Adrian Dobre se dovedește a fi unul din cei mai neperformanți primari ai Ploieștiului, de la Radu Stanian până în prezent, „cot la cot” cu Iulian Bădescu, fostul edil care a fost arestat pentru fapte de corupție. În mai puțin de cinci luni de mandat, Dobre a reușit „performanța” de a pune primăria Ploiești pe „butuci”, ducând-o, alături de consilierii săi aleși pe criterii numai de el știute, într-un punct în care întreaga activitate este blocată, iar oamenii de valoare ai orașului sunt umiliți de către edilul-șef.

Dobre, “specialist” în bătaie de joc și ceartă ca la piață

Ultima bătaie de joc a primarului Dobre a fost pusă în scenă ieri, la ședința extraordinară de consiliu local, când s-a certat cu consilierul municipal George Botez ca la ușa cortului, pe marginea problemei de la Clubul Sportiv Municipal Ploiești. Țipete de mahala, fără nicio soluție concretă din partea primarului responsabil cu activitatea primăriei – atât au putut vedea ieri cei prezenți la ședința în care maestrul emerit al sportului, Titi Tudor, a fost umilit de primarul Adrian Dobre.

Vezi aici cearta dintre Adrian Dobre și George Botez!

Titi Tudor, omul care l-a scos campion pe Leonard Doroftei, mândria sportului ploieștean, a ajuns acum să fie batjocura primarului Adrian Dobre, care a dărâmat în cinci luni tot ce au reușit marii sportivi ai Ploieștiului în ani de muncă. Ieri, Titi Tudor le spunea consilierilor locali cu lacrimi în ochi că nu mai are ce mânca și că a fost executat silit de ANAF, deși nu și-a primit banii de la CSM de peste 7 luni, iar în tot acest timp Dobre stătea cu spatele la Titi „Prosop”, umilindu-l cu bună știință pe unul din cei mai cunoscuți antrenori de box din România.

Vezi aici imagini cu Titi Tudor umilit la ședința consiliului local!

Promisiuni electorale, dovedite a fi minciuni sfruntate

În Ploiești urma să curgă lapte și miere, cel puțin asta așteptai dacă ai fi crezut promisiunile lui Adrian Dobre din timpul campaniei electorale. Cea mai „dureroasă abureală” a lui Adrian Dobre s-a dovedit a fi spitalul municipal, pe un sistem asemănător cu cel prin care în urmă cu patru ani Iulian Bădescu câștiga primăria Ploiești promițând un spital de pediatrie. În luna mai a acestui an, în plină campanie electorală, Dobre promitea oriunde avea ocazia (în interviuri, pe Facebook, când stătea de vorbă cu oamenii de pe stradă) că dacă va fi ales primar, până în 2017 va demara procedurile concrete pentru realizarea spitalului municipal. Ei bine, astăzi, la începutul lunii noiembrie, promisiunile lui Dobre se dovedesc a fi de nivelul științifico-fantasticului, ținând cont de faptul că singurele demersuri în acest sens au fost, unu, contractarea unei firme care să realizeze un studiu de PRE-FEZABILITATE care, din experiența altor proiecte, poate dura ani de zile și doi, cererea unor consultări de la alte spitale, de sfaturi practic, care nici măcar nu pot fi considerate „demersuri”. Cu alte cuvinte, Dobre nu face altceva decât să aștepte, sperând că poate în următorii trei ani va primi răspunsul studiului de pre-fezabilitate, iar după aceea să mai câștige o dată alegerile, spunând că între timp a aflat cum se face un spital. Că de bugetat proiectul spitalului în 2017, este clar că nici nu poate fi vorba.

Iar spitalul municipal nu este singura „gogoașă” oferită de Dobre ploieștenilor. În timpul campaniei, într-un interviu pentru max-media.ro, Adrian Dobre spunea că:

“Un alt proiect prioritar vizează siguranța ploieștenilor și presupune achiziționarea de material rulant, adica 30 de tramvaie noi. Acest proiect va fi posibil de realizat printr-o asociere de tip Cluster, bazat pe fonduri Juncker, pe sistemul Smart City care presupune cercetare, producție, sistem integrat de management, eficiență energetică. Sigur că avem în vedere și reluarea programului de reabilitare termică și renegocierea contractului, destul de păgubos, cu Apa Nova, și menținerea gigacaloriei la un tarif cât mai mic pentru populație.”, declara atunci Adrian Dobre.

Un discurs pompos, care la vremea respectivă îi făcea pe ploieșteni să creadă că Dobre știe ce are de făcut. În realitate, au fost doar “cuvinte mari pentru un om mic”, care nu numai că nu a cumpărat cele 30 de tramvaie promise, dar nici măcar nu s-a lămurit, în cinci luni, dacă reabilitarea liniilor de tramvai a fost făcută cum trebuie sau nu. În nenumărate rânduri, Dobre a promis că va cere expertiză tehnică asupra instituției. A tras de timp cât s-a putut și, într-un final, în luna septembrie, anunța mândru că expertiza începe pe data de 19 și că răspunsul va fi primit în maxim trei săptămâni. Reporterii noștri l-au întrebat de atunci de mai multe ori pe edil care este rezultatul expertizei iar la ultima discuție, avută marți, 1 noiembrie, Dobre i-a declarat reporterului Incomod că expertiza nu este gata. Domnul primar probabil uită că firma aceea a fost contractată să ofere un serviciu într-un termen pre-stabilit care, însă, a fost de mult depășit, dar asta nu reprezintă o problemă pentru edilul-șef. Ba mai mult, se observă că mai nou Adrian Dobre are același răspuns, indiferent de întrebarea adresată de jurnaliștii prahoveni. Indiferent de subiect, primarul răspunde: “Se așteaptă rezultatul unui studiu sau, după caz, a unei expertize”, de unde și cea mai recentă poreclă a sa, “Primarul-expertiză”.

Dobre, ales primar, în urma unui concurs de împrejurări

Pentru cei care au uitat cum a reușit Adrian Dobre să ajungă la conducerea Ploieștiului, le reamintim că acest lucru a fost posibil ca urmare a unui concurs de împrejurări. Prima a fost aceea că senatorul Daniel Savu a avut “ambiția” de a smulge voturi de la PSD în timpul campaniei electorale, iar cum parte din voturile pentru social-democrați s-au dus la Savu, în loc să meargă la Cristian Ganea, candidatul PSD, Adrian Dobre a fost “ajutat” să capete un avans în fața celui din urmă.

Cea de-a doua împrejurare care l-a propulsat pe Dobre pe fotoliul de primar a fost sprijinul necondiționat pe care l-a primit la acea vreme de la Andrei Volosevici, fost primar al Ploieștiului, care s-a bucurat de un număr impresionant de susținători care l-au votat pe Dobre la îndemnul acestuia. Deși Volosevici “l-a făcut primar” pe Adrian Dobre, nu a trecut mult până când caracterul edilului a ieșit la iveală, trădându-și prietenul de o viață și colegul de partid, în ciuda faptului că în noaptea alegerilor îi mulțumea că l-a ajutat să obțină victoria. Andrei Volosevici a fost mazilit din PNL, unde președinte al organizației municipale este și în prezent Adrian Dobre. Consecința a fost firească, iar Volosevici s-a înscris la ALDE, unde candidează pentru un nou mandat de parlamentar. Dar deși Volosevici garanta la acel moment că va rămâne prieten cu Dobre, în ciuda separării politice, iată că primarul a dovedit dobre cu tuicacă a uitat complet cui îi datorează funcția sa. La începutul lunii octombrie, Adrian Dobre a mers la Târgul de toamnă care s-a ținut în Parcul Foamei din Ploiești și, printre gurile de țuică pe care le-a sorbit în mijlocul oamenilor, a găsit de cuviință să-i arunce “săgeți otrăvite” lui Volosevici, care se afla la același eveniment. Dobre i-a dăruit ironic lui Volosevici un borcan cu dulceață de ardei iute, în timp ce senatorul nu s-a lăsat mai prejos și i-a oferit dulceață de cireșe amare.

Așa primar, așa consilieri

Adrian Dobre se pare că nu are “mână bună” nici când vine vorba să-și aleagă consilierii personali care să-l sfătuiască cum să conducă primăria. Una din primele greșeli ale proaspăt alesului primar a fost ca încă de la începutul mandatului să-l numească pe Valeriu Răchită consilier personal pe probleme de sport. Este de notorietate modul în care ani de zile Răchită a încasat sume fabuloase din bani publici, în timp ce nu a făcut altceva decât să distrugă fotbalul din Ploiești.

Citește și: Vivi Răchită “uită” că încasa 10.000 euro de la Primărie ca să NU facă nimic și “latră” împotriva adevăraților campioni

De parcă nu era de ajuns că Vivi Răchită ajunsese din nou să se ocupe de sportul ploieștean, în luna iulie acesta a spus în repetate rânduri că “i se rupe pixul de ce scrie în ziare”, jignind reprezentanții presei locale, fapt inacceptabil din postura de consilier al primarului. Ce a făcut Dobre? S-a rezumat la a da o declarație de presă prin care spunea că va avea o discuție cu Răchită și chiar și la ora actuală acesta din urmă continuă să-i fie consilier personal.

Un alt eșec al primarului a fost numirea lui Radu Socoleanu tot pe post de consilier personal, ba chiar se dorea ca acesta să ajungă director al societății Transport Călători Express S.A.. Radu Socoleanu s-a dovedit, însă, a fi un bărbat care nu face altceva decât să agreseze femei, fiind protagonistul unui scandal monstru din fața primăriei, în care a fost implicat și fostul director al societății Hale și Piețe, Emanuel Ilie. În acele zile Adrian Dobre a fost întrebat în mod repetat ce măsuri ia în privința consilierului său personal, dar edilului-șef i-a trebuit mai mult de o săptămână de gândire până a anunțat că la finalul lunii septembrie contractul lui Socoleanu va lua sfârșit. Nu a mai trecut mult și Socoleanu a fost implicat într-un nou scandal, când fosta soție a directorului Hale și Piețe l-a acuzat că a bătut-o, la ora actuală poliția cercetând faptele reclamate, după ce femeia a obținut și un certificat medico-legal care atestă că a fost victima unei agresiuni.

De amintit este și consilierul local Gheorghe Popa, coleg de partid cu primarul Adrian Dobre, care, potrivit unui raport al Curții de Conturi, a dat o țeapă de proporții societății Transport Călători Express S.A., prin societatea sa EMMA ROM IMPEX SRL. Jaful instrumentat de Gheorghe Popa la TCE a fost obiectul unui serial în ziarul Incomod, intitulat “Cum se fac afaceri pe bani publici când ești consilier local”. În luna octombrie, datoria societății Emma Rom Impex SRL către TCE era de 1 milion de lei, din care firmea plătea suma derizorie de 1.000 lei lunar. Cum este posibil ca primarul Dobre să închidă ochii la această “afacere”, cu atât mai mult cu cât TCE este la un pas de faliment, problemele financiare ale societății fiind extrem de grave?!

Privite în esență, însă, lucrurile capătă o logică, dacă ne raportăm și la ambiția pe care Adrian Dobre a avut-o ca Radu Socoleanu să ajungă director al TCE. Faptul că un consilier local PNL, în speță Gheorghe Popa, a căpușat bugetul TCE ar putea fi un motiv pentru care Dobre se încăpățâna să-l păstreze pe Socoleanu consilier și, ulterior, să aranjeze cărțile pentru ca acesta să conducă societatea de transport public. De ce atâta luptă din partea lui Dobre?! Oare nu pentru a le permite în continuare consilierilor săi locali să căpușeze TCE?!

De menționat este și scurtul episod în care Dan Ioniță, fost director ADPP (actualemnte SGU) a fost numit consilier personal al primarului Adrian Dobre cu rolul de a monitoriza activitatea de la Societatea de Gospodărire Urbană. Dan Ioniță nu a făcut altceva decât să se maimuțărească câteva zile, făcând spectacol în fața jurnaliștilor cu problemele identificate la SGU, apoi a plecat rapid din funcție, probabil de “scârba” lui Dobre care și-a făcut un obicei din a arunca vina pentru problemele din administrație asupra altora.

În încheiere, mai facem o ultimă paralelă cu primarul arestat Iulian Bădescu. Ieri, la ședința de consiliu local, Gheorghe Sârbu le-a aruncat o „săgeată” colegilor din PSD, spunându-le „noi deocamdată nu avem un primar la pușcărie”. Acel „deocamdată” inserat de Gheorghe Sârbu ne face să ne gândim că nici măcar colegii de partid ai lui Adrian Dobre nu exclud varianta ca acesta să aibă aceeași soartă ca a lui Bădescu.

3 COMENTARII

  1. contractul cu apa nova a fost semnat de primarul iuliaan badescu cu viza de la UAP avizat de maeria manea si actusalul presedinte eugen cristescu dupa cate se stie de intreg orasul ploiesti , nu mai dati vina pe noul primarsi tot badescu a scumpit gigacaloria ca sa poata sa dea subventii la caldura din marirea de tarif la gigacalorie la toti puturosii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here