sebastian ghita dna

sebastian ghita dnaAstăzi deputatul Sebastian Ghiţă a fost audiat de DNA Ploieşti. Procurorii i-au interzis acestuia să îşi exercite activitatea de parlamentar pe o perioadă de 60 de zile. Totodată, Ghiţă a primit şi interdicţie de a părăsi Ploieştiul dar şi de a lua legătura cu premierul Victor Ponta.

Procurorii îl suspectează pe Sebastian Ghiţă de: trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, complictate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată, coruperea alegătorilor.

După aproape trei ore de audieri, procurorii au dispus extinderea acţiunii penale faţă de deputatul Sebastian Ghiţă pentru următoarele fapte: trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei, spălare de bani în formă continuată,evaziune fiscală în formă continuată, coruperea alegătorilor, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.

Procurorii DNA exemplifică modalitatea de încasare a şpăgii. Aceştia au stabilit că după câştigarea licitaţiei privind contractul de „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” din cadrul proiectului cu finanţare europeană POSM „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova” de cătreasocierea S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L. ( reprezentata de Boeru Gheorghe ) – ADASA SISTEMAS SA Spania –S.C. HALCROW ROMÂNIA S.R.L. Bucureşti, şi încheierea contractului, în cursul anului 2011, anterior derulării procedurilor de achiziție pentru contractele de lucrări, a existat o înțelegere între Sebastian Ghiță și alte persoane influente la nivel local, în ceea ce privește modalitatea în care fiecare putea să obțină importante sume de bani provenite din plățile efectuate în cadrul proiectului.

Banii urmau să fie obținuți, în general sub formă de comisioane plătite ca procent ( 10%) din valoarea contractelor, de la constructori agreeati pe care, fiecare dintre persoanele arătate, urma să-i sprijine în castigarea contractelor de lucrări prin exercitarea influenţei pe care o aveau la conducerea şi angajaţii S.C. HIDRO PRAHOVA S.A., respectiv la reprezentanții Ministerului Mediului și Pădurilor cu atribuții legate de derularea proiectului.

Pentru obținerea comisioanelor din sumele alocate proiectului care erau într-un cuantum deosebit de important, Sebastian Ghiță, direct sau prin intermediul altor persoane a efectuat demersuri ( intervenții pentru numirea/revocarea în/din funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale) la nivelul unor funcționari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) și exercitat intervenții asupra directorului general Hidro Prahova, Dumitru Pantea, pentru ca, prin prisma atribuțiilor de serviciu pe care aceștia le aveau, să determine atribuirea nelegală către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L. a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic” iar pe parcursul derulării contractului, a exercitat intervenții și presiuni asupra directorului general al agentului economic, Pantea Dumitru respectiv asupra șefului Unității de Implementare a Proiectelor, Ionescu Ionuț Cristian, pentru prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate.

Astfel, probele au relevat ca Sebastian Ghiță a sprijinit Asocierea S.C. Grossmann Engeneering Group SRL ( administrată de inculpatul Herțanu Iulian Cristian ) – SC EUROCONSTRUCT TRADING 98 SRL ( administrată de Dan Besciu, un prieten apropiat al lui Ghiță) – câștigătoare a contractului de lucrări„Extindere reţele de canalizare în Comarnic” – contract semnat la data de 13.01.2012.

Reprezentantul legal al S.C. EUROCONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., Besciu Dan, nu s-a implicat direct în derularea contractului privind executarea lucrărilor din orașul Comarnic până la începutul anului 2015 când, datorită problemelor intervenite ( lucrări neexecutate sau executate necorespunzător, prestatori şi furnizori neplătiţi ), a fost schimbat liderul asocierii S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., cu S.C. EUROCONSTRUCT TRADING 98 S.R.L. În fapt, reprezentarea acestei din urmă societăți a fost asigurată de inculpatul Vladimir Ciorbă, finul lui Dan Besciu, care a desfășurat activități în cadrul proiectului ca subcontractant al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., folosind mai multe societăți comerciale prin conturile cărora a transferat sumele de bani obținute de la S.C. HIDRO PRAHOVA S.A.

În acest context, Vladimir Ciorbă a creat şi folosit circuite financiar – bancare care au avut la bază operațiuni fictive și prin intermediul cărora a deturnat, printre altele, din suma încasată cu titlu de avans de către liderul de proiect S.C. GROSSMANN ENGINEERING GROUP SRL, suma de 505.000 lei, reprezentând 10,2 % din avansul încasat de S.C. GROSSMAN ENGINEERING S.R.L. de la S.C. HIDRO PRAHOVA S.A.

Suma menționată, reprezentând aprox 10% din avans, după ce a fost transferată prin conturile societăților controlate de Vladimir Ciorbă, a fost extrasă numerar de acesta prin persoane interpuse și remisă lui Sebastian Ghiță cu titlu de comision pentru sprijinul acordat în sensul exercitării influenței la nivelul factorilor de decizie cu competențe în atribuirea și derularea contractului.

Suma de505.000 lei, reprezentând un procent de 10,21% din valoarea avansului încasat de S.C. GROSSMANN ENGINEERING SRL de la S.C. HIDRO PRAHOVA SA, scoasă numerar, a fost direcționată și „spălată” într-un     „recipient” format din mai multe societăţi comerciale controlate, în fapt, de inculpatul Sebastian Ghiţă prin persoane interpuse.

Rămâi pe Incomod, vm reveni cu detalii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here