PSD își conservă majoritatea în Camera Deputaților și în lipsa lui Liviu Dragnea. Marcel Ciolacu a fost ales președinte al camerei inferioare cu 172 de voturi. Raluca Turcan, de la PNL, a obținut 100 de voturi, iar Kelemen Hunor, de la UDMR, doar 20.
Bătălia pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților a creat tensiuni și negocieri la nivel parlamentar iar Coaliția PSD-ALDE a fost la un pas de colaps. La începutul zilei social-democrații au avut susținerea ALDE pentru a-l valida pe Marcel Ciolacu la șefia Camerei însă lucrurile s-au precipitat când, la Senat, președintele comisiei Juridice, senatorul PSD Robert Cazanciuc a convocat de urgență ședință și a dat un raport favorabil începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu.
Decizia comisiei juridice a aruncat în aer Coaliția, parlamentarii ALDE amenințând că nu votează propunerea PSD la șefia Camerei și că iasă de la guvernare. Premierul Viorica Dăncilă a venit de urgență la Parlament și a dat explicații partenerilor. Potrivit surselor HotNews.ro Dăncilă a discutat telefonic cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și i-ar fi explicat acestuia că a fost o greșeală a senatorului Robert Cazanciuc. Conducerea PSD i-ar fi dat asigurări liderului ALDE că senatorii social democrați nu vor susține și nu vor vota în plen începerea urmăririi penale.
Ședința de plen a fost reluată iar ALDE și-a anunțat de la tribună susținerea pentru propunerea PSD la șefia Camerei.
De precizat este că în debutul ședinței de plen, președintele interimar al Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu a anunțat că pune în acord o decizie a Curții Constituționale cu regulamentul de funcționare prin care se dă dreptul ca un grup de deputați independenți pot să-și înființeze grup parlamentar.
Astfel, cei 22 de parlamentari, membrii Pro România au începând de miercuri grup parlamentar. Reamintim că PSD pe perioada mandatului lui Liviu Dragnea a refuzat solicitarea lui Victor Ponta pentru a-și înființa grup parlamentar la Camera Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here