Scandalul în care este implicat comisarul șef Marian Iorga, fost comandant al Inspectoratelor de poliție din Prahova și Călărași, în prezent aflat în control judiciar sub acuzațiile de luare de mită, ia o amploare fără precedent. Într-un prim articol pe această temă am arătat cum o importantă femeie de afaceri din România i-a oferit fostului șef al Poliției Prahova, în perioada în care conducea IJP Călărași, șpagă pentru a obține un rezultat favorabil în cazul unei plângeri.

Reporterii ziarului Incomod au consultat ordonanța procurorului DNA, din care reiese că Marian Iorga este acuzat de procurorii anticorupție din București de o serie lungă de fapte de luare de mită și abuz în serviciu.

Publicăm aceste informații cu privire la modul în care fostul șef al Poliției Prahova promova subalternii în funcții importante, dar nu pe merit, ci în schimbul unor favoruri, în perioada în care se afla la conducerea Inspectoratului de Poliție din județul Călărași.

Sume mari de bani, de ordinul zecilor de mii de lei, terenuri, mașini scumpe, obiecte electrocasnice, centrală de apartament, televizor, excursii în străinătate, baloți de lucernă, pachete cu mâncare în valoare de mii de lei, relații  ”neprincipiale” cu angajate din Poliție, mese festive la restaurante de lux, considerate de procurori drept favoruri primite pentru avansări în posturi de conducere sau pentru protecție, totul face parte din protofoliul ofițerului care a condus din 2014 și până în prezent două inspectorate importante ale Poliției Române, Călărași și Prahova.

Pe lista celor despre care procurorii DNA susțin că ar fi dat bani pentru a obține funcții importante în cadrul Poliței Române se află un fost șef din cadrul Academiei de Poliție, dar și un ofițer care a condus aproape un an Serviciul de Acțiuni Speciale al IJP Prahova (mascații). Dar lista este cu mult mai lungă, cei mai mulți fiind polițiști din Călărași care au ales, potrivit ordonanței DNA, să-i dea bani lui Marian Iorga pentru un post călduț sau pentru a rămâne în funcție.

În documentul consultat de reporterii ziarului Incomod se vorbește inclusiv despre favoruri de natură sexuală din partea polițistelor pentru a putea promova în funcție cât timp Marian Iorga s-a aflat la conducerea IJP Călărași.

”Comisarul șef de poliție IORGA MARIAN se folosea de prerogativele funcției
în mod abuziv, promovând persoane de sex feminin în funcții superioare sau de
conducere, în schimbul unor favoruri de natură sexuală (cum ar fi cazul numitei “Lera”)”, potrivit ordonanței procurorilor

Redăm mai jos parțial informații din ordonanța procurorilor DNA București cu privire la comisarul șef Marian Iorga, fost șef al Poliției Prahova și al Poliției Călărași:

Direcția Generală Anticorupție-Serviciul Anchete s-a sesizat din oficiu cu privire la următoarele:

Un fost șef de la Academia de Poliție s-a lăudat că a dat bani pentru a obține o funcție de conducere pentru fiul său și el polițist

Inspectorul principal MANTA ANDREI MIHAI, comisar șef IOAN IONUȚ CĂTĂLIN și subcomisar DOBRE BOGDAN ar fi oferit inspectorului șef IORGA MARIAN suma de 50.000 lei pentru a fi numiți pe funcții de conducere (MANTA ANDREI MIHAI, mutat de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (D.G.P.M.B.) în 01.08.2016, iar, din data de 01.12.2016, este șef Serviciu Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase;

IOAN IONUȚ CĂTĂLIN, mutat de la D.G.P.M.B. în 10.03.2016, iar, din data de 09.09.2016, șef Serviciu Investigarea Criminalității Economice (S.I.C.E.);

DOBRE BOGDAN, mutat de la Inspectoratul de Jandarmi al Județului Călărași în data de 15.05.2016, în funcția de ofițer specialist 1 la Serviciul Ordine Publică, și împuternicit șef birou Centru de Reținere și Arest Preventiv).

În sprijinul acestei informații, numitul MANTA EMIL (tatăl inspectorului principal MANTA ANDREI MIHAI, colonel în rezervă, fost director pentru logistică la Școala de agenți „Vasile Lascăr” Câmpina și Academia de Poliție „Al. I. Cuza”), ar fi recunoscut în cadrul unei discuții purtate la o partidă de vânătoare că partea din această sumă, aferentă fiului său, ar fi plătit-o el.

Cum se aranjau concursurile de promovare pe mâna lui Iorga

În cazul comisarului șef IOAN IONUȚ CĂTĂLIN, mutat de la D.G.P.M.B. în funcția de șef la S.I.C.E., acesta nu a reușit promovarea concursului într-o primă fază, drept pentru care a depus contestație. De asemenea, comisarul șef IOAN IONUȚ CĂTĂLIN nu a reușit să promoveze nici la cea de-a doua încercare, dar a formulat contestație. În urma acesteia, președintele comisiei de contestație, inspector șef IORGA MARIAN, și comisar șef BUCUR MARIAN din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (DICE), membri ai comisiei, au acordat ofițerului notă de promovare, ridicând nota inițială cu peste un punct (comisar șef BUCUR MARIAN ar fi explicat că „nu au fost înțelese foarte bine răspunsurile oferite de candidat, fiind interpretate prea teoretic, din perspectiva cercetărilor penale”).

Din comisia de soluționare a contestației a mai făcut parte, pe lângă cei doi, și comisar șef Anton Mone, șeful Serviciului pentru Acțiuni Speciale.

Comisarul șef IORGA MARIAN a efectuat demersuri în vederea numirii în funcția de șef Birou Supravegheri Judiciare a inspectorului principal DRAGAN GENOVEVA-IOANA (împuternicită pe această funcție din data de 15.12.2016).

Concursul urma să aibă loc în data de 14.04.2017, începând cu ora 12.00, iar înscrierile se făceau până în data de 28.03.2017, ora 10.00. Până la expirarea termenului erau înscriși doar inspector principal de poliție DRĂGAN GENOVEVA-IOANA (raport de înscriere datat 27.03.2017, aflat la Serviciul resurse Umane).

Comisia de concurs a fost formată din comisar șef TASE NICOLAE – președinte, inspector principal MANTA ANDREI MIHAI- din cadrul S.A.E.S.P. și subcomisar DRUMCEA ADRIAN PETRONEL – șef Birou Control Intern.

În acest sens, inspectorul șef a exercitat presiuni asupra șefului Serviciului Resurse Umane, comisar șef DUMITRAȘCU PETRONEL, pentru ca acesta să accepte derogările de care ar avea nevoie inspectorul principal DRAGAN GENOVEVA IOANA, căreia, conform condițiilor de numire în funcție, îi lipsește vechimea necesară.

Totodată, comisarul șef IORGA MARIAN a întreprins demersuri pe lângă șeful Serviciului Resurse Umane pentru introducerea unor condiții discriminatorii pentru ocuparea acestei funcții, deoarece dorea să se asigure că nicio altă persoană nu putea să se înscrie la concurs. Totodată, s-a menționat că DRĂGAN GENOVEVA-IOANA, căsătorită cu numitul DRĂGAN FLORIN, fiul unui prosper om de afaceri din județul Călărași, DRĂGAN MARIAN, patron al unei firme de construcții, a contribuit la renovarea biroului inspectorului șef, prin societatea de construcții a socrului său.

Inspectorul șef IORGA MARIAN a primit cadou un sejur în Bulgaria pentru trecerea în corpul ofițerilor a agentului principal BUCȘEA ALEXANDRU DUMITRU. Acesta este agent în cadrul Serviciului Rutier, fiind un apropiat al fostului șef al poliției municipale, LUCHIAN VASILE.

În acest sens, familia BUCȘE, prin societatea pe care o deține în județul Călărași, a achitat contravaloarea unui sejur în Bulgaria, în luna mai 2015, pentru inspectorul șef IORGA MARIAN, care a fost însoțit de numita CIUBOTARU MIHAELA (despre aceasta se cunoaște că societatea pe care o deține asigură toate aparatele de cafea existente în sediile de poliție de pe raza județului Călărași, inclusiv în sediul IPJ Călărași).

Inspectorul șef ar întreține relații neprincipiale cu mai multe angajate din cadrul I.P.J. Călărași, pe care le-ar fi ajutat să fie promovate în diferite funcții. Astfel, inspectorul șef IORGA MARIAN a exercitat presiuni față de cei doi adjuncți (comisar șef CHIRICĂ COSTEL și comisar șef NICOLAE ION) să o accepte pe inspector principal VLAD RAMONA, ofițer la Poliția Lehliu, în funcția de șef Birou Control Intern (soțul acesteia, VLAD NELU, șef post poliția Gurbănești, îi aduce periodic diferite cantități de produse alimentare). În cele din urmă, aceasta a fost numită, la data de 18.10.2016, șef secție poliție rurală Dor Mărunt.

Iorga Marian ar întreprinde demersuri să o promoveze pe subinspectorul DUMITRU CARMEN ELENA la Institutul Național de Criminalistică. Totodată, se menționează că autoturismul SKODA SUPERB cu nr. B-100-WIM, care a fost vândut în data de 16.02.2017 de IORGA MARIAN către administratorul S.C. ALDIS S.R.L., Naghi Constanța, continua să fie utilizat de polițist.

De menționat, că pe numele S.C. ALDIS S.R.L exista în instrumentare un dosar penal înregistrat la nivelul S.I.C.E. Călărași. Totodată, se efectuează cercetări cu privire la faptul că S.C. ALDIS S.R.L. ar fi avut unele creanțe foarte mari neachitate față de un cetățean sirian, naș de cununie al șefului S.I.C.E., comisar șef IOAN IONUȚ CĂTĂLIN, iar pentru achitarea acestora, comisarul-șef IORGA MARIAN exercita presiuni, atât personal, cât și prin ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, pentru achitarea acestor creanțe.

Bani negri

În același context, la data de 17.09.2016, numita NAGHI CONSTANȚA a reclamat spargerea locuinței și furtul a 350.000 lei (3,5 miliarde lei vechi) și bijuterii în valoare de aproximativ 100.000 euro. Din această pagubă, s-a recuperat aproape întreaga cantitate de bijuterii și circa 150.000 lei, din care, la presiunea inspectorului șef IORGA MARIAN, care a afirmat că „aceștia sunt bani negri”, numita NAGHI CONSTANȚA ar fi dat o anumită parte din sumă recuperată și acestuia.

Prin ordonanța nr. xxx din 19.12.2017 s-a dispus extinderea  urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, șantaj.

În fapt, Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, s-a sesizat din oficiu cu privire la următoarele aspecte:

Cine îi plătea lui Iorga chiria apartamentului din Călărași

Comisarul șef de poliție Iorga Marian, inspector șef al IPJ Călărași, are reședința în municipiul Călărași. La această locație, ofițerul locuiește în baza contractului de închiriere încheiat cu proprietarul apartamentului, Dragu Ionuț-Cristian, director al Direcției Județene de Statistică Călărași, apropiat al președintelui Consiliului Județean Călărași, Iliuță Vasile.

Iliuță Vasile a intermediat ofițerului de poliție închirierea apartamentului, iar la momentul la care proprietarul și-a manifestat nemulțumirea cu privire la întârzierea plăților, a intervenit și a precizat că va achita el în integralitate restanțele. Cuantumul chiriei lunare, de 1.500 lei, a fost plătit de Vasile Iliuță, întrucât șeful IPJ Călărași i-a facilitat întrevederea cu un apropiat al său, Moise Marian, în perioada în care acesta se afla în arest preventiv la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din IPJ Călărași, precum și pentru protejarea afacerilor derulate de firmele controlate de el.

Față de acestea, s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de luare de mită respectiv dare de mită.

 Mită în baloți de lucernă

Comisarul șef de poliție Marian Iorga, inspector șef al IPJ Călărași, în lunile noiembrie 2016 și martie 2017, a obținut gratuit de la agentul șef de poliție Manea Mihai-Tudorel, din cadrul Serviciului Rutier al IPJ Călărași, circa 200 baloți de lucernă care au fost transportați, cu sprijinul acestuia și a numitului Stoica Ștefan, la ferma pe care tatăl ofițerului de poliție o are în comuna Șotrile, sat Lunca Mare, jud. Prahova.

Anterior, baloții de lucernă au fost procurați de la Bucur Ionel-Cătălin, primarul comunei Perișoru, și Călin Petre-Alexandru, primarul comunei Sărulești, din județul Călărași. În schimbul acestora, Iorga Marian l-a lăsat să înțeleagă pe agentul șef de poliție Manea Mihai-Tudorel că are influență asupra șefului Centrului Medical Județean Călărași, al MAI, subinspector de poliție Arabol-Nicolae Veronica- Daniela, astfel încât soția agentului de poliție, Manea Veronica-Florina, să promoveze concursul pentru ocuparea postului vacant de asistent medical la această structură.

Postul a fost scos la concurs în luna noiembrie 2016, însă soția agentului de poliție nu a putut participa, întrucât nu avea vechime în specialitatea de asistent medical generalist, fiind asistent farmacist. Postul nu a fost ocupat în acel context. Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de trafic de influență și cumpărare de influență.

Teren de 3 hectare pentru funcția de adjunct al Poliției municipiului Călărași

În luna aprilie 2016, inspectorul șef de poliție Iorga Marian l-a susținut pe Tase Nicolae în vederea promovării în funcția de adjunct al șefului Poliției mun. Călărași și mutarea ulterioară, după o lună, pe cea de șef al Serviciului de Investigații Criminale, obținând de la acesta un teren agricol de 3 ha în comuna Dragalina, prin intermediarul numitului Ghionoiu Nicolae din satul Drajna, jud. Călărași, fost viceprimar al comunei.

Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de luare de mită respectiv dare de mită.

Cât costa să rămâi în funcție în mandatul comisarului Iorga

În anul 2016, Iorga Marian a exercitat presiuni constante asupra subcomisarului de poliție Deacu Emil, șeful Biroului Rutier din cadrul Poliției mun. Călărași, solicitându-i în mod repetat să-și prezinte demisia din funcția de conducere. Pentru ca presiunile să înceteze, Deacu Emil i-a înmânat lui Iorga Marian suma de 3.000 euro prin intermediul medicului ofițer de poliție Arabol-Nicolae Veronica Daniela, sumă din care medicul a primit de la Iorga Marian 1.000 euro.

Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunii de șantaj.

În anul 2016, subcomisarul de poliție Gheorghe Marian, în prezența colonelului în rezervă Luchian Vasile și a agentului șef principal de poliție Bara Ilie, i-a oferit lui Iorga Marian 5.000 euro în imobilul aflat în proprietatea acestuia, în mun. Călărași, întrucât Iorga Marian încerca să-l determine să demisioneze din funcția de șef Birou Ordine Publică la Poliția mun. Călărași, ulterior acesta fiind numit șef al Centrului de Reținere și Arestare Preventivă, asimilat biroului.

Gheorghe Marian i-a cumpărat o centrală termică în valoare de 3.800 lei lui Iorga Marian, care a fost montată la apartamentul acestuia din București, aspect cunoscut de colonelul în rezervă Dinu Marcel-Darie.

Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de luare de mită și dare de mită.

Zeci de mii de euro din partea unor patroni pentru protecție

În anul 2015, în contextul verificărilor efectuate de Serviciul Rutier din cadrul IPJ Călărași, Iorga Marian, șef al IPJ Călărași, a primit prin intermediarul Naghi Tănase Vasile, administrator al SC ALDIS SRL CĂLĂRAȘI, suma de 30.000 euro de la Popa Marius-Răzvan și de la Popa Florin-Cătălin, producător agricol, pentru a dispune încetarea verificărilor și pentru a evita blocarea activității agentului economic. Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de luare de mită.

Cât a cerut Iorga să-l țină în funcție pe șeful Poliției orașului Fundulea

În luna septembrie 2015, pentru a-l menține în funcție pe șeful Poliției orașului Fundulea, comisarul șef de poliție Avram Ion, inspectorul șef al IPJ Călărași, Iorga Marian a pretins și primit de la acesta produse în valoare de 4.000 lei care au fost transportate pe raza mun. Câmpina la o fermă de creștere a animalelor.

Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de luare de mită.

Începând cu data de 04.05.2016, Tene George, ce administrează în fapt SC MECAIND SRL ULMENI, a remis diverse produse lui Iorga Marian, prin intermediul comisarului șef de poliție Gheorghe Cristian-Chimon-Petru, șeful Poliției orașului Budești, pentru ca firma privată menționată să nu fie supusă verificărilor lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Călărași- Serviciul de Investigare a Criminalității Economice. Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de luare de mită.

Mită în cereale contra post călduț de șef de secție la țară

La data de 09.03.2016, Iorga Marian a dispus împuternicirea inspectorului principal de poliție Dumitru Cristian-Florin pe funcția de șef al Secției de Poliție Rurală Gălbinași și ulterior l-a promovat la comanda Serviciului Ordine Publică.

Ca recompensă pentru aceste acte de dispoziție ale lui Iorga Marian, acesta a primit de la Dumitru Vasile, tatăl inspectorului principal de poliție Dumitru Cristian-Florin, cereale în valoare de 5.000 lei. Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de luare de mită.

Iorga împrumuta mii de euro, dar ”uita” să dea banii înapoi

Direcția Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, prin procesul-verbal din 08.01.2018, s-a sesizat din oficiu cu privire la următoarele: l. Anterior pensionării ofițerului de poliție Vasile Luchian, fost șef al Poliției mun. Călărași, Iorga Marian, șeful IPJ Călărași, știind că fratele acestuia avea o situație materială foarte bună, i-a cerut 10.000 euro, sub formă de împrumut, în schimbul promisiunii că va îndeplini atribuțiile de șef al IPJ Călărași, astfel încât Vasile Luchian să promoveze în funcția de adjunct al inspectorului șef al IPJ Călărași.

Vasile Luchian a refuzat să-i dea bani lui Iorga Marian și, în contextul deteriorării relațiilor cu șeful IPJ Călărași, s-a pensionat, afirmând că nu mai dorea să achite acestuia contravaloarea consumației la diverse restaurante.

Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită

La data de 04.08.2016, Peanci Daniel-Aristide a provocat un accident rutier în mun. Călărași, pe fondul neacordării de prioritate, fiind dispusă sancțiune contravențională și măsura complementară de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule. Ulterior, întrucât au rezultat și victime, s-a constituit dosarul penal nr.1794/P/2016 al PJ Călărași. Peanci Daniel-Aristide a contestat la Judecătoria Călărași măsura dispusă față de el prin procesul-verbal din 22.11.2016, aceasta fiind admisă, întrucât subcomisarul de poliție Tănase Cristina, din dispoziția inspectorului șef Iorga Marian, nu a formulat întâmpinare.

Iorga își jignea subalternii dacă nu se supuneau unor solicitări ilegale

Ulterior, P.J. Călărași a dispus, prin ordonanța din 20.12.2016, clasarea cauzei pentru vătămare corporală din culpă, ca urmare a lipsei plângerii prealabile, menținându-se sancțiunea complementară. Pentru soluționarea favorabilă a petiției nr.40925/13.02.2017, depusă la IPJ Călărași de Peanci Daniel-Aristide, care solicita restituirea permisului de conducere, subcomisarul de poliție Tănase Cristina, juristul IPJ Călărași, din dispoziția inspectorului șef Iorga Marian, a cerut un punct de vedere la Direcția Juridică a IGPR, fără să descrie speța în detaliu.

Ulterior, Iorga Marian i-a convocat pe juristul IPJ Călărași, pe șeful Serviciului Rutier al IPJ Călărași, comisar șef Anghel Ion, pe Magearu Mihai și pe Necula Bogdan Ionuț, ofițeri de poliție la Serviciul Rutier, și le-a cerut să-i restituie permisul de conducere lui Peanci Daniel-Aristide. Ofițerii din cadrul Serviciului Rutier au refuzat această cerere, considerând-o nelegală, iar Iorga Mihai i-a jignit și le-a cerut demisia. Urmare plângerii formulate de Peanci Daniel-Aristide față de dispoziția nr.177052/02.03.2017 a Serviciului Rutier din cadrul IPJ Călărași de menținere a măsurii suspendării dreptului de a conduce autovehicule, Iorga Marian a dispus admiterea ei, prin adresa nr.30709/21.03.2017, și a dispus restituirea permisului de conducere.

În mai multe rânduri, Iorga Marian a primit de la Peanci Daniel-Aristide foloase materiale constând în mese festive, spre exemplu în luna ianuarie 2017, la pensiunea PRIVILEGE CLUB – LA FERMĂ, ce aparține lui Peanci Daniel- Aristide, fără să fie achitată contravaloarea produselor și serviciilor.

Totodată, Peanci Daniel-Aristide a asigurat cazare gratuită, la pensiunea menționată, ofițerului de poliție Manta Andrei-Mihai. Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor de luare de mită, de către Iorga Marian, de dare de mită, de către Peanci Daniel-Aristide, abuz în serviciu și de purtare abuzivă de către Iorga Marian.

Vineri, ziarul Incomod urmează să publicea a treia și ultima parte cu privire la acuzațiile de corupție aduse de către procurorii DNA fostului șef al Poliției Prahova. Faptele săvârșite sunt în perioada în care comisarul șef Marian Iorga se afla la conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Călărași.

Vom publica inclusiv lista persoanelor cu care Marian Iorga are interdicție să ia legătura în perioada în care dosarul se află în instrumentare la DNA București.

Iorga se află în control judiciar din data de 8 iulie 2021. Nu mai are o funcție de conducere acum, fiind detașat la Școala de Poliție de la Câmpina, la compartimentul ”Tradiții”.

Potrivit legislației în vigoare, toate persoanele menționate în acest articol beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o eventuală pronunţare a unei hotărâri judecătoreşti definitive în cauză.

13 COMENTARII

  1. Sa intrebati va rog si cat a dat domnul Manta pentru functia de sef sector 2 Bucuresti!!!
    Sector pe care il conduce in acest moment acest individ

  2. Toate valorile Romaniei sau transferat de la Călărași la Prahova ! Dacă asta care era politist făcea asa ceva, oare Dumitrescu Iulian, venit la pachet cu Iorga tot de la Călărași, o dormi bine ?

  3. Am intalnit intr-o audienta, in urma cu 3 – 4 ani, la conducerea IJP Ph – pe inspectorul-sef Eduard Miritescu, un politist DE ONOARE, cu studii serioase (2 facultati si doctorat) – nu din cele ‘inventate. si plagiate.. A “anansat’ la Bucuresti, la Minister si imediatl au aparut ‘competitoriii’ – cu numirile de oriunde, pe langa cu tot felul de ‘oferte’ ! … Concursurile pentru selectie si ‘numiri’le ar trebui sa fie facute publice ! Altminteri, tot asa or sa fie … fara de oniare ! …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here