fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024
spot_img

Deputatul Sebastian Ghiță este „Cetățean de Onoare” al municipiului Ploiești! Ce drepturi are prin această distincție

Citește Și

- Reclamă -

Deputatul Sebastian Ghiță este unul dintre cei 86 de cetățeni de onoare ai municipiului Ploiești. Diploma sa stă la loc de „cinste” la etajul 3 al Palatului Administrativ, în fața biroului primarului, pitită într-un colț după un dozator de apă (foto jos).

“Se conferă titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Ploiești Domnului Sebastian Ghiţă  pentru activitatea sa deosebită  consacrată afirmării echipei C.S.U. ASESOFT Ploiești la nivel național şi internaţional și creșterii prestigiului baschetului ploieștean, cât și pentru abnegația și atașamentul cu care s-a implicat în dezvoltarea sportului de performanță în Municipiul Ploiești.”, se arată în Hotărârea nr. 50 a Consiliului Local, din 4 mai 2005, când onorabilul Ghiță a devenit cetățean de onoare al Ploieștiului.

- Reclamă -

Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Ploiești, cetățeanul de onoare Sebastian Ghiță are următoarele drepturi:

  1. a)      dreptul de a purta insigna pe baza brevetului
  2. b)      inscrierea in CARTEA DE ONOARE a municipiului
  3. c)      accesul gratuit la institutiile social-culturale si locurile publice, pe raza municipiului Ploiesti
  4. d)      dreptul de a circula gratuit in toate mijloacele de transport in comun pe teritoriul municipiului; in acest scop, va primi prin grija executivului, un permis nominal de calatorie, gratuit
  5. e)      accesul gratuit la toate spectacolele si manifestarile stiintifice, cultural-artistice si sportive de pe raza teritoriala a municipiului Ploiesti la care Primaria municipiului Ploiesti este organizator
  6. f)        cazarea cu prioritate prin reducerea cu 50% din cost, in imobilele cu aceasta destinatie si care apartin Consiliului Local Ploiesti
  7. g)      sprijin privind rezolvarea problemelor de sanatate precum si internarea cu prioritate in camin sau azil de batrani, in caz de nevoie
  8. h)      dreptul de a face parte din Consiliul de Onoare al municipiului Ploiesti
  9. i)        in caz de deces, la cererea familiei, atribuirea unui loc in unul din cimitirele municipiului Ploiesti, cuinscriptionarea pe placa a titlului

Aceeași hotărâre amintită mai sus enunță și cazurile în care i se poate retrage titlul de cetățean de onoare:

Art. 14Desfasurarea unor activitati cu caracter ostil localitatii si locuitorilor acesteia, precum si condamnarea printr-o hotarare judecatoresca definitiva si irevocabila atrage dupa sine RETRAGEREA titlului deCetatean de Onoare si pierderea drepturilor cuprinse in Capitolul II al prezentului regulament.

Numirea lui Sebastian Ghiță în anul 2005 ca cetățean de onoare al Ploieștiului a creat vâlvă la momentul respectiv în mass-media și în rândul unor consilieri locali, care atrăgeau atenția asupra faptului că încă de atunci Ghiță era anchetat în diverse dosare penale.

- Reclamă -

Gazeta de Sud-Est relata în data de 10 mai 2005, în articolul „Sebastian Ghiță, ales „Cetățean de Oroare””, că:

„Deși deține majoritatea în Consiliul Local, la ședința din 4 mai, Alianța D.A. a permis ca Sebastian Ghiță, controversatul om al afacerilor cu bani publici, să devină „Cetățean de Onoare” al municipiului Ploiești. Surse din Alianță ne-au dezvăluit că s-au făcut presiuni fantastice asupra consilierilor liberali și pediști, ajungându-se chiar până la șantaj, pentru ca Ghițanul, în calitatea sa de finanțator al echipei de baschet, să capete acest înalt titlu. Așa se și explică de ce majoritatea consilierilor au decis să se voteze secret.

Un „Cetățean de Onoare” al unei comunități trebuie, în primul rând, să fie un „om de onoare”, adică un om a cărui integritate morală să fie unanim recunoscută, deci de netăgăduit. Este de neacceptat ca acest titlu să fie acordat pe baza „prezumției de nevinovăție”, așa cum a recomandat consilierilor primarul Calotă care, înainte de ședință, s-a interesat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel de stadiul dosarelor penale ale lui Ghiță. Același primar care a semnat în 2001 un contract de peste un milion de dolari din banii publici, cu firma Asesoft care nu avea nici bani, nici angajați, patronată de un individ urmărit penal la acea dată, de Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție. Un lucru este cert: Ghițanul a devenit miliardar, în urma contractelor exorbitante încheiate pe bani publici. Bani din care a finanțat echipa de baschet.

Finanțatorul Sebastian Ghiță, „Cetățean de Onoare” al municipiului Ploiești a făcut obiectul unor anchete jurnalistice de răsunet în presa centrală, publicate vara trecută sub titluri ca: „Mafia sistemelor informatice”, „Megahoția ASESOFT – YATO”, „Escrocheria ASESOFT”, „Ghiță – ASESOFT a luat 356.000 euro de la Casa de Sănătate Prahova”, „Președintele CJ Prahova, omul lui Ghiță-ASESOFT”, „Ministerul Justiției, folosit ca paravan de ASESOFT”, „Rechizitoriu ASESOFT”, „ASESOFT – prima verigă a filierei motorină fără taxe”, „ASESOFT gonită din licitații”, „ASESOFT a intrat în colimatoriul Poliției”.

- Reclamă -

Pe fondul unui puternic sprijin politic, Ghițanul a încheiat contracte fabuloase pe bani publici. În același context, acesta a fost scos de sub urmărire penală și anchetat în dosarul „Tracia – ASESOFT”, în care era co-inculpat alături de nume grele de contrabandiști de combustibil. Cel puțin pentru moment. Schimbarea puterii l-a făcut și pe Ghiță să-și caute o umbrelă politică în coaliția guvernamentală, după chipul și asemănarea PUR-ului lui Dan Voiculescu.

Ne întrebăm însă de ce avea nevoie miliardarul Sebastian Ghiță de acest înalt titlu. Din megalomanie? Sau pentru că „dă bine” în justiție, în eventualitatea redeschiderii vechilor dosare penale? Că praful se poate șterge oricând de pe ele. Studiindu-i comportamentul, am putea spune că ambele motive au cântărit la fel de greu. La ședința Consiliului Local din 4 mai, junele Ghiță a suportat cu greu intervențiile celor care i-au pus la îndoială calitățile care, în mod normal, ar trebui să justifice acordarea unui astfel de titlu. Probabil că se voia recunoscut și votat în unanimitate. De altfel a venit la ședință cu o suită formată din lăudacii-șefi locali, Marius Vasalion, Bogdan Jenache și Iulian Blătescu (n.r.: Marius Visarion, Bogdan Enache și Iulian Bădescu), mai prezenți cu mașinile lor luxoase în parcare de la Viena Caffe, decât la întrunirile lunare ale Consiliului Local, unde se dezbat problemele urbei. Momentul a meritat și prezența în premieră la ședința aleșilor locali, a socrului său, Dumitru Cârstea, directorul ziarului Prahova, dar și patron al acestuia împreună cu „ginerele de onoare” Sebi Ghiță. Amintim în treacăt de secvența patetică în care o angajată a ziarului Prahova alerga cu un scaun în brațe să i-l ofere tânărului Ghiță. Tot așa, 14 consilieri i-au oferit titlul de „Cetățean de Onoare”. La care, ghițanul declară că nici măcar nu a aspirat. Pur și simplu a fost rugat să-l accepte. Chiar așa?

Onorabilul Sebi, finanțatorul și mândria ploieștenilor, a fost lăudat, periat și lins pe pantofii săi de firmă de politicienii PSD cu „aleasă recunoștință”. Normal: Ghiță este acționarul majoritar în societatea care deține licența pentru „Prahova TV”, controlând și ziarul cu același nume. În plus, mai finanțează și alte publicații. Măcar utilizează mocaa redacțiile „verticalilor” bufoni de presă. Dintre „jurnalizdii” prezenți, primul care l-a omagiat pe Ghiță a fost Gabi Dobre, angajat al acestuia la Prahova TV și în același timp director bugetar al Casei de Cultură municipale. De la consilierul PSD Sorin Chivu, am aflat că, finanțând echipa de baschet, Sebastian Ghiță „a scos municipiul Ploiești din România și l-a dus în Europa”. Corect. Și Dumitru Sechelariu a finanțat o echipă de fotbal și a reconstruit un stadion la Bacău, dar cetățenii din acest oraș nu numai că nu l-au făcut „Cetățean de Onoare”, dar nici măcar nu l-au mai ales primar. Și Gigi Becali este un  mare finanțator, dar ne îndoim sincer că bucureștenii îi vor acorda vreodată titlul de „Cetățean de Onoare”. După cum vă spunea, junele Ghiță a încercat, în săptămâna premergătoare ședinței, să se asigure de voturile consilierilor de la Alianța D.A.. Profitând de faptul că jurnalista Simona Popescu, soția consilierului liberal Cătălin Popescu, închiriase un spațiu de emisie pe postul Prahova TV, pentru emisiunea „Întâlnire cu Simona”, onorabilul Sebi i-a transmis, printr-un intermediar, rugămintea ca soțul acesteia să voteze în favoarea sa. Dacă mai voia să aibă emisiune. Și nu mai are. Nici ea și nici fiica ei, Diana, care la 16 avea o emisiune pentru adolescenți. Nici nu s-a terminat bine ședința de consiliu, când „onorabilul Ghiță” i-a comunicat telefonic Simonei Popescu că nu mai are emisiune la televiziunea lui. Probabil pentru că a devenit cetățean de onoare cu o majoritate jenantă: 14 voturi din 25 exprimate. Contactat de noi, Sebastian Ghiță ne-a spus că nu se implică în politica editorială a postului și că habar n-are ce emisiuni se difuzează. Cu toate acestea, era perfect informat că Simona Popescu nu are un contract scris pentru spațiul aferent emisiunii ei. Ceea ce nu știe, este că s-au eliberat facturi pe care Simona le-a achitat. Deși nu există o relație contractuală. Tot Ghiță ne-a mai spus că Prahova TV se găsește într-un „vid de coordonare”, directorul Gabi Dobre nemaiputând să se ocupe de managementul postului. Faptul că emisiunea Simonei Popescu a încetat să existe exact a doua zi după ședința în care a fost umilit de votul a 11 consilieri din 25, Sebastian Ghiță îl pune pe seama unei posibile schimbări de grilă de programe.”

În prezent, deputatul Sebastian Ghiță se bucură în continuare de titlul de “Cetățean de Onoare”, deși este din nou cercetat în mai multe dosare penale, fiind trimis în judecată în diverse cauze. Prin Hotărârea de Consiliu Local care stabilește criteriile de acordare a titlului este specificat că se pierde această distincție dacă persoana în cauză este condamnată definitiv, dar și dacă “desfășoară activități cu caracter ostil localității și locuitorilor acesteia”, adică dacă aduce grave prejudicii de imagine locuitorilor și orașului. Întrebăm dacă nu cumva multiplele dosare penale ale lui Sebastian Ghiță reprezintă o pată pentru locuitorii orașului sau pentru Ploiești?!

Gazeta de Sud-Est, 10 mai 2005, articolul „Sebastian Ghiță, ales „Cetățean de Oroare””:

gazeta de sud est - Ziarul INCOMOD

Diploma „Cetățeanului de Onoare” Sebastian Ghiță, pitită după un dozator de apă la etajul 3 al Palatului Administrativ:

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – Candidații la Primăria Ploiești se vor confrunta față în față

Singura dezbatere publică între candidații la Primăria Ploiești este organizată de Ziarul Incomod.Participă șase dintre principalii competitori (în...
Sari la conținut