Ploieștiul este într-o situație precară din punct de vedere financiar. Serviciile publice nu sunt acoperite până la sfârșitul anului, iar primarul Adrian Dobre a hotărât amânarea ratelor la creditele pe care le are muncipalitatea. 

Într-o postare pe Facebook, fostul primar Andrei Volosevici și-a exprimat îngrijorarea față de situația financiară a Ploieștiului. Volosevici a solicitat, totodată, transparență totală asupra modului în care actuala administrație va cheltui suma de 35,8 milioane de lei pe care municipalitatea tocmai a primit-o de la SPF, ca primă tranșă din cei aproximativ 80 de milioane de lei câștigați în urma unui proces..

Primarul în exercițiu, Adrian Dobre, a sărit ca ars. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dobre a publicat valoarea creditelor contractate în mandatul foștilor primari Emil Calotă, Andrei Volosevici, Iulian Bădescu și Cristian Ganea (mandat interimar). Nu a făcut însă referiri la modul în care vor fi cheltuiți banii de la SPFL și nici nu a prezentat soluțiile pentru ieșirea din impas.

“Fac câteva clarificări absolut necesare legate de situația financiară a Primăriei Municipiului Ploiești. Asta pentru că, așa cum știți, evit cât se poate să răspund celor care mimează un sentiment de preocupare publică.
Da, am amânat plata ratelor la credite pentru câteva luni de zile, asta din cauza situației generate de pandemie (blocarea anumitor activități, suspendarea plății impozitelor, banii alocați stopării răspândirii virusului, care nu au fost prevăzuți etc), credite care nu au fost făcute în timpului mandatului meu.
Da, avem rate mari la bănci, plătim lunar 5,5 milioane de lei și asta s-a întâmplat pe tot parcursul mandatului meu. În ciuda acestor probleme, am găsit de fiecare dată soluții.
Vreau să fie foarte clar faptul că eu nu sunt împotriva creditelor și știu că orice administrație funcționează cu credite, ca de altfel întreaga economie.
Un singur lucru vreau să subliniez și anume: în momentul împrumutului, fie că vorbim de persoană fizică, societate sau administrație publică, cel care face împrumutul trebuie să fie responsabil.
Responsabilitate dată de cuantumul și durata împrumutului, precum și de modul de folosire al banului împrumutat.
Spun asta pentru că nu este în regulă să-ți îndatorezi urmașii ca să mergi la restaurant, să faci lucrări proaste sau să plantezi panseluțe din banii împrumutați. Deși la noi la Ploiești s-a demonstrat că se poate asta.
Situația creditelor aflate, acum, în plată la Primăria Municipiului Ploiești:
Anul 2007 – Emil Calotă – 29.400.000 Euro, împrumut B.C.R
Anul 2011 – Andrei Volosevici – 40.000.000 Euro, împrumut BRD
Anul 2014 – Iulian Bădescu – 79.000.000 lei, împrumut CEC Bank
Anul 2016 – Cristian Ganea – 150.000.000 lei, împrumut Exim Bank.
Mai fac o singură mențiune, creditul Exim Bank nu a fost, încă, folosit integral.

Dintre cei patru, Andrei Volosevici a reacționat imediat. Fostul primar a explicat cum au fost cheltuiți banii și a precizat că, din cei 40 de milioane de euro, peste 26 de milioane au rămas în uzul primăriei după încheierea mandatului său. 

Andrei Volosevici i-a provocat pe toți primarii care i-au urmat la conducerea orașului să spună ce au făcut pentru Ploiești și să dovedească proiectele inițiate și implementate. 

“Eu îmi însușesc exercițiul de transparență!

Pentru că circulă în spațiul public lista cu creditele pe care le-a angajat primăria Ploiești în ultimii ani, doresc să fac următoarea precizare: da, am contractat un credit în valoare de 40 milioane euro în anul 2011. Ceea ce nu se spune este faptul că atunci când am plecat din funcția de primar al Ploieștiului am lăsat din acest credit NECHELTUITĂ suma de 26.866.120 euro (conform documentului oficial anexat).

Ce am făcut cu banii pe care i-am cheltuit? Ce am făcut în Ploiești în mandatul în care am fost primar? Vă invit să ne reamintim:

– Construcția Stadionului Ilie Oană
– 40 blocuri termoizolate (cu ZERO costuri pentru locatari)
– 4 parcuri modernizate și un parc nou creat (Câineni)
– 200 hectare amenajări spații verzi
– 43 locuri de joacă modernizate și nou create
– 680 străzi modernizate
– 94 străzi asfaltate pentru prima dată în istoria orașului
– 7.000 locuri noi de parcare cu dale înierbate și 10.500 locuri de parcare asfaltate refăcute
– 70 km canalizare – 6000 gospodării racordate gratuit
– 5 km extindere rețea apă – 412 branșamente gratuite
– 140 km rețea de gaze reabilitată
– pasaje pietonale reabilitate: Casa de Cultură a Sindicatelor și Complexul Nord
– două grădinițe noi, 4 unități de învățământ consolidate, 38 unități de învățământ modernizate
– realizarea, în proporție de 85%, a proiectului noii stații de epurare
– 18 cartiere modernizate: Rudului, Moțoi, 9 Mai, Enăchiță Văcărescu, Malu Roșu, Mihai Bravu, Bereasca, Republicii, Nord, Vest I și Vest II, Peneș Curcanul, Democrației, Mihai Eminescu, Cina, Ghighiului, Bulevardul București, Râfov
– preluarea în patrimoniul primăriei și modernizarea Sălii Sporturilor “Olimpia” ( finalizată în anul 2013)
– realizarea documentației pentru proiectele cu fonduri europene – liniile de tramvai 101 și 102 si supratraversarea de la Strejnic, care s-au realizat ulterior
– semnarea contractului de finanțare pentru realizarea Parcului municipal Vest
– prima ediție a festivalului internațional cu vânzare de film “Golden Carpathian Ploiești European Film & Fair”, august 2011
– primul concert Goran Bregovic la Ploiești

…Și da, am avut și flori multe în oraș pentru că eu am promis ploieștenilor că vor avea un oraș colorat, viu, de care să fim mândri.

Acesta a fost exercițiul de transparență al mandatului meu de primar, acestea sunt proiectele pe care le-am realizat, într-o perioadă de criză economică mondială, dar cu efortul și susținerea echipei de consilieri, a personalului din primăria Ploiești și, nu în ultimul rând, a ploieștenilor, cărora le mulțumesc încă o dată!

Și pentru că tot suntem pe facebook și e la modă, îi provoc să facă acest exercițiu de transparență și pe ceilalți primari care au urmat la conducerea orașului (cu poze)!”, a scris Andrei Volosevici pe pagina de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here