Alianța 2020 USR PLUS cere ordonanță de urgență pentru prelungirea programului de vot și suplimentarea buletinelor

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a cerut duminică guvernului, în numele Alianței 2020, să se reunească într-o ședință de urgență pentru a prelungi programul de vot până la ora 23:00 și pentru a suplimenta buletinele de vot.

De asemenea, Cioloș a cerut Biroului Electoral Central (BEC) să interpreteze prevederile legale privind spațiul secției de votare, astfel încât oamenii care vor fi la coadă în momentul închiderii urnelor să poată vota.

Solicitările lui Cioloș: 

 • Alianța 2020 USR PLUS cere guvernului să se reunească de urgență pentru a lua toate măsurile necesare în vederea extinderii programului de vot până la ora 23:00.
 • Avem cozi uriașe, oamenii dacă se pun acum la cozi, nu o să poată vota până la ora 21:00. Cerem guvernului și BEC să interpreteze prevederile legale privind spațiul în care se află alegătorii în momentul închiderii urnelor, astfel încât toți cei care vor fi în incinta clădirii secției de votare la momentul în care se închide secția, să poată să voteze.
 • Cerem suplimentarea buletinelor de vot. Am primit mai multe semnale că sunt astfel de situații și există riscul suspendării votului

Ulterior conferinței, Alianța 2020 a transmis un comunicat de presă prin care a detaliat solicitările formulate de fostul premier:

 • Cerem autorităților măsuri de urgență pentru asigurarea dreptului fundamental de vot
 • Alianța 2020 constată că situația actuală de desfășurare a procesului electoral impune măsuri urgente!
  Având în vedere desfășurarea deosebit de îngreunată a votării în întreaga țară și, în mod special, în Diaspora, solicităm ferm autorităților responsabile luarea următoarelor măsuri pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental de vot:
 • Dispunerea de către Guvern a extinderii duratei votării până la ora 23.00.
  Definirea de către Biroul Electoral Central a noțiunii de “sală unde se votează”, utilizată în cadrul Legii nr. 33/2007, astfel încât să includă întreaga incintă în care se află secția de votare. Astfel, la ora la care votarea va fi declarată închisă, toți cetățenii aflați în incinta secției de votare vor putea vota în continuare.
  Cerem Biroului Electoral Central să găsească o soluție de urgență pentru suplimentarea buletinelor de vot în toate secțiile unde acestea sunt pe cale de a se epuiza.
 • Considerăm că asigurarea exercitării dreptului fundamental de vot este un motiv suficient pentru adoptarea unor dispoziții de urgență, iar Guvernul României are obligația să ia toate măsurile necesare în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here