badescu ghita

O nota de constatare a Curtii de Conturi, Camera de Conturi Prahova, publicata de Hot News vineri, 4 noiembrie 2016, arata ca in perioada 2014-2015 echipa de baschet din Ploiesti, CSU Asesoft, controlata de Sebastian Ghita prin Alexandru Iacobescu, a beneficiat de finantari ilegale din bugetul public. In nota de constatare a Curtii de Conturi este stipulat faptul ca CSM (Club Sportiv Municipal) a efectuat plati catre Asociatia Sportiva Basket Club Asesoft (ASBCA). Aceasta asociatie avea incheiat un parteneriat de colaborare cu echipa de baschet Club Sportiv Universitar Ploiesti (CSU), prin care se obliga sa sustina financiar activitatea competitionala a CSU.

  • Concret, echipa CSU Ploiesti activa in competitiile sportive sub denumirea de  CSU Asesoft, era finantata de Asociatia Sportiva Basket Club Ploiesti care la randul ei primea bani de la Primaria Ploiesti.
  • In fapt s-a realizat o finantare indirecta de catre CSM Ploiesti a CSU Ploiesti, structura sportiva de drept public, prin intermediul Asociatiei Sportive Basket Club Asesoft – sunt, pe scurt, concluziile auditorilor Curtii de Conturi.

Peste 850.000 euro, finantari ilegale din bani publici

Reporterii HotNews au investigat finantarile publice din 2013 si pana in 2015 cand s-a desfiintat echipa de baschet si au aflat ca Primaria Ploiesti a suplimentat veniturile pentru finantarea Asociatia Sportiva Basket Club Asesoft (ASBCA) dupa iunie 2012, cand a castigat alegerile la Primaria Ploiesti candidatul PSD, Iulian Badescu, puternic sustinut de Sebastian Ghita in campania electorala.

Finantarile considerate ilegale erau acordate anual, prin hotarari ale Consiliului Local. Fostul primar PSD Iulian Badescu a fost arestat in martie 2015 si este trimis in judecata de procurorii DNA, fiind acuzat ca a acordat aceasta finantare asociatiei lui Sebastian Ghita, primind in schimb mita o vila in cartierul Albert din Ploiesti.

O angajata a Primariei Ploiesti a declarat procurorilor ca primarul Iulian Badescu a intocmit personal documentele prin care se aproba alocarea celor aproape 1,8 milioane de lei in 2013 pentru echipa de baschet Asesoft, desi astfel de transferuri, direct de la bugetul local, erau cunoscute ca fiind ilegale.

In 2013, in primul an de mandat al lui Badescu, valoarea contractului de finantare a clubului Asesoft a fost de 1.728.000 lei, acordati de Primarie prin Clubul Sportiv Municipal (CSM).

In 2014, clubul Asesoft a primit de la Primarie 1.602.000 lei iar in 2015,  1 573.834 lei din care a fost platita suma de 573.834 lei, pentru ca ulterior echipa de baschet s-a desfiintat. Cu toate acestea, chiar si dupa desfiintarea echipei, Asociatia Basket Club Asesoft a mai cerut bani de la CSM asa cum reiese din corespondenta cu CSM.

In total, in exercitiul financiar 2013, 2014 si primul semestru din 2015, Primaria Ploiesti a finantat ilegal clubul de baschet al lui Sebastian Ghita cu suma de 3.903.834 lei, adica peste 850.000 euro. Aceste date sunt oficiale si se regasesc in contabilitatea Clubului Sportiv Municipal Ploiesti.
Partea cea mai interesanta o reprezinta societatile care prestau servicii Asociatiei Sportive Basket Club Asesoft, firme controlate tot de Sebastian Ghita, potrivit datelor oficiale din dosarele penale in care este cercetat deputatul Ghita.

Reporterii Hot News au intrat in posesia deconturilor efectuate de CSM firmelor lui Ghita : A&S Travel, 360 Revolution, Federal Media Partner, Editura Prahova, TVMP, Asesoft Technologies. In total, sumele de bani directionate de asociatie catre firmele mentionate se apropie de 400.000 euro, adica aproape jumatate din finantarea totala din perioada 2013-2015.

Agentia de turism A&S Travel

In aceasta firma, asociat si administrator este Sorin Chirila, varul sotiei lui Sebastian Ghita. Acelasi Sorin Chirila este si responsabilul financiar al Asociatiei Basket Club Asesoft.
In total, in perioada 2013-2015 A&S Travel a facturat Primaria Ploiesti prin Asociatia Basket Club Asesoft cu 917.717 lei. Agentia a emis in aceasta perioada 79 de facturi, reprezentand servicii de transport si cazare.

Potrivit declaratiei martorului Manole Gheorghe data la DNA pe 29.04.2015 in dosarul fostului primar al Ploiestiului, Iulian Badescu, agentia de turism a lui Sorin Chirila factura fictiv, sumele de bani incasate fiind retrase numerar si folosite de Sebastian Ghita. “Cunosc faptul ca Sebastian Ghita a directionat suma de bani primita cu titlu de sponsorizare (n.r.  banii primiti de Asociatia Basket Club Asesoft) catre firma A&S World Travel S.R.L. administrata de Chirila Sorin, cu scopul de a retrage banii in numerar si de a-i folosi in interes personal, simuland in actele contabile cheltuieli fictive cu deplasarile, cantonamentele echipei de baschet Asesoft”.

Citește mai departe pe hotnews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here