fbpx
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

Cum răspunde primarul Adrian Dobre acuzațiilor președintelui CJ Bogdan Toader: „Nu mai mințiți!”

Citește Și

- Reclamă -

„Nu mai mințiți!”, le transmite primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, reprezentanților PSD-ALDE și președintelui Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, după ce cel din urmă a susținut o conferință de presă în care l-a atacat pe primarul PNL pe tema termoficării și a salubrității. Primarul Adrian Dobre a oferit un amplu interviu redacției Incomod, în care a răspuns acuzațiilor lansate de Bogdan Toader.

Societatea Deloitte a făcut o expertiză în ceea ce privește contractul cu Veolia și investițiile pentru care compania de termoficare cere acum bani, numai că primarul Adrian Dobre spune că a refuzat să plătească raportul livrat, pentru că nu răspundea cerințelor stipulate prin caietul de sarcini. Practic, raportul nu răspunde la principala întrebare: Veolia a făcut investiții în beneficiul sistemului de termoficare, sau care sunt doar în beneficiul propriei companii? Primarul Adrian Dobre susține că lista de investiții pe care Bogdan Toader susține că primarul o are, în realitate este o listă cu numere de inventar ale investițiilor pe care Veolia le impută primăriei.

- Reclamă -

„N-am vrut să plătesc expertiza și am discutat cu colegii mei din primărie pentru a putea lua o decizie cât mai bună pentru că la momentul la care s-a făcut caietul de sarcini, noi am stabilit o serie de obiective care trebuiau să fie cuprinse în expertiza respectivă, obiective la care expertul trebuia să răspundă. Vă dau un singur exemplu, care din punctul meu de vedere este extrem de elocvent: principala problemă a discuțiilor dintre noi și Veolia, de-a lungul timpului, a fost cea legată de armonizarea contractului cu legislația în vigoare. De la momentul anului 2004 și până în prezent a apărut Legea 51 a serviciilor de utilitate publică, a fost modificată, legea termiei în asemenea măsură, ultimele modificări fiind făcute chiar în 2018. Această firmă nu a făcut această actualizare a contractului la noua legislație în vigoare. Eu am discutat cu persoanele care au participat la toate discuțiile cu Veolia și cu firma respectivă și care ar fi avut în sarcină să facă evaluarea livrabilului și recepția acestuia și de comun acord am stabilit că nu este complet, drept pentru care nu am putut să-l recepționăm și să-l achităm”, explică primarul Adrian Dobre.

Expertiza nu reflectă realitatea?!

 

- Reclamă -

 

Reporterii ziarului Incomod au solicitat din partea Veolia, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, să ne fie puse la dispoziție listele detaliate de investiții și contractele de prestări servicii, care au fost achitate, parțial, din bani publici, dat fiind faptul că atât Consiliul Local, cât și Consiliul Județean, sunt acționare în cadrul Veolia Energie Prahova. Compania a refuzat să ne răspundă, iar primarul Adrian Dobre spune că acesta este un lucru grav.

„Acționarul, indiferent de procentul pe care îl deține, are niște drepturi cu privire la a putea vedea, monitoriza, verifica acte și așa mai departe. Mai mult decât atât, apropo de întrebarea dvs. referitor la Legea 544, valoarea investițiilor de fapt și de drept este prinsă în valoarea tarifului. Nu a venit Veolia cu bani de acasă, a investit și valoarea de amortizare care este cheltuială eligibilă, operațională, se regăsește în tarif, respectiv pe cale de consecință eu consider că este de interes public. Mai mult decât atât, apropo de atitudinea avută vizavi de dvs., aceeași atitudine au avut-o și față de noi, ca acționari, mă refer la Consiliul Local și Consiliul Județean. Dau din casă acum și vă spun că există un audit făcut de KPMG, auditor financiar, care spune foarte clar într-unul din rapoarte că rezultatul auditului lor ar putea să nu reflecte realitatea pentru că nu le-au fost puse la dispoziție toate documentele. Același lucru l-a afirmat și Deloitte-ul, nu l-a scris, dar l-a afirmat într-una din ședințe.”, a declarat primarul Adrian Dobre.

„Domnul Toader a afirmat în acea halucinantă conferință de presă că noi avem aceste liste (n.r.: cu investițiile), dar avem de la Deloitte un tabel cu toate numerele de inventar ale unor așa zise investiții făcute, nu știu dacă acest document poate fi dat publicității, întrucât am decis să nu-l plătim pentru că nu reflectă ceea ce am solicitat… Sunt chestiuni publice, până la urmă investițiile sunt de interes public, în opinia mea se plătesc bani, chiar dacă este un tarif plătit de cetățean pentru serviciul prestat are și o componentă publică, până la urmă de-a lungul timpului noi am plătit subvenția, care este din bani publici.”, a mai explicat Adrian Dobre.

- Reclamă -

 

Referitor la ultimele declarații venite din partea reprezentanților PSD-ALDE cu privire la intenția de a revoca hotărârea dată de majorare a tarifului la termie, primarul Adrian Dobre spune că „acest bambilici administrativ care se face la nivel de Consiliu Local” pune municipalitatea într-o situație dificilă în relația cu operatorul economic și că este de părere că, în eventualitatea în care Veolia ar acționa municipalitatea în instanță, ar putea câștiga procesul pe aceste considerente.

„Hai măcar să vedem cum stăm cu bugetul și dacă putem susține această creștere, n-au vrut nici așa, acest compromis, să avem răbdare până la buget. Pe de altă parte, chestiunea aceasta cu dăm tariful jos să decidă primarul ce vrea, dar hai să aruncăm tot balastul unei istorii de 15 ani pe spatele unei primării care în fond a avut un rol minimal pe acest subiect… Nu trebuie să uităm, proprietarul sistemului în marea lui majoritate, valoric vorbind, este Consiliul Județean, marile probleme acolo sunt, noi nu avem probleme de mediu cu acest sistem din cauza rețelei secundare sau a punctelor termice, care în marea majoritate au fost modernizate pe Banca Mondială, noi avem probleme cu producția și rețeaua primară, acolo sunt cele mai mari pierderi și probleme de mediu pe care, așa cum scrie în contract, concedentul, adică proprietarul, trebuia să le rezolve atunci când legislația se modifica de la momentul încheierii contractului până în prezent”, a mai spus primarul.

În conferința de presă, președintele CJ Toader a declarat că pune sistemul gratuit la dispoziția primăriei pentru a-l administra.

„Ar fi fost culmea să mi-l pună la dispoziție pe bani”, a comentat Dobre care a adăugat că a avut o înțelegere cu Bogdan Toader și că au stabilit să pună în aplicare ce rezultă din studiul de oportunitate făcut. Studiul a arătat că soluția optimă este înființarea unui ADI între cele două autorități publice locale și constituirea unei societăți comerciale în care CL și CJ să fie acționare.

„Acum, nu vreau să fiu răutăcios și să spun că s-au tergiversat niște lucruri, au fost niște piedici puse, dar după ultimele declarații mi-am dat seama de ce. Vă întreb ceva: dvs. v-ați lega la cap cu o mașină, ați lua fie și pe gratis o mașină care știți că nu funcționează și nu are plăcuțe de frână, să plecați cu ea?! Cam asta este realitatea”, a mai declarat Adrian Dobre.

În cadrul ședinței de Consiliu Local, Bogdan Toader a declarat că există riscul ca o nouă societate publică pentru administrarea sistemului de termoficare să nu fie manageriată corespunzător, raportat la starea în care se află la ora actuală societățile subordonate municipalității.

„Și dânsul are aceleași probleme cu Termoelectrica și cu alte societăți. Mă bucură faptul că este corect în aceste afirmații și că a spus foarte clar la ședința de Consiliu Local că cei care gestionează societățile comerciale sunt în cazul de față consilierii locali și că au probleme, Consiliul Local nu știe să gestioneze astfel de probleme, a spus-o cu gura dânsului. Mă bucură lucrul acesta”, a spus primarul care a mai precizat că este firesc ca noua societate de termoficare să nu aibă profit de la început și vedem exemple în acest sens în țară, cum ar fi la Oradea, unde societatea încă este pe pierdere, dar pentru că s-au făcut investiții de milioane de euro, care se amortizează în timp.

„Abordarea asta, în urma unor emoții, rumori copilărești, mi se pare că nu e la locul ei atunci când vorbim de o problemă care afectează aproape 120.000 de locuitori. Trebuie să discutăm serios, dar nici nu pot accepta afirmații de genul să dăm totul la primărie și să se descurce primăria. Nu a fost niciodată vina primăriei că sistemul a funcționat prost, poate a avut o vină primăria că trebuia mai demult, cu 7-10 ani în urmă, să vină să arate că acolo sunt niște probleme și că CJ trebuie să fie mult mai atent în problema sistemului de termie.”, mai explică primarului care spune că au fost demarate procedurile pentru înființarea unui ADI în acest sens, dar că trebuie urmați anumiți pași. Momentan, Ministerul Justiției a aprobat denumirea ADI-ului, acesta fiind unul dintre pașii care trebuie urmați și este posibil ca ordinea de zi a viitoarei ședinței de Consiliu Local să fie suplimentată cu un proiect privind înființarea acestui ADI.

Odată înființat ADI-ul, primarul Adrian Dobre spune că nu este necesară o licitație pentru predarea sistemului de termoficare, ci că Legea 51 a serviciilor de utilitate publică permite darea în administrare directă a serviciului în anumite condiții. De asemenea, societatea își poate începe activitatea chiar și înainte de a obține avizul Consiliului Concurenței, poate fi preluată licența de la operatorul de dinainte dacă nu se fac modificări substanțiale în modul de operare și că oricum nu vor fi schimbați salariații, ci vor fi preluați cei de la Veolia care deja știu să lucreze cu echipamentele aferente.

„Se poate face, dar trebuie să fie voință și să muncim cot la cot, iar în paralel să fie făcute investiții. Am văzut că a declarat că am mințit eu că nu se mai pot face investiții pe fonduri europene. Există un ordin de ministru care spune foarte clar că se prelungește POIM-ul pe termie până la data de 31 decembrie 2019. De aceea am spus eu la un moment că până în august, așa au fost discuțiile până în octombrie 2018 când, apropiindu-se finalul de an și fiind puține proiecte depuse, noi eram una din primăriile care nu puteau accesa acest fonduri, dar în momentul de față poate depune oricine și noi muncim la treaba asta. Prelungirea până la data de 31 decembrie ne dă posibilitatea să finalizăm studiile de fezabilitate și să aplicăm”, mai susține primarul Dobre.

Facturi record pe CCP, din cauza ADI Deșeuri?!

Referitor la creșterea tarifului la colectarea deșeurilor, viceprimarul Cristian Ganea a postat un mesaj pe Facebook în care acuza că deși Dobre declara că este împotriva ajustării tarifului, a votat în ședința ADI că este de acord.

„Domnul Ganea are o problemă cu informațiile pe care le primește în timpul ședințelor. Întâi a ieșit cu o declarație că n-am respectat hotărârea din CL, după care a venit supărat să spună că deși Dobre a afirmat că nu aprobă, a aprobat, dar am fost mandatat să votez așa, era normal să aprob. În opinia mea, procedura prin care s-a încercat la nivel de ADI adoptarea unui tarif majorat la salubritate nu corespunde regulilor stabilite. Nu s-a aprobat majorarea de tarif, iar dacă obligat fiind de votul dat de majoritatea care comentează de nici ei nu știu ce comentează, PSD-ALDE, a fost acela de a majora, eu am avut un discurs în cadrul ședinței în urma căruia unul dintre primari s-a abținut de la vot, iar alți doi primari n-au vrut să voteze tariful și, nerespectându-se procedura nu s-a votat un tarif. A fost o afirmație făcută în timpul ședinței de domnul director al Rosalului, Ioniță, cum că va notifica ANRSC că nu s-a aprobat tariful și că drept consecință este posibil ca Rosal să piardă licența, dar este de fapt o suspendare temporară, asta nu înseamnă neefectuarea serviciului, exclus”, a explicat Dobre care a mai spus că vineri este convocată o nouă ședință a ADI Deșeuri.

Totodată, președintele CJ Bogdan Toader a acuzat că Dobre lansează acuzații la adresa ADI Deșeuri, dar că în paralel au crescut facturile plătite de primărie către Rosal în baza contractului de CCP (curățenie căi publice). Primarul Adrian Dobre spune că marea majoritate a munților de gunoaie din Ploiești provin din deșeurile menajere care sunt necorespunzător ridicate de Rosal. Munții de gunoaie provin de la oamenii care nu au contract cu Rosal, spune edilul, iar aici este vorba despre contractul cu ADI Deșeuri.

„Asta este marea confuzie pe care o face domnul Toader. Noi ca municipalitate, eu am avut ideea strălucită de a mă uita într-o bază de date din care am extras toate adresele din municipiul Ploiești și, prin RASP, am verificat toate adresele care au contract cu Rosal și le-am dat celor de la Rosal adresele unde nu există contract. Sunt niște demersuri care se fac în prealabil cu respectivii, dacă nu încheie contract și nu plătesc tariful vor fi taxați la impozit.

Facturile record. Eu vrea să fac o demonstrație, apropo de corectitudinea și chestiunile pe care le spun oamenii aceștia în declarații. În momentul în care s-a aprobat bugetul pentru salubritate în 2018, reprezentanții ALDE din consiliul local au solicitat suplimentarea contractului și modificarea programului de salubritate pe curățenia căilor publice și se poate demonstra cu procesul verbal al ședinței de aprobare a bugetului. Programul propus, atenție, de Rosal, nu de RASP, a fost acceptat de către ALDE și apoi prin vot și de către PSD, apoi au votat cei de la PNL care au votat bugetul consolidat, iar ulterior a fost semnat de mine pentru că asta a aprobat consiliul local. Minciuna asta aruncată pe piață… îmi pare rău, eu sunt sigur că domnul Toader n-ar fi făcut o astfel de declarație dacă probabil ar fi fost corect informat de către colegii lui de partid. Voi veni cu documente și voi demonstra.

Mai este un aspect, controlul făcut de către RASP care este, din punctul meu de vedere defectuos și îmi pare rău, dar trebuie să o spun, din câte știu directorul RASP este membru PSD?! Lucrurile de leagă, să vii astăzi să spui primarul este de vină că s-au plătit cele mai mari facturi, dar sunt pe baza bugetului și programului adoptate de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul Local în momentul în care s-a votat bugetul anului 2018, să nu uităm acest lucru. Am înțeles că ar mai fi zis ceva că eu nu înțeleg majorarea de tarif de la gunoi, dar am mărit tariful la salubritate, au crescut facturile pe baza programului aprobat de ei și a tarifului care, să-mi fie cu iertare, a fost licitat, pe baza unui caiet de sarcini care a fost monitorizat și de către ei, verificat și aprobat în Consiliul Local. Să vii acum și să spui că primarul care nu știu ce… Domnilor, nu mai mințiți!”

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut