fbpx
duminică, mai 19, 2024
spot_img

Cum se fac afaceri pe bani publici când ești Consilier Local. Firma lui Gheorghe Popa din Ploiești are datorii mari către TCE (I)

Citește Și

- Reclamă -

Ziarul Incomod lansează astăzi serialul „Cum se fac afaceri pe bani publici când ești consilier local”, care îl are ca protagonist pe Gheorghe Popa, consilier local și fost membru al Adunării Generala a Acționarilor de la TCE. Veți vedea astfel, în cadrul episodului de astăzi, dar și în cele ce vor urma, cum Popa a creat un prejudiciu semnificativ operatorului de transport public din Ploiești, prin societatea pe care o controla, SC EMMA ROM IMPEX SRL.

Totul a fost scos la iveală de ultimul raport al Curții de Conturi, în urma auditului făcut la TCE, în cadrul căruia a fost verificată activitatea societății în perioada 2013-2015.

„Fapt ce a condus la înregistrarea unor creanțe neîncasate la 31.12.2013 de 728.450,18 lei, iar la 30.04.2014 (data la care încetează contractul subsecvent nr. Ach 26286/27.12.2013), cu suma de 629.670,41 lei. La 31.12.2014, valoarea era de 621.220,17 lei (creanțe incerte) și se menține și la 31.12.2015”, se arată în raportul Curții de Conturi. SC EMMA ROM IMPEX SRL a avut contracte cu TCE prin care operatorul de transport a achiziționat servicii de „vânzare a biletelor și abonamentelor de călătorie”.

- Reclamă -

Firma consilierului, „protejată”. TCE nu a luat toate măsurile de recuperare a datoriei

Curtea de Conturi atrage atenția asupra faptului că deși pentru aceste datorii au fost constituite ajustări (provizioane) încă din anul 2014, însăși societatea apreciază că valoarea probabilă de încasat este 0 (zero). Cu toate acestea, „în perioada mai 2014 – 10.07.2015 nu a fost inițiată cerere de chemare în judecată pentru recuperarea debitului în suma de 621.220,17 lei”, se mai arată în raport.

Cu alte cuvinte, societatea care este în subordinea Consiliului Local nu a făcut nimic pentru a recupera prejudiciul cauzat chiar de unul dintre consilierii locali. Mai mult decât atât, pentru întârzierile la plată ale firmei SC EMMA ROM IMPEX SRL din perioada aprilie 2013 – 25.05.2015, TCE nu a calculat, înregistrat și pretins penalități de întârziere, deși acestea erau prevăzute în contract și trebuiau să fie de 0,1%/zi de întârziere.

- Reclamă -

Nici garanția de bună execuție în valoare de 12.225,42 lei nu a fost executată, deși erau îndeplinite condițiile necesare pentru acest lucru.

Probleme încă de la început –  era o practică a societății de a nu-și plăti facturile

Încă din 2012, când a început colaborarea între societatea EMMA ROM IMPEX SRL și operatorul de transport public în comun au fost probleme, în sensul în care firma lui Gheorghe Popa nu îndeplinea toate condițiile de calificare. Din fișa contului societății EMMA ROM IMPEX depusă în 2012 la dosarul de achiziție, reiese că societatea figura cu facturi neachitate, acest aspect fiind la momentul respectiv motiv de descalificare din procedura de achiziție.

„Soldul facturilor neachitate se menține ridicat în toată perioada ianuarie – martie 2012, ceea ce conduce la concluzia că era o practică a SC EMMA ROM IMPEX SRL Ploiesti de a nu își îndeplini obligația de a plăti la termenul din contract (…) Acesta este un criteriu cel puțin suficient pentru a descalifica ofertantul”, se arată în raport.

Gheorghe Popa, fals în declarații și stare de incompatibiliate cu funcția

- Reclamă -

În plus, numai prin simplul fapt că societatea în cauză aparținea unui consilier local era un motiv întemeiat pentru ca firma să nu câștige contractul. Potrivit unei ordonanțe de Guvern, era interzis ca acest contract să fie derulat prin firma unei persoane care să fie membru în cadrul consiliului de administrație/organ de conducere. SC EMMA ROM IMPEX, printr-o declarație pe propria răspundere spune că ofertantul nu se află în nici una din situațiile prevăzute de respectiva ordonanță. Numai că raportul Curții de Conturi contrazice categoric declarația.

„Potrivit comunicării O.N.R.C. – Prahova, anexa nr. 28, SC EMMA ROM IMPEX SRL Ploiesti a avut ca acționar unic pe dl. Popa Gheorghe. SC EMMA ROM IMPEX SRL Ploiești, prin dl. Popa Gheorghe director a încheiat cu RATP Ploiesti contractul de închiriere (…) este semnat în calitate de locator de dl. Popa Gheorghe”, se mai arată în raport.

În același raport se arată că pe 05.03.2009 părțile sociale ale firmei au fost cesionate către Radu Elena, însă sediul social a fost menținut la adresa inițială, adică la domiciliul consilierului local Gheorghe Popa. În plus, în declarația de avere a lui Popa pentru anul 2011 este stipulat un împrumut acordat societății, în valoare de 211.935 lei, iar anul următor acesta crește la 558.124,82 lei.

„Reiese astfel că SC EMMA ROM IMPEX SRL Ploiesti se află în relații comerciale cu dl. Popa Gheorghe, care are calitatea de consilier local al municipiului Ploiești. În calitatea sa de consilier local al municipiului Ploiești, dl. Popa Gheorghe deține o funcție de decizie față de Regia Autonomă de Transport Ploiești (actualmente SC Trransport Călători Express SA), regie de interes local a municipiului Ploiești”, mai menționează auditorii.

În continuare, auditorii de la Curtea de Conturi arată că Gheorghe Popa se află astfel în stare de incompatibilitate. În plus, Gheorghe Popa a fost numit și în Adunarea Generală a Acționarilor la TCE, ca reprezentant al Consiliului Local.

Mâine, jurnaliștii ziarului Incomod vor reveni pe marginea acestui subiect și vor arăta cum firma controlată de consilierul local Gheorghe Popa prezenta către TCE ordine de plată care nu erau valide, nu erau decontate, dar totuși aveau viza băncii. Tot mâine veți afla ce implicare au angajații Bancpost în această „afacere”.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Accident grav de motocicletă, în Prahova

UPDATEVictima, bărbat în vârstă de 51 de ani, prezintă un traumatism cranio-cerebral sever și a fost intubat de echipajul...
Sari la conținut