respectă mandatul. Eroarea respectivă a fost o eroare materială. În 23 august s-a făcut notificarea spre inspectorat în care s-a precizat că este o eroare materială. Au fost două astfel de erori din lipsa de atenţie a celor care au tehnoredactat documentul respectiv. Sunt 28 de puncte din contractul de managemt pe care trebuie să le respecte fiecare inspector”, a declarat ministrul Educaţie, Liviu Pop.

- Reclamă -

În acest context, ministrul a menţionat că urmeză să desfiinţeze 10% dintre funcţiile de conducere existente la nivelul inspectoratelor şcolare şi ale ministerului.

„Vom face evaluarea tuturor contractelor. Constatăm că numărul elevilor este din ce în ce mai mic, dar creşte numărul funcţiilor de conducere. Vă asigur că vom face reduceri de 10% a funcţiilor de conducere din minister şi inspectoratele şcolare vor dipărea în maximum 30 de zile pentru că aşa mi se pare normal. Ne vom concentra mai mult pe actul de predare”, a adăugat Liviu Pop.

Prima „eroare de redactare” l-a vizat pe inspectorul şcolar general din Ialomiţa, Luminiţa Barcari, anunţat, printr-un anunţ transmis de Ministerul Educaţiei Naţionale, că va fi demis, fiind invocat, însă, un motiv ce îl vizează pe inspectorul şef şcolar din judeţul Arad.

- Reclamă -

Demiterea din Ialomiţa s-a făcut în baza unei note transmise de MEN, prin care se arată că inspectorul şcolar general al ISJ Ialomiţa a fost revocat din funcţie pentru că nu a prezentat ministerului Raportul privind starea învăţământului ialomiţean, pentru anul 2015-2016.

De asemenea, în acelaşi document se precizează că Serviciul Audit Intern din cadrul MEN a solicitat inspectoratelor şcolare includerea în planul de audit pentru anul 2017 a unei misiuni privind „sistemele de conducere şi control, precum şi riscurile asociate unor astfel de sisteme”, termenul de prezentare a raportului fiind 20 iulie 2017.

„În urma adresei Ministerului Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad nu a respectat termenul stabilit, raportul de audit în cauză a fost înregistrat la MEN în data de 21 iulie 2017, fiind încălcate astfel din nou preverderile articolului 4 lit B pct 20, din Contractul de Management”, conform documentului citat.

- Reclamă -

Prin adresa semnată de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, i se aduce la cunoştinţă inspectorului şef al ISJ Ialomiţa, Luminiţa Barcari, că din 4 septembrie este revocată din funcţie.

Pe de altă parte, Luminţa Barcari a precizat, pentru Mediafax, că decizia Ministerului este ilegală, motiv pentru care deja a atacat-o în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti.

„Niciun judeţ în care inspectorii generali au fost revocaţi nu au primit ordin de numire pentru noul inspector şcolar general. Nu a fost numit nimeni până la această oră⁠⁠, în locul meu”, a mai spus Barcari.

Cea de-a doua „eroare de redactare” l-a vizat pe inspectorul şcolar general din Buzău, Florina Stoian, care a fost demis printr-o adresă transmisă de MEN în care apare numărul contractului adjunctului şefului ISJ Constanţa. Stoian a contestat decizia.

”Pe lângă cazul colegei de la Ialomiţa, şi în cazul adresei mele de demitere din funcţie pe care am primit-o de la Ministerul Educaţiei a apărut o greşeală. Mi s-a anulat contractul de management şi se făcea referire la un alt contract, cu alt număr, din alt an, din câte am înţeles era contractul adjunctului de la ISJ Constanţa. Pe adresă apărea contractul încheiat în 2015, or al meu e din 2016. Nu ştiu cum sunt permise astfel de greşeli în acte oficiale. Au revenit apoi cu un ordin de modificare, dar vom vedea ce va zice instanţa, pentru că am constestat demiterea”, a spus Stoian.

Potrivit acesteia, luni a reluat postul de şef al ISJ Buzău înlocuitoarea sa, Geta Burducea, care nu a prezentat însă niciun ordin de la Ministerul Educaţiei de numire în funcţie.

”Este o doamnă care a picat de trei ori examenul pentru funcţia de şef al ISJ Buzău, iar acum a numit-o ministrul, dar nu a prezentat la Juridic sau la Salarizare niciun ordin de numire şi a început, deja, să semneze documente”, a subliniat Stoian.

Reamintim că, pe 19 august, Ministerul Educaţiei a revocat din funcţie şefii a 13 inspectorate şcolare. Motivul demiterii ar fi rezultatul unui control făcut la inspectoratele judeţene, care ar arăta că au fost neregul în contractele de management. Unii dintre cei demişi ameninţă că vor da în judecată instituţia.
„Am semnat în locul ministrului pentru că era plecat din Bucureşti vineri după-amiază şi, fiind singurul cu delegare de atribuţii pe semnătură, am semnat. A fost o echipă care a analizat activitatea tuturor inspectorilor şcolari generali pe contractul de managemnt şi s-a ajuns la concluzia că din toţi, un număr de 13 au mai multe puncte din contract, care nu au fost respectate. Diferă de la un caz la altul, sunt probleme diferite şi s-a luat decizia ca ei să fie eliberaţi din funcţii. În contractul de management scrie că trebuie să fie notificaţi cu două săptămâni înainte. E adevărat că ei au o evaluare anuală, dar asta nu împiedică ministerul să îi evaluaeze de câte ori consideră că este necesar. Evaluarea asta se face de vreo două săptămâni şi se pare că inspectorii şcolari nu au ştiut de chestiunea asta. Echipa s-a dus să se uite pe contractul de management să vadă ce trebuia făcut şi ce nu s-a făcut. Ei nu trebuie să fie inştiinţaţi. Este o evaluare continuă”, explica, pentru Mediafax, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Inspectorii generali care au fost demişi sunt din judeţele Caraş-Severin, Ialomiţa, Ilfov, Brăila, Buzău, Vrancea, Constanţa, Sibiu, Olt, Arad, Tulcea, Mehedinţi şi Călăraşi. Informarea că au fost demişi ar fi fost transmisă pe 18 august, după ora 17.00, prin fax.

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Sal Rachele, terapeut în vindecare cronologică, interviu în exclusivitate pentru Incomod despre clarviziune

Sal Rachele, un cunoscut terapeut în vindecare cronologică care spune că este și clarvăzător, cunoscut la nivel mondial, a...
Sari la conținut