radar

radarDin ce în ce mai mulți participanți la trafic sunt sancționați și își pierd dreptul de a conduce din cauza vitezei neregulamentare.  Însă puțini dintre șoferii prinși de radar știu că există posibilitatea să conteste procesele verbale întocmite de polițiști.

Vă prezentăm cazurile a doi ploieșteni care au fost sancționați contravențional  și le-a fost reținut permisului de conducere pentru depășirea limitei legale de viteză pe raza unei localități unde se circulă cu 50 de km/h. Șoferii au fost înregistrați cu aparatul radar, conform  agenților de poliție, cu viteza de 103 km/h. Cei doi au susținut că nu aveau viteza consemnată de către agenți, notând în rubrica de mențiuni a procesului verbal acest lucru. Drept urmare aceștia au formulat o plângere contravențională împotriva procesului verbal pentru a-și recupera permisele de conducere, câștigând în instanță.

Iată care sunt argumentele aduse de șoferi în procesul verbal:

Potrivit normelor de Metrologie Legală nr. 021-05 din 23.11.2005 emise de către B.R.M.L, art.3 pct. 3.1.1.1 lit. b și c, cu ocazia măsurării vitezei în condițiile normale de trafic se înregistrează erori tolerate  cuprinse între 3-4 km/h pentru vitezele de până la 100 km/h și între 3-4 % din valoarea contravențional adevărată pentru viteze mai mari de 100 km/h (în funcție de regimul staționar sau de deplasarea în care s-a făcut măsurătoarea). Eroarea admisă de norma amintită trebuie interpretată în favoarea petentului potrivit principiului ”in dubio pro reo”.

Instanța le-a dat dreptate celor doi șoferi, considerând că este posibil ca ei sa fi condus vehiculul cu o viteză sub 110 km/h.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here