fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

De la tunul de la Apa Nova, până la legăturile cu un off-shore din Cipru care are contracte cu statul – cine este Costin Berevoianu, adus astăzi la audieri la DNA Ploiești

Citește Și

- Reclamă -

berevoianu - Ziarul INCOMODPerchezițiile din această dimineață efectuate de lucrătorii DNA Ploiești la Apa Nova București și la sediile Primăriei Generale a Capitalei și Primăriei Sectorului 1 s-au continuat cu aducerea la audieri a lui Costin Berevoianu, fost consilier al primarului Sorin Oprescu, în prezent arestat.

Detalii despre percheziții aici!

- Reclamă -

Costin Berevoianu este cunoscut în administrația Capitalei ca fiind „omul de casă” al lui Sorin Oprescu. De la Apa Nova, la RADET  și la funcția de consilier al primarului, Berevoianu a fost omul care a intrat în atenția mass-mediei cu mai multe afaceri „dubioase”, realizate pe bani publici.

Tunurile de la Apa Nova și de la RADET

În iulie 2014, ziarul www.ziuaveche.ro prezenta dedesubturile afacerii prin care se dorea ca Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice București să fie transformată în societate comercială.

- Reclamă -

“Ei bine, RADET (Regia Autonoma de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti – principalul furnizor de apă caldă şi încălzire în sistem centralizat) va avea aceeaşi soartă ca şi apa rece. Cum?

Un băiat deştept bine plantat în Consiuliul de Administraţie al RADET, pe numele său Costin Berevoianu, vrea să facă din Regie o Societate Comercială. Ideea în sine nu e tocmai rea, dar trebuie să ştie şi toţi locuitorii din oraşul lui Bucur ce înseamnă transformarea asta.

Costin Berevoianu, care, culmea!, e unul din actorii concesionării, în 2000, pe 25 de ani, a RGAB – Regia Generală de Apă Bucureşti către Apa Nova, este acum preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET. Costin Berevoianu a fost atât director RGAB, cât şi director Apa Nova.Berevoianu l-a consiliat personal şi pe primarul Sorin Oprescu, care are şi el rol principal în această poveste cu RADET-ul. De altfel, Oprescu e unul din artizanii numirii lui Berevoianu la RADET.

În 2013, guvernul Ponta a abrobat un memorandum prinvind comasarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN). De unde până unde această fuzionare şi cum? RADET are datorii de 3 miliarde de lei la ELCEN. Ca să se stingă datoria, cele două instituţii vor fi transformate în societăţi comerciale şi vor fuzioana. Astfel, datoria va fi stinsă.

- Reclamă -

UNDE E ŞMECHERIA?, vă veţi întreba. Răspunsul: La Costin Berevoianu. Pe 23 iulie 2014 (acum pe siteul pmb.ro figurează şi pe 30 iulie, de vină fiind certurile interne) pe ordinea de zi a CGMB (Consiliul General al Municipiului Bucureşti) era trecută tocmai transformarea RADET în Societate Comercială. În toate actele depuse pentru fundamentarea necesităţii acestui lucru, nu se regăseşte o vorbă despre cum va evolua preţul gigacaloriei, adică preţul pe care îl veţi plăti lună de lună dumneavoastră. Altfel spus, Costin Berevoianu vrea transformarea şi pe urmă reglementarea preţului. Ce-i poate opri ulterior pe viitorii patroni ai apei calde şi căldurii bucureştene să aplice modelul Apa Nova? Nimic. De altfel, interesaţi de acest lucru sunt, cine credeţi?, tot Veolia, proprietarii apei reci.”, scria, în data de 24 iulie 2014, ziarul ziuaveche.ro.

Administrator al unei firme deținute de un off-shore din Cipru care duce gaz în Sighetu-Marmației

17 persoane au fost rănite grav, în februarie 2012, în urma a două explozii din Sighetu Marmației, la conductele de gaze din oraș. Astfel, au ieșit la iveală dedesubturile afacerii prin care o firmă al cărei acționar majoritar era un off-shore din Cipru, administrată chiar de Costin Berevoianu, distribuia gaze în Sighetu Marmației.

Iată ce scria publicația www.gandul.info la momentul respectiv, în 19 februarie 2012:

“Firma Berg Sistem Gaz, care se ocupă de distribuirea gazelor în Sighetu Marmaţiei, şi al cărei director local a fost grav rănit în explozia de ieri-dimineaţă, de la clubul Euphobia, este o firmă mică, cu sediul declarat în trei camere de pe bulevardul Carol, din Bucureşti.

Deţinută în proporţie de 99,68% de Anumersus Co. Ltd., un offshore înregistrat la Limassol, în Cipru, şi care nu plăteşte taxe statului român, firma a fost cumpărată în 2010 de la cei trei foşti acţionari, Vasile Grigorescu, Veniamin Ionuţ Dojana şi Dan Radu Nicoară. În acţionariatul actual mai apare, cu 0,32%, Gheorghe Belean.

Începând cu 18 octombrie 2011, administratorul acestei firme este Costin Berevoianu, consilier al primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Berevoianu a condus ARBAC (Administraţia Apă-Canal din Bucureşti), postură din care negocia amenzi şi contracte cu Apa Nova, apoi a fost preluat la primărie de Sorin Oprescu.

Costin Berevoianu a explicat pentru gândul că firma Berg Sistem Gaz a concesionat, de la Ministerul Economiei, serviciile de distribuţie de gaz în Sighetu Marmaţiei şi a primit licenţa să procedeze la fel în două localităţi vecine – Vadu Izei şi Sarasău.

Practic, firma funcţionează ca un intermediar, care în plus construieşte şi ţevile de gaz din localitate. Preia gazul de la compania EON Gaz, din reţeaua naţională de transport deţinută de Transgaz şi îl bagă în reţeaua proprie, livrându-l către consumatori la un preţ stabilit de firmă. La încheierea contractului de concesiune, reţeaua de ţevi va intra în proprietatea statului.

Reţeaua de gaz construită de Berg Sistem Gaz la Sighetu Marmaţiei are aproximativ 45 de kilometri de ţevi şi deserveşte în jur de 2.500 de abonaţi. Înainte de investiţie, nu exista reţea de gaz în localitate. „Mai avem de realizat cam 25-30 de kilometri ca să încheiem obligaţiile de investiţii”, a declarat Berevoianu.

În 2010, firma Berg Sistem Gaz a declarat pierderi de aproximativ 800.000 de euro la Ministerul Finanţelor.”

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Știrile Incomod din data de 28 martie

Zilnic poți urmări grupajul știrilor pe pagina de Facebook a Ziarului Incomod și pe canalul de YouTube.Principalele titluri ale...
Sari la conținut