fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

De ce vin poliţiştii la Sfântu’ Aşteaptă când vă este spartă casa

Citește Și

- Reclamă -

politia romana sigla - Ziarul INCOMODDacă este sâmbătă seara şi v-a fost spartă casa, să vă înarmaţi cu răbdare: poliţiştii vor ajunge, cel mai sigur, după câteva ore pentru a vă lua declaraţii, pentru a ridica amprente şi pentru a porni în căutarea hoţilor. De ce această întârziere? Pentru că şefii de la centru fac economie şi vor să-i plătească mai puţin pe poliţişti, acuză sindicaliştii!

Poliţiştii constănţeni au un nou motiv de supărare: mai marii de la Bucureşti au găsit o nouă modalitate de a-i munci, dar fără a-i plăti corespunzător! Cei mai supăraţi sunt poliţiştii cu atribuţii de judiciar, mai precis de a lucra în dosare penale: de a strânge probe pentru prinderea hoţilor, tâlharilor ori crimi-nalilor, de a audia martori şi suspecţi, de a „păzi” cu orele sălile de judecată cu inculpaţii duşi la arestare. Iar, potrivit reprezentanţilor Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, din cauza unor artificii de calcul în ceea ce priveşte plata orelor suplimentare, aceşti poliţişti au ajuns să fie plătiţi mai puţin decât cei de la Ordine Publică, cei care patrulează pe străzi.

- Reclamă -

Veştile bune durează puţin…

La începutul acestui an, poliţiştii se bucurau, căci primeau o veste bună: după ani de dispute între sindicate şi Ministerul Afacerilor Interne, guvernanţii au decis să le plătească un spor de 75% din salariu pentru orele muncite la sfârşit de săptămână şi de sărbătorile legale. Bucuria le-a fost însă de scurtă durată, căci situaţia s-a schimbat odată cu punerea în practică a noilor dispoziţii.

„Da, începând din acest an, se plătesc 75% pentru orele suplimentare lucrate la sfârşit de săptămână, dar singurii planificaţi pentru a munci în week-end-uri sunt cei de la Ordine Publică, în vreme ce poliţiştii de la Judiciar sunt puşi să stea acasă, să aştepte lângă telefon, dacă va fi nevoie de ei!”, spun reprezentanţi ai SNPPC Constanţa.

- Reclamă -

Din dorinţa de a economisi bani la bugetul Poliţiei Române, şefii au primit „îndrumări” să nu mai asigure la sfârşit de săptămână ture cu poliţişti ce au competenţe de a lucra în dosare penale, ci să-i cheme de acasă dacă apare vreun eveniment.

Poliţiştii, chemaţi de acasă dacă vi se sparge casa!

Situaţia ridică cele mai multe probleme în oraşele mai mici, precum Techirghiol, Cernavodă, Hârşova sau Ovidiu, unde numărul poliţiştilor este insuficient. Astfel, dacă în localităţile respective are loc un furt din locuinţă sau o spargere de maşină, în week-end, păgubiţii vor trebui să aştepte ca poliţiştii de la Ordine Publică să-i cheme de acasă pe colegii lor de la Investigaţii Criminale – care, cel mai probabil, locuiesc într-o localitate învecinată! – şi să se roage să nu fie tra-ficul aglomerat, să nu plouă, iar probele să fie distruse etc. Şi, cel mai important, să spere că poliţistul respectiv nu este la vreo petrecere, în vreun supermarket, la coadă, sau că este într-o zonă unde nu are acoperire la telefonul mobil!

„Este o altă formă de «permanenţă la telefon»! De ce s-a recurs la această metodă? Pentru că astfel îi plătesc mai puţin pe poliţişti. Până anul acesta, inclusiv poliţiştii de la Judiciar erau planificaţi pentru activităţi în week-end şi aşa este şi normal. De exemplu, participau la razii în oboare, în discoteci, unde depistau persoane suspecte pe care le căutau în diverse dosare penale. Sau căutau acasă martori pe care ştiau că nu au cum să-i găsească în cursul săptămânii. Acum, şefii sunt certaţi dacă îi planifică pentru program de week-end şi pe poliţiştii de la Judiciar. Aceştia trebuie să fie chemaţi de acasă dacă apare o spargere de maşină, un furt din locuinţă sau alt eveniment. Dar în felul acesta, şi păgubiţii sunt nemulţumiţi, pentru că trebuie să aştepte mai mult până soseşte echipa de cercetare la faţa locului. Deşi, normal ar fi să existe o echipă de tură, care să asigure aceste evenimente, iar colegii lor să fie chemaţi pentru evenimente deosebite, precum un omor sau o altă faptă gravă”, au adăugat poliţiştii.

- Reclamă -

Cum se face economie la bugetul Poliţiei Române

În Constanţa şi în celelalte oraşe mari, Medgidia şi Mangalia, de exemplu, sunt realizate planificări cu poliţiştii care realizează cercetarea la faţa locului, dar şi aici se face economie: la sfârşit de săptămână este planificat un singur poliţist de la judiciar şi unul de la criminalistică, ce trebuie să acopere toate furturile, tâlhării.

Cât priveşte „găselniţa” mai marilor de la Bucureşti, din cauza cărora suferă constănţenii, iată ce au explicat sindicaliştii: „Dacă ar fi de serviciu conform unei planificări, poliţiştii ar trebui să primească sporul de 75% în salariul din luna următoare. Dar dacă sunt chemaţi de acasă, chipurile pentru un eveniment neaşteptat – de parcă nu este de aşteptat să fie spargeri de maşini, scandaluri, furturi din locuinţă, din buzunare ori tâlhării! – sporul respectiv le este acordat după 60 de zile, timp în care se pot întâmpla multe…”.

De menţionat că, pentru o zi muncită în week-end sau de sărbătorile legale, un poliţist primeşte un plus la salariu între 50 şi 90 de lei. 

Sursa: www.cugetliber.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Reacția Rompetrol după explozia de vineri dimineață pe platforma Petromidia

În prezent, Rompetrol Rafinare desfășoară revizia generală a rafinăriei Petromidia. Activitățile și operațiunile sunt oprite pentru lucrări de mentenanță,...
Sari la conținut