fbpx
joi, martie 28, 2024
spot_img

Cum se fac afaceri pe bani publici când ești consilier local (II). Ordine de plată nevalide, dar cu viza băncii

Citește Și

- Reclamă -

Ziarul Incomod a lansat serialul „Cum se fac afaceri pe bani publici când ești consilier local” în care vă prezentăm cum a ajuns firma consilierului local Gheorghe Popa să aibă datorii mari către TCE, operatorul de transport public al Ploieștiului. Ieri v-am prezentat contextul în care societatea a semnat contractul cu TCE, deși încă de la început nu au fost respectate anumite condiții eliminatorii.

Citește aici primul episod al serialului! 

- Reclamă -

Contactat de reporterii ziarului Incomod, consilierul local Gheorghe Popa a declarat că nu mai are nicio legătură cu firma SC EMMA ROM IMPEX SRL, în ciuda faptului că raportul Curții de Conturi arată că deși Popa a ieșit din firmă, încă mai are interese în cadrul acestei societăți.

Citește aici declarația lui Gheorghe Popa!

În episodul de astăzi vă prezentăm cum de-a lungul timpului societatea EMMA ROM IMPEX SRL a depus la TCE mai multe ordine de plată nevalide, care totuși aveau ștampila băncii.

În total, între TCE și EMMA ROM IMPEX SRL au fost patru contracte subsecvente, deși firma în cauză „în mod sistematic nu și-a respectat angajamentele asumate prin contracte, iar TCE a acceptat modul în care au fost îndeplinite clauzele contractuale, fapt ce a condus la înregistrarea unui debit la 31.12.2015 în valoare de 621.220,17 lei, pentru care a fost estimat un risc de neîncasare de 100%”, se arată în raportul Curții de Conturi.

- Reclamă -

În mod normal, plata biletelor de călătorie se face la primirea acestora, prin ordin de plată. Aici vine și surpriza, prin faptul că, prin sondaj, a fost verificat modul în care s-a îndeplinit această clauză. Astfel, s-a descoperit că prestatorul a prezentat ordine de plată certificate de bancă, iar în baza acestora s-a efectuat livrarea biletelor. Numai că în extrasul de cont al TCE s-a descoperit că aceste documente fie apar cu întârziere, fie nu se regăsesc la decontare.

„Se observă că ordinele de plată prezentate de prestator la momentul ridicării biletelor, deși purtau viza băncii, nu s-au decontat în zilele pentru care au fost vizate, ci foarte târziu sau chiar deloc, care conduc la concluzia că ordinele de plată prezentate nu erau valide. (…)

Deși au existat suficiente dovezi că inducerea în eroare a creditorului SC TCE SA Ploiesti s-a făcut cu concursul unor reprezentanți ai băncii debitorului (SA BANCPOST SA) prin prezentarea unor ordine de plată cu viza băncii care însă nu au ajuns niciodată la decontare, situație cunoscută tacit atât de responsabilii de contract, cât și de conducerea executivă, banca plătitoare Bancpost SA nu a fost notificată în legătură cu faptele constatate”., se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Deși TCE a notificat debitorul cu extrase de cont semestriale și cu somații cu privire la debit, nu au fost luate toate măsurile care se impuneau împotriva firmei consilierului local.

„SC TCE SA Ploiesti nu a formulat acțiune în civil pentru pretinderea debitului la valoarea actualizată urmare somațiilor transmise în termen de 15 zile de la transmiterea somației, ci s-a rezumat la încheierea de înțelegeri de reeșalonare a datoriilor”, mai menționează auditorii.

Mâine vom reveni cu al treilea episod al serialului, în care vă vom vorbi despre plângerile penale depuse la Poliție împotriva societății EMMA ROM IMPEX SRL.

N.R.: Ziarul Incomod a solicitat un punct de vedere și din partea reprezentanților Bancpost care va fi publicat în măsura în care va fi primit.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO De câți bugetari e nevoie pentru a atrage fonduri europene

Un subiect intens dezbătut în ultima perioadă este cel al numărului mare de bugetari sau funcționari publici care lucrează...
Sari la conținut