fbpx
luni, martie 4, 2024
spot_img

Deputații au votat pentru desființarea Secției Speciale

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Camera Deputaților a votat luni proiectul de lege privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Proiectul a primit 205 voturi pentru, 90 împotriva și o singură abținere, scrie hotnews.ro. Pasul următor este ca proiectul propus de ministrul Justiției Cătălin Predoiu să intre în dezbaterea Senatului, forul decizional în acest caz.

USR a anunțat că va contesta pe toate căile, inclusiv la Curtea Constituţională, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale.

- Reclamă -
  • „(…) Vom contesta pe toate căile, inclusiv la Curtea Constituţională, deşi unul dintre beneficiarii acestui pachet de act normative este chiar CCR sau mai degrabă o parte a judecătorilor CCR, care şi-au dorit ei înşişi să nu poată fi anchetaţi de DNA.
  • Este foarte trist, pentru că marea majoritate a magistraţilor din România nu îşi doresc nici legi care să îi protejeze, nici legi care să încalce flagrant principiul egalităţii în faţa legii”, a declarat la Parlament deputatul USR Stelian Ion.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a dat, vineri, raport favorabil proiectului. PSD a depus un amendament care prevede că judecătorii Curții Constituționale, dar și membrii Consiliului Superior al Magistraturii și magistrații Înaltei Curți de Casație vor putea fi anchetați de către noua structură care va înlocui Secția Specială.

Proiectul de lege a generat critici în spațiul public, unele voci reclamând că va fi creată, de fapt, o nouă variantă a secției speciale. Prin acest proiect, DNA este scoasă din ecuație, dosarele privind presupuse fapte de corupție săvârșite de magistrați urmând să fie instrumentate de către Parchetul General și de parchetele curților de apel.

Conform proiectului de lege, competențele Secției speciale vor fi transferate de fapt către o nouă structură, denumită de Predoiu „sistem inspirat de modelul Parchetului European”.

- Reclamă -

Nucleul central va fi la Secția de Urmărire penală și criminalistică a Parchetului General, unde 12 procurori vor avea competențe pe dosarele vizând presupuse fapte de corupție ale magistraților. DNA – singura unitate de parchet specializată în fapte de corupție – este exclusă astfel din schemă, cerință exprimată cu insistență atât de PSD, cât și de UDMR. Pe lângă cei 12 procurori, vor avea competențe pe astfel de fapte 30 de procurori (câte doi) de la fiecare parchet de curte de apel din țară.

Cei 42 de procurori vor fi propuși de către procurorul general, în cazul celor de la Parchetul general, respectiv de către șefii parchetelor curților de apel și vor fi desemnați de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Întrebat despre excluderea DNA din acestă schemă, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu spunea că „o altă soluție tehnică pentru desființarea SIIJ nu e posibilă politic în acest moment”, el precizând că noul proiect a fost agreat de toate partidele din coaliție. El a susținut că nu va fi vorba, de fapt, despre o altă structură care să înlocuiască SIIJ, ci despre un nou sistem, invocând modelul Parchetului European.

Ministrul Justitiei, Cătălin Predoiu, susținea ca secția specială va fi desființată cel târziu în martie, asa cum prevede programul de guvernare.

- Reclamă -

Sursa: hotnews.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Prahova: percheziții la firme care au făcut fraude cu fonduri

Polițiștii din Prahova au efectuat 30 de percheziții într-un dosar în care sunt vizate firme care au făcut fraude...
spot_img
Sari la conținut