Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a vorbit la Antena 3 despre cum va fi vremea de Paște și de Florii.

„Este posibil ca la acest sfârșit de săptămână să înregistrăm precipitații sub formă de ninsoare în zona montană, lapovițe și ninsori în jumătatea de nord a teritoriului, pentru că temperaturile vor scădea semnificativ pe parcursul nopților și a dimineților, fiind preponderent negative. Episodul este unul scurt, iar veștile sunt bune pentru că mai ales săptămâna 11-18 aprilie va fi din nou caracterizată de temperaturi peste norme, abaterile termice la nivelul temperaturilor medii pentru această săptămână fiind mai mari de 3 – 3,5 grade Celsius, în special în estul țării, dar, din păcate, caracterul deficitar al precipitațiilor rămâne de interes.

Așa cum arată datele, săptămâna Floriilor este una caldă din punct de vedere termic și în general fără precipitații în întreaga țară.

Deși suntem departe de sărbătoarea Paștilor, datele arată posibilitatea să avem în continuare temperaturi peste norme în sud, sud-est și est a țării, iar în rest temperaturi normale, dar și precipitații normale. Aceste alternanțe de zile călduroase urmate de zile ușor mai reci vor rămâne de interes și în a doua lună de primăvară, așa cum s-a întâmplat acum, de la temperaturi de vară, la fenomene specifice sezonului cald

Intensificări de vânt vor mai fi, iar mâine vom consemna în zona montană, dar și în restul țării, intensificări care pot depăși 55-60 de km/h. Astăzi am avut foarte multe atenționări meteorologice de tip nowcasting pentru viteze la rafală și posibil vijelii. Aceste condiții ne ajută pentru că circulația se schimbă, din SV, apoi din vest, dar particulele de praf nu vor mai putea fi angrenate spre România“, a explicat Elena Mateescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here