Deputatul PMP Cătălina Bozianu face apel pentru stablirea unei strategii la neâivel național care să vizeze copiii ai căror părinți sunt plecați să muncească în străinătate. 

“Să dovedim că ne pasă de românii din diaspora: strategie națională pentru copiii din familiile cu părinți plecați în străinătate

Votul masiv al românilor din diaspora înregistrat la alegerile europarlamentare din 26 mai ne arată încă o dată, dacă mai era nevoie, că acestor compatrioți ai noștri le pasă de România.

A sta la coadă ore în șir, din cauza incompetenței ori a relei voințe a guvernului țării tale, pentru a-ți exprima votul, al cărui sens este speranța într-un viitor mai bun pentru noi toți, este un act de patriotism pe care, să recunoaștem într-un moment de sinceritate cu noi înșine, nu mulți am putea să-l facem.

După fiecare episod electoral în care sute de mii de români din afara granițelor își dovedesc dragostea de țară, obișnuim să-i lăudăm, să le ridicăm în slăvi patriotismul, să-i decretăm cei mai buni concetățeni ai noștri.

Aceste efuziuni emoționale ne țin, de obicei, vreo două săptămâni, după care ne întoarcem la bătălia noastră politică de zi cu zi, uitând de acești oameni.

Atât ca deputat al PMP, partidul care a dovedit cea mai puternică implicare în sprijinirea românilor din diaspora, cât și ca româncă, sunt de părere că este de datoria noastră să facem mult mai mult pentru compatrioții noștri plecați în străinătate. Și, mai ales, pentru cei mai defavorizați dintre ei.

La scara întregii țări, avem zeci de mii de familii aflate în dificultate financiară, cu copii în care unul sau ambii părinți lucrează în străinătate. Cum bine știm, nu de voie, ci de nevoie.

Copiii rămași acasă sunt crescuți de bunici (cazul cel mai fericit), de rude mai mult sau mai puțin apropiate, ori sunt, de multe ori, lăsați în grija statului.

Lipsiți de grija ori de autoritatea părintească, acești copii cresc în condiții de natură să le creeze dezavantaje mai târziu, în viață, prin comparație cu semenii lor ale căror familii nu au fost dezbinate de nevoi.

Cred că putem și că trebuie să-i ajutăm pe acești copii să depășească aceste dezavantaje. Este datoria noastră și a statului pe care îl reprezentăm.

Avem nevoie de un program național complex, de un set de soluții concrete prin care, atât prin recurs la mijloace legislative, cât și la mijloace administrative, să construim o strategie coerentă și eficientă de măsuri pentru a limita efectele plecării părinților în străinătate asupra copiilor. Un set de politici în care autoritățile centrale și locale să coopereze pentru ca acești copii despărțiți de părinții lor să aibă o șansă în plus de a crește bine.

Apelul meu pentru a pune umărul la această strategie națională se adresează tuturor forțelor politice și tuturor autorităților statului.

Cred că vremea declarațiilor politice lacrimogene despre cât de mult ne pasă nouă de românii din diaspora a trecut. A venit vremea faptelor”, se arată într-un mesaj postat de Cătălina Bozianu pe pagina de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here