ponta androneasca

ponta androneascaPrimarul din Iaşi şi vicepreşedinte al PSD, Gheorghe Nichita, a admis vineri la Gândul LIVE că în partid este posibil să apară denunţuri între membrii PSD cu scopul de a vâna anumite funcţii, fiind de părere că astfel de situaţii există şi în alte partide. Ce spune Nichita despre “eticheta de corupţie” pe care o are partidul, ce “măsuri de precauţie” îşi ia de teama procurorilor DNA, ce crede despre Radu Mazăre şi ce răspunde la întrebarea dacă Victor Ponta este vinovat de pierderea alegerilor din noiembrie aflaţi din discuţia de la Gândul LIVE.

Primarul din Iaşi şi vicepreşedinte al PSD, Gheorghe Nichita, nu exclude posibilitatea ca în partid să apară denunţuri între membri care vor să vâneze anumite funcţii.

“Noi în partid nu trebuie să creăm o justiţie a partidului. Vreau să nu deschidem o cutie a Pandorei. Inclusiv membrii de partid ai noştri să facă dosare unii la alţii ca să ajungă în campanie. Denunţul este la putere astăzi în România. Vrea să candideze în locul nu ştiu căruia la primărie sau la Parlament. Deja tu eşti în campanie electorală. Ce faci în clipa aceea? Începe să apară un denunţ, începe să scrie ceva împotriva nu ştiu cărui candidat”, a declarat la Gândul LIVE Gheorghe Nichita, în contextul discuţiilor depre modificarea statutului PSD.

El a continuat, dând ca exemplu denunţurile împotriva Elenei Udrea.

“Eu nu am văzut numai la noi lucrul asta, am văzut în foarte multe zone. Nu s-a spus public. Răzbunări există peste tot. Eu nu cred că toată lumea într-un partid chiar se iubeşte. Eu cred că în partid sunt şi multe interese. (Pot să apară denunţuri?) Pot să apară orice. Doamna Udrea nu este denunţată de prietenii domniei sale şi din partid şi din afara partidului? Sunt atât de multe exemple şi din alte partide. Îmi vine la îndemână pentru că este foarte bine mediatizat”, a adăugat Gheorghe Nichita.

Cum vor fi eliminaţi din PSD cei cu probleme

Primarul din Iaşi spune că eticheta de corupţie pe care PSD o poartă este unul dintre motivele pentru care partidul a pierdut alegerile.

“PSD poartă încă o etichetă a corupţiei. Dacă facem o statistică, cei mai mulţi dintre liderii importanţi ai partidelor, care sunt arestaţi şi în puşcărie, sunt de la PNL şi PDL. În schimb celelalte două partide care au fuzionat nu poartă această etichetă. PSD poartă încă această etichetă. Este o motivaţie pentru care nu am primit foarte multe voturi. Se încearcă o delimitare a partidului, cel ce ajunge să fie anchetat pentru corupţie şi într-o fază anume, trebuie să părăsească anumite funcţii politice”, a explicat Gheorghe Nichita.

Nichita a arătat că până acum în statutul PSD se prevedea ca persoana care este condamnată definitiv îşi pierde calitatea de membru de partid. Statutul nu făcea referire la ce fază a cercetării penale un membru de partid îşi pierde această calitate.

Consiliul Naţional al PSD a adoptat vineri o Rezoluţie privind regulile de integritate, prin care cei care au probleme cu justiţia vor fi sancţionaţi pe linie de partid în funcţie de calitatea procesuală pe care o au. Astfel, membrii de partid care devin inculpaţi îşi pierd funcţia de membru al Guvernului sau din conducerea Parlamentului. Pesediştii care vor fi arestaţi preventiv îşi vor pierde automat funcţia politică deţinută în PSD. Cei acuzaţi de fapte de corupţie îşi vor pierde funcţiile în care au fost numiţi de PSD, dar şi funcţia politică pe linie de partid. Dacă un membru PSD este condamnat definitiv pentru fapte de corupţie, acesta îşi va pierde definitiv calitatea de membru PSD. 

Despre Radu Mazăre: “Sigur că îţi vine la un moment dat să o laşi baltă”

Cât despre primarul Radu Mazăre, edilul din Iaşi spune că îl înţelege că vrea să se retragă de la conducerea filialei PSD din Constanţa şi de la primărie.

„Nu am vorbit cu el. Ştiu ce înseamnă, după atâtea mandate, după atâta hărţuială, să spunem aşa, după toate aceste presiuni, sigur că îţi vine la un moment dat să o laşi baltă. Vine un moment în care nu mai merge. Ştiţi că sunt oameni care au cedat funcţiile administrative sau chiar politice, la nivel parlamentar, doar pentru a fi mai liniştiţi apăraţi în instanţă? Miron Mitrea a plecat din Parlament încă din februarie”, a spus Nichita.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PSD atrage atenţia şi la cheltuielile făcute de DNA, timp de ani de zile, în dosare în care oamenii sunt găsiţi nevinovaţi, dând exemplul său.

„Eu iau cazul meu, ca să nu judec pe altul. A făcut cineva o analiză cât au costat procurorii şi toţi ceilalţi de la DNA şase ani de zile ca să ne urmărească pe mine şi pe alte 20 de oameni de la Primăria Iaşului, viceprimari, consilieri locali, oameni de afaceri, şi apoi să scrie la toţi că suntem nevinovaţi?”, întreabă el retoric.

“Oamenilor începe să le fie frică”

Primarul din Iaşi mai arată că de teama procurorilor DNA funcţionari din eşaloanele doi şi trei din ministere refuză să semneze documentele, fără a da însă exemple.

“Aici treaba este mult mai gravă, avem exemplu la nivelul ministerelor, (funcţionari n.n.) din eşalonul 2 şi 3, care nu mai semnează. Oamenilor începe să le fie frică. Că îşi asumă răspunderea pe un document pe care trebuie să îl avizeze. Am exemplu primari dinaintea mea de la Iaşi. <<Nu fac nimic, ca să nu am necazuri cu DNA-ul>>. A ajuns preşedinte al Consiliul Judeţean, patru ani nu a făcut nimic. A lăsat în vistieria Consiliului Judeţean 50 de milioane de euro fără să facă o investiţie. L-am întrebat <<de ce faci treaba asta, domnule preşedinte?>> <<Păi ce, să am necazuri cu DNA-ul, toată ziua să urmăresc investiţiile?>>”, a relatat Nichita.

El a dat un exemplu din primăria pe care o conduce, unde un funcţionar public a recunoscut că a refuzat să semneze un document de teamă că nu este corect.

“O să ajungem acolo ca cei care sunt funcţionari publici, apăraţi de legea care îi protejează, să spună că nu pot semna că nu li se pare că este corect. Este o situaţie concretă. Eu am avut la mine la primărie. Un consilier juridic de la mine în perioada în care aveam un proces a refuzat să semneze o autorizaţie. Şi atunci a trebuit să discut cu secretara consiliului local şi cu şeful juridicului dacă e sau nu este aşa. Pentru că ei i se părea că, pierzând noi un proces la Oradea, nu este legal proiectul. Şi la două luni am câştigat la Înalta Curte de Casaţie. <<Domnule primar, mi-a fost frică>>. Ce să îi fac acelui funcţionar?”, a spus Nichita.

Ce “măsuri de precauţie” îşi ia primarul din Iaşi

Ca măsură de precauţie edilul din Iaşi a mărturisit că la primărie a început să recurgă la serviciile unor firme de avocatură atunci când încheie proiecte finanţate cu fonduri europene. “Să-mi verifice licitaţiile, contractul de achiziţie şi implementarea proiectului, ca să fim cât de cât apăraţi legal. Eu o spun pentru că o văd, o simt”.

Mai mult, atunci când semnează un contract primarul Nichita a arătat că obişnuieşte să cheme “patru-cinci oameni”: secretarul Consiliul local, şeful serviciului juridic, directorul tehnic, viceprimarul, responsabilul de la serviciul economic. “Îi întreb dacă au verificat dosarul. O luăm pe capitole din nou. Trebuie să ne luăm măsuri de precauţie”, a arătat primarul din Iaşi.

“Ar fi culmea ca acum să spunem că Victor Ponta este vinovat”

“Eticheta de corupţie” pusă PSD-ului, problema votului din diaspora şi faptul că în mediul online partidul nu a reuşit să comunice şi nu a avut un program pentru tineri reprezintă, conform analizelor făcute la nivelul forurilor partidului, motivele pentru care candidatul PSD a pierdut alegerile din 16 noiembrie.

La întrebarea “candidatul Victor Ponta nu este o problemă?”, Nichita spune că nu crede. “Ar fi culmea ca acum să spunem că Victor Ponta este vinovat. Victor Ponta ne-a spus nouă foarte clar şi înainte şi după turul întâi că încearcă să nu facă nici o greşeală. El ca şi candidat, ca să nu pună în pericol aceste alegeri. A fost şi un val de simpatie foarte clar creat online. Nu a mai fost vorba de candidat, cred că oricine era atunci, era zdrobit”, a arătat edilul din Iaşi, care crede că partidul poate ar fi avut o şansă dacă s-ar fi luat măsuri în seara primului tur.

Întrebat cine nu a luat măsuri la acea vreme, Nichita a admis că se referă şi la candidatul PSD, Victor Ponta.

“Nu ai cum să aduni BPN că era foarte greu. Cei care conduceau campania electorală, dar şi candidatul.  Victor Ponta, fiind prim ministru, era foarte greu. A spus că nu a greşit ministerul de externe. Oamenii aveau nevoie să vadă că se iau nişte măsuri, nişte decizii. Poate că dacă multiplicam numărul de secţii din străinătate, spun poate, mi-e greu să spun după dimensiunea emoţiei. (Victor Ponta a greşit aici). Poate că dacă lua acele decizii, tot pierdea şi acum ce îi mai reproşam? Tot nimic. El nu a vrut iniţial să candideze. Noi l-am împins de la spate. Nu am cum să îl invinuiesc pe Victor Ponta”, a răspuns Nichita, care susţine că îl susţine pe Victor Ponta în continuare la preşedinţia partidului. “Am încredere în ce a acumulat şi ceea ce a învăţat”

Despre dosarul referendumului. “Situaţia nu este deloc roz”

La întrebarea dacă Dragnea ar trebui să rămână în continuare şef în PSD în cazul în care va fi condamnat în primă instanţă, Nichita a evitat un răspuns tranşant.

“Vom discuta la partid în Consiliul Naţional aceste prevederi de modificare a statutului. În clipa în care vor fi aprobate, nu mai contează persoana, contează aplicarea statutului. Situaţia nu este deloc roz. Vom analiza juridic care fază a anchetei penale poate reprezenta pentru noi o decizie prin statut, care este faza care îmi arată mie că acel om are o vinovăţie, până la decizia judecătorilor de a-l condamna”. 

Despre cazul Dan Şova, al cărui dosar este instrumentat de DNA, Nichita spune că acesta trebuie să “răspundă pentru ce a făcut”. “Ca principiu dânşii (senatorii n.n.) ar trebui să analizeze”, este de părere primarul din Iaşi. 

La întrebarea dacă ar trebui eliminată bariera parlamentarilor ce nu pot fi retinuţi decât cu avizul colegilor, primarul Nichita spune că “dacă că ar fi să trăim într-o ţară în care justiţia este foarte independentă şi toate instituţiile statului ar funcţiona perfect şi aş avea această convingere, aş spune că da”, exprimându-şi convingerea că indiferent de funcţie, nici o persoană nu ar trebui să beneficieze de imunitate.

Sursa: www.gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here