Demisie de răsunet la o primărie din Prahova! George Orbu, fost candidat la primăria Ariceștii Rahtivani, actualmente liderul PND din Consiliul Local, a anunțat la ședința de miercuri seară, 18 aprilie, că demisionează din funcția de consilier local.

Contactat de reporterii ziarului Incomod, George Orbu a declarat că a luat această decizie pentru că niciun proiect propus de PND nu este votat favorabil, deși grupul pe care îl conduce în consiliul local a inițiat proiecte în interesul cetățenilor.

În plus, George Orbu spune că PSD-PNL aprobă lucrări supra-evaluate în comună și că multe investiții se fac fără a fi votate în Consiliul Local, astfel că nu se cunosc valorile investițiilor.

“Am candidat la alegerile din 2016, am avut cu 98 de voturi mai puțin față de primarul în funcție, iar formațiunea al cărui membru sunt, Partidul Național Democrat, a obținut cinci consilieri, cât a obținut și PSD. Sunt 15 consilieri, PNL a obținut patru consilieri, iar ALDE unul. La momentul respectiv mi-am anunțat intenția de a fi viceprimar, în schimb tandemul acesta PSD-PNL a dorit să meargă împreună, așa că nu am fost ales.

Dar acesta nu este singurul motiv pentru care mi-am depus demisia, au fost și alte lucruri care m-au nemulțumit în perioada aceasta. Atât eu, cât și colegii mei, am depus mai multe proiecte de hotărâri, iar din cauza faptului că nu am avut majoritate în consiliu, acestea nu au fost aprobate.

Am avut proiecte care vizau premierea rezultatelor excepționale la învățătură, la concursurile naționale și internaționale ale sportivilor, am mai avut proiecte în ce privește ajutorul familiilor cu posibilități precare, de exemplu acordarea unor burse sau a unui sprijin pentru abonamentul de transport, având în vedere că majoritatea elevilor sunt la școală în Ploiești. Am avut un proiect pentru implicare activă a consilierilor în ceea ce privește contractarea lucrărilor, și anume elaborarea temelor de proiectare, verificarea sau urmărirea lucrărilor, cât și a recepțiilor la finalizarea lucrărilor. Multe din lucrările din Ariceștii Rahtivani au foarte mare întârziere, altele sunt executate necorespunzător, defectuos, altele deși s-au aprobat indicatori tehnico-economici, studii de fezabilitate, proiectele nu au fost puse în practică.

Mi-am arătat sprijinul de a ajuta administrația, atât în ceea ce privește capabilitatea fiecărui consilier, în a sprijini elaborarea unor teme mai detaliate, teme de proiectare, participarea în cadrul unor comisii de recepție a lucrărilor, lucru care dintr-un motiv mai mult subiectiv nu a fost acceptat de colegii noștri PSD-PNL.

Au găsit fel de fel de motive și unele chiar foarte neîntemeiate, din punct de vedere legal. Pot să dau exemple și să aduc atât rapoartele de specialitate, care nu sunt bine documentate din punct de vedere juridic și ca atare dânșii nu au acordat votul respectiv. Sunt multe dintre lucrările executate de care noi consilierii locali nu avem cunoștință cu privire la detalii despre contractele respective, la modul în care se execută. Vă dau un exemplu, au fost executate anumite lucrări de reabilitare parcuri, amenajări parcări în fața instituțiilor publice, lucru de altfel foarte bun, dar noi ca și consilieri nu am fost înștiințați despre valoarea acestor lucrări, din ce fond al bugetului s-au alocat aceste sume, nu au trecut prin consiliu aceste lucrări. Sunt unele lucrări supra-evaluate, lucru care pe mine m-a nemulțumit, netransparența și neatenția cu care se cheltuie banul public.

Ne-am arătat sprijinul, dar de fiecare dată tandemul PSD-PNL nu l-a dorit. Or, având în vedere că sunt lucrări care se cer a fi făcute, nu sunt de acord cu valoarea acestora și nu doresc să mai girez administrația și consiliul local și nu vreau să fiu părtaș la cheltuirea banului public cu atâta ușurință”, a declarat pentru ziarul Incomod George Orbu.

În replică, primarul comunei Ariceștii Rahtivani, Alexandru Cristea, spune că lucrările nu sunt supra-evaluate și că oricând poate pune la dispoziție documentația pentru orice proiect. Cât despre demisia lui George Orbu, spune că este una doar “verbală” și că până la această oră acesta nu a înregistrat-o la secretariat.

“Ce acuză dumnealui, foarte multe nu sunt fondate și vă pot demonstra cu acte, nu cu vorbe. Iar demisia dumnealui a fost numai declarativă, nu a depus o cerere în acest sens. Până când doamna secretar nu primește demisia dumnealui, nu se poate lua act de așa ceva. Eu n-am fost niciodată obtuz, sunt transparent.

Eu stau și mă întreb, eu dacă de exemplu primesc un proiect care a fost făcut respectând ad-literam procedura de atribuire, selecția de oferte și la un moment dat un proiectant îmi face un proiect din care iese un deviz, proiectantul evident că va lucra pe baza unor standarde de cost cu un specialist în devize. Și de acolo iese un preț. Eu de unde să știu dacă prețul este real sau ireal? Dar ne uităm și noi în standardele de preț și vedem că este în marja standardului de cost. Nu poate fi foarte mic, pentru că atunci ceva este în neregulă, dar nici exagerat nu este. Firmele din privat când vor să construiască ceva și au mai multe oferte elimină prima și ultima ofertă, pe cea mai mică și pe cea mai mare, considerând că sunt neserioase și negociază cu cei care sunt în marja aceasta, între minim și maxim.”, a explicat Alexandru Cristea, primarul din Ariceștii Rahtivani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here