fbpx
joi, mai 30, 2024
spot_img

Detalii din dosarul fostului șef al Poliției Prahova, Marian Iorga, trimis în judecată săptămâna trecută

Citește Și

- Reclamă -

Fostul șef al Poliției Prahova Marian Iorga a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), a anunțat instituția într-un comunicat remis săprămâna trecută, pe 6 iulie. Iorga este acuzat de luare de mită și trafic de influență în formă continuată, fapte pe care este acuzat că le-a săvârșit în perioada în care era comandantul Poliției Călărași, înainte de a veni în Prahova.

“În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
La data de 29 aprilie 2017, inculpatul Iorga Marian, în funcția de inspector șef al I.P.J. Călărași, ar fi primit un ceas de lux în valoare de 4.350 lei, de la un om de afaceri, în legătură cu soluționarea favorabilă a unei sesizări pe care persoana respectivă o formulase anterior.”, se arată în comunicatul citat.

- Reclamă -

Comunicatul DNA oferă foarte puține detalii despre faptele de care este acuzat „Zeus”, cum i se spune lui Marian Iorga, însă, ordonanța procurorului scoate la iveală atât povestea ceasului de lux pe care Iorga l-ar fi primit, cât și povestea mașinilor, televizoarelor, vacanțelor și a baloților de lucernă pe care fostul șef de Inspectorat le-ar fi primit.

Sume mari de bani, de ordinul zecilor de mii de lei, mașini scumpe, obiecte electrocasnice, centrală de apartament, televizor, excursii în străinătate, baloți de lucernă, pachete cu mâncare în valoare de mii de lei, relații  ”neprincipiale” cu angajate din Poliție, mese festive la restaurante de lux, considerate de procurori drept favoruri primte pentru avansări în posturi de conducere sau pentru protecție, totul face parte din protofoliul ofițerului care a condus din 2014 până când a fost plasat sub control judiciar două inspectorate importante ale Poliției Române.

”Afacerile” comisarului șef Marian Iorga, începute prin 2014, au fost oprite în iulie 2021 când procurorii DNA București l-au pus sub acuzare.

- Reclamă -

Potrivit unui referat al procurorilor, patroana firmei de mezeluri ALDIS a mărturisit în fața anchetatorilor că i-a cumpărat prin interpuși fostului șef al Poliției Călărași două mașini Skoda Superb, dar și un televizor. Naghi Constanța, patroana ALDIS, este cea care a recunoscut și că l-a mituit pe Marian Iorga cu un ceas de lux.

În subsidiar, suspecta NAGHI CONSTANȚA a declarat că i-a mai dat inspectorului șef IORGA MARIAN un televizor, dar și că în cursul anului 2017, atât direct, cât și printr-o persoană interpusă, i-ar fi cumpărat două autoturisme marca SKODA SUPERB. De asemenea, suspecta a mai arătat că, în cursul anului 2020, după ce a fost audiată de Direcția Națională Anticorupție cu privire la remiterea unor sume de bani și foloase inspectorului șef IORGA MARIAN, printre care și ceasul care face obiectul mitei în prezenta acuzație penală, i-ar fi comunicat inspectorului șef IORGA MARIAN despre aceste aspecte. Astfel, acesta s-a arătat surprins de faptul că suspecta a recunoscut, încercând totodată să confere o altă conotație remiterii, respectiv una afectivă” , se arată în ordonanța DNA.

Povestea ceasului de lux

În ordonanța procurorilor sunt prezentate inclusiv interceptări ale convorbirilor telefonice dintre Iorga și Naghi, acționarul societății Aldis pe care a ajutat-o în soluționarea unei plângeri.

În ordonanță, procurorul anticorupție arată că: Fiind în funcția de inspector șef al I.J.P. Călărași, în data de 29.04.2017, în mod direct, pentru sine, a primit un ceas marca TISSOT, în valoare de 4.350 lei, de la NAGHI CONSTANȚA, acționar al SC ALDIS SRL, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în atribuțiile sale de serviciu.

- Reclamă -

Conform sursei citate, la data de 12.04.2017 a fost înregistrată la I.P.J. CĂLĂRAŞI,  plângerea formulată de SC ALDIS SRL, prin acționarul majoritar NAGHI CONSTANŢA, împotriva firmei BALKAN TRADING din CIPRU.

În sesizare se menționează că, în datele de 16.03.2017 şi 20.03.2017, SC ALDIS SRL a efectuat două plăți în valoare de 5.000 euro și 30.700 euro către BALKAN TRADING, în baza unei facturi proforme emise de respectiva societate la data de 10.03.2017, pentru achiziția unor produse de carne, dar până la momentul formulării plângerii marfa nu fusese livrată.

De asemenea, în plângere se susținea că reprezentanta BALKAN TRADING, CHIRIŢĂ OANA, a transmis că banii au fost returnați prin transfer bancar la data de 31.03.2017, dar cu toate acestea banii nu au intrat în contul SC ALDIS SRL, iar reprezentanta firmei cipriote nu mai răspundea la telefon, chiar dacă anterior între cele două firme mai existaseră relaţii comerciale.

În finalul sesizării, reprezentanta SC ALDIS SRL a menţionat faptul că “Vă rugăm să ne sprijiniți în recuperarea banilor”.

Lucrarea a fost rezoluţionată de şeful inspectoratului cu următoarea rezoluţie “OMAI190/SICE, 12.04.2017 Verificări şi propuneri procedurale, răspuns, T (termen) 30 zile”.

Sesizarea mai conține o rezoluție olografă cu următoarele menţiuni: “OMAI 190/ dl Stroescu, Verificarea aspectelor sesizate în vederea identificării unor posibile indicii de săvârșire fapte penale. Propuneri în acest sens şi răspuns petent. T (termen): 30 zile”.

Alături de plângere, au fost trimise factura proformă, emisă la data de 10.03.2017, în valoare de 35.700 euro pentru 21.000 kg carne de porc, extrasul de cont al SC ALDIS SRL din data de 16.03.2017, prin care se atestă transferul sumei de 5.000 euro în contul BALKAN TRADING şi un alt extras de cont care atestă transferul sumei de 30.700 euro din contul SC ALDIS SRL către BALKAN TRADING în data de 20.03.2017, precum şi o corespondență purtată pe email între Emilia Paraschiv, angajată a SC ALDIS SRL, şi OANA CHIRIŢĂ, reprezentanta BALKAN TRADING, în data de 31.03.2017, prin care ultima transmitea date bancare prin care să dovedească că suma de 35.700 euro a fost returnată.

Plângerea este soluționată cu clasare

În data de 24.05.2017, SC ALDIS SRL, prin administratorul NAGHI a emis o adresă către IPJ CĂLĂRAŞI – SICE, prin care înştiinţau că îşi retrag plângerea formulată la data de 10.04.2017 împotriva BALKAN TRADING., iar referatul de clasare este aprobat de șeful inspectoratului Marian Iorga.

Până la momentul clasării însă, reprezentantul ALDIS și șeful Poliției Călărași, Marian Iorga, au avut o serie de discuții pe marginea litigiului dintre cele două firme.

Din conţinutul convorbirilor telefonice purtate de NAGHI CONSTANŢA cu IORGA MARIAN, rezultă, pe de-o parte, preocuparea acesteia de a-i fi soluţionată plângerea cât mai repede şi de a-şi recupera banii, iar pe de altă parte interesul şi disponibilitatea inspectorului şef IORGA MARIAN de a o ajuta pe aceasta în demersul său, arată procurorii.

Astfel, pe parcursul lunilor aprilie şi mai, conţinutul convorbirilor telefonice purtate de IORGA MARIAN şi NAGHI CONSTANŢA confirmă pe deplin caracterul infracţional al demersurilor întreprinse de cei doi, care a culminat cu remiterea, în data de 29.04.2017, de către NAGHI CONSTANŢA către IORGA MARIAN a unui ceas marca TISSOT, în valoare de 4.350 lei. Ceasul în valoare de aproape o mie de euro era oferit de patroana ALDIS pentru ca Iorga să urgenteze soluionarea cazului.

Mărturia polițistului desemnat să soluționeze ”lucrarea” ALDIS

Polițistul desemnat să soluționeze plângerea reprezentantului ALDIS a mărturisit în fața anchetatorilor că a fost mirat atunci când a văzut că are un termen de finalizare foarte scurt.

”M-am gândit că este posibil ca şefii să se fi gândit că pot da soluţie repede, fiind vorba de un contract şi nefiind elemente constitutive ale unei infracţiuni, fiind propusă o soluţie de clasare. Pot preciza faptul că lucrarea repartizată nu era o lucrare penală. Iniţial nu am acordat o atenţie deosebită acelei lucrări, având şi alte lucrări şi dosare penale în lucru. Am fost chemat relativ repede după ce a intrat lucrarea, de către IOAN IONUŢ CĂTĂLIN, respectiv după 2-3 zile şi m-a întrebat ce făcusem în legătură cu soluţionarea acelei lucrări. Mi-am dat seama că acesta cunoştea conţinutul petiţei şi o aprofundase şi mi-a dat dispoziţie să mă folosesc de partenerul meu, Ilie Aurel Vasilică, pe care să îl folosesc ca și conducător auto şi să mă sprijine în soluţionarea lucrării întrucât eu nu mai puteam conduce după producerea unui accident de circulaţie. Acesta mi-a cerut să rezolvăm mai repede lucrarea respectivă. ”

Atitudinea conducerii l-a determinat pe ofiţerul de poliţie să facă tot posibilul să o identifice pe CHIRIŢĂ OANA şi să o audieze cu privire la motivul pentru care nu au fost returnaţi banii încasaţi de la SC ALDIS SRL.

Chiar şi după ce a fost audiată şi a depus la lucrare înscrisuri din care rezulta că banii au fost viraţi, poliţistul nu a soluţionat lucrarea, şeful direct solicitând în mod repetat relaţii despre stadiul acesteia.

Martorul a mai relatat un aspect care prezintă relevanţă penală, fapt care s-a petrecut în data de 23.05.2017, când acesta împreună cu un coleg a mers la sediul SC ALDIS SRL pentru a o audia pe NAGHI CONSTANŢA, fapt ce l-a deranjat pe IORGA MARIAN, care prin intermediul şefului direct al lucrătorului de poliţie s-a interesat despre motivele deplasării la sediul societăţii comerciale.

Favoruri sexuale de la polițistele care doreau să promoveze în funcție

În documentul întocmit de procurori, anchetatorii vorbesc inclusiv despre favoruri de natură sexuală din partea polițistelor care doreau să promoveze în funcție în perioada în care Marian Iorga era la conducerea Poliției Călărași.

”Comisarul șef de poliție IORGA MARIAN se folosea de prerogativele funcției
în mod abuziv, promovând persoane de sex feminin în funcții superioare sau de
conducere, în schimbul unor favoruri de natură sexuală (cum ar fi cazul numitei “Lera”)”, potrivit ordonanței procurorilor.

Un fost șef de la Academia de Poliție s-a lăudat că a dat bani pentru a obține o funcție de conducere pentru fiul său, și el polițist.

Fragmente din ordonanța procurorilor:

„Inspectorul principal MANTA ANDREI MIHAI, comisar șef IOAN IONUȚ CĂTĂLIN și subcomisar DOBRE BOGDAN ar fi oferit inspectorului șef IORGA MARIAN suma de 50.000 lei pentru a fi numiți pe funcții de conducere (MANTA ANDREI MIHAI, mutat de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (D.G.P.M.B.) în 01.08.2016, iar, din data de 01.12.2016, este șef Serviciu Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase;

IOAN IONUȚ CĂTĂLIN, mutat de la D.G.P.M.B. în 10.03.2016, iar, din data de 09.09.2016, șef Serviciu Investigarea Criminalității Economice (S.I.C.E.);

DOBRE BOGDAN, mutat de la Inspectoratul de Jandarmi al Județului Călărași în data de 15.05.2016, în funcția de ofițer specialist 1 la Serviciul Ordine Publică, și împuternicit șef birou Centru de Reținere și Arest Preventiv).

În sprijinul acestei informații, numitul MANTA EMIL (tatăl inspectorului principal MANTA ANDREI MIHAI, colonel în rezervă, fost director pentru logistică la Școala de agenți „Vasile Lascăr” Câmpina și Academia de Poliție „Al. I. Cuza”), ar fi recunoscut în cadrul unei discuții purtate la o partidă de vânătoare că partea din această sumă, aferentă fiului său, ar fi plătit-o el.”

Cum se aranjau concursurile de promovare pe mâna lui Iorga

În cazul comisarului șef IOAN IONUȚ CĂTĂLIN, mutat de la D.G.P.M.B. în funcția de șef la S.I.C.E., acesta nu a reușit promovarea concursului într-o primă fază, drept pentru care a depus contestație. De asemenea, comisarul șef IOAN IONUȚ CĂTĂLIN nu a reușit să promoveze nici la cea de-a doua încercare, dar a formulat contestație. În urma acesteia, președintele comisiei de contestație, inspector șef IORGA MARIAN, și comisar șef BUCUR MARIAN din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (DICE), membri ai comisiei, au acordat ofițerului notă de promovare, ridicând nota inițială cu peste un punct (comisar șef BUCUR MARIAN ar fi explicat că „nu au fost înțelese foarte bine răspunsurile oferite de candidat, fiind interpretate prea teoretic, din perspectiva cercetărilor penale”).

Din comisia de soluționare a contestației a mai făcut parte, pe lângă cei doi, și comisar șef Anton Mone, șeful Serviciului pentru Acțiuni Speciale.

Comisarul șef IORGA MARIAN a efectuat demersuri în vederea numirii în funcția de șef Birou Supravegheri Judiciare a inspectorului principal DRAGAN GENOVEVA-IOANA (împuternicită pe această funcție din data de 15.12.2016).

Concursul urma să aibă loc în data de 14.04.2017, începând cu ora 12.00, iar înscrierile se făceau până în data de 28.03.2017, ora 10.00. Până la expirarea termenului erau înscriși doar inspector principal de poliție DRĂGAN GENOVEVA-IOANA (raport de înscriere datat 27.03.2017, aflat la Serviciul resurse Umane).

Comisia de concurs a fost formată din comisar șef TASE NICOLAE – președinte, inspector principal MANTA ANDREI MIHAI- din cadrul S.A.E.S.P. și subcomisar DRUMCEA ADRIAN PETRONEL – șef Birou Control Intern.

În acest sens, inspectorul șef a exercitat presiuni asupra șefului Serviciului Resurse Umane, comisar șef DUMITRAȘCU PETRONEL, pentru ca acesta să accepte derogările de care ar avea nevoie inspectorul principal DRAGAN GENOVEVA IOANA, căreia, conform condițiilor de numire în funcție, îi lipsește vechimea necesară.

Totodată, comisarul șef IORGA MARIAN a întreprins demersuri pe lângă șeful Serviciului Resurse Umane pentru introducerea unor condiții discriminatorii pentru ocuparea acestei funcții, deoarece dorea să se asigure că nicio altă persoană nu putea să se înscrie la concurs. Totodată, s-a menționat că DRĂGAN GENOVEVA-IOANA, căsătorită cu numitul DRĂGAN FLORIN, fiul unui prosper om de afaceri din județul Călărași, DRĂGAN MARIAN, patron al unei firme de construcții, a contribuit la renovarea biroului inspectorului șef, prin societatea de construcții a socrului său.

Inspectorul șef IORGA MARIAN a primit cadou un sejur în Bulgaria pentru trecerea în corpul ofițerilor a agentului principal BUCȘEA ALEXANDRU DUMITRU. Acesta era agent în cadrul Serviciului Rutier, fiind un apropiat al fostului șef al poliției municipale, LUCHIAN VASILE.

În acest sens, familia BUCȘE, prin societatea pe care o deține în județul Călărași, a achitat contravaloarea unui sejur în Bulgaria, în luna mai 2015, pentru inspectorul șef IORGA MARIAN, care a fost însoțit de numita CIUBOTARU MIHAELA (despre aceasta se cunoaște că societatea pe care o deține asigură toate aparatele de cafea existente în sediile de poliție de pe raza județului Călărași, inclusiv în sediul IPJ Călărași).

Inspectorul șef ar întreține relații neprincipiale cu mai multe angajate din cadrul I.P.J. Călărașipe care le-ar fi ajutat să fie promovate în diferite funcții. Astfel, inspectorul șef IORGA MARIAN a exercitat presiuni față de cei doi adjuncți (comisar șef CHIRICĂ COSTEL și comisar șef NICOLAE ION) să o accepte pe inspector principal VLAD RAMONA, ofițer la Poliția Lehliu, în funcția de șef Birou Control Intern (soțul acesteia, VLAD NELU, șef post poliția Gurbănești, îi aduce periodic diferite cantități de produse alimentare). În cele din urmă, aceasta a fost numită, la data de 18.10.2016, șef secție poliție rurală Dor Mărunt.

Iorga Marian ar întreprinde demersuri să o promoveze pe subinspectorul DUMITRU CARMEN ELENA la Institutul Național de Criminalistică. Totodată, se menționează că autoturismul SKODA SUPERB cu nr. B-100-WIM, care a fost vândut în data de 16.02.2017 de IORGA MARIAN către administratorul S.C. ALDIS S.R.L., Naghi Constanța, continua să fie utilizat de polițist.

De menționat, că pe numele S.C. ALDIS S.R.L exista în instrumentare un dosar penal înregistrat la nivelul S.I.C.E. Călărași. Totodată, se efectuează cercetări cu privire la faptul că S.C. ALDIS S.R.L. ar fi avut unele creanțe foarte mari neachitate față de un cetățean sirian, naș de cununie al șefului S.I.C.E., comisar șef IOAN IONUȚ CĂTĂLIN, iar pentru achitarea acestora, comisarul-șef IORGA MARIAN exercita presiuni, atât personal, cât și prin ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, pentru achitarea acestor creanțe.

Bani negri

În același context, la data de 17.09.2016, numita NAGHI CONSTANȚA a reclamat spargerea locuinței și furtul a 350.000 lei (3,5 miliarde lei vechi) și bijuterii în valoare de aproximativ 100.000 euro. Din această pagubă, s-a recuperat aproape întreaga cantitate de bijuterii și circa 150.000 lei, din care, la presiunea inspectorului șef IORGA MARIAN, care a afirmat că „aceștia sunt bani negri”, numita NAGHI CONSTANȚA ar fi dat o anumită parte din sumă recuperată și acestuia.

Prin ordonanța nr. xxx din 19.12.2017 s-a dispus extinderea  urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, șantaj.

În fapt, Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, s-a sesizat din oficiu cu privire la următoarele aspecte:

Cine îi plătea lui Iorga chiria apartamentului din Călărași

Comisarul șef de poliție Iorga Marian, inspector șef al IPJ Călărași, are reședința în municipiul Călărași. La această locație, ofițerul locuiește în baza contractului de închiriere încheiat cu proprietarul apartamentului, Dragu Ionuț-Cristian, director al Direcției Județene de Statistică Călărași, apropiat al președintelui Consiliului Județean Călărași, Iliuță Vasile.

Iliuță Vasile a intermediat ofițerului de poliție închirierea apartamentului, iar la momentul la care proprietarul și-a manifestat nemulțumirea cu privire la întârzierea plăților, a intervenit și a precizat că va achita el în integralitate restanțele. Cuantumul chiriei lunare, de 1.500 lei, a fost plătit de Vasile Iliuță, întrucât șeful IPJ Călărași i-a facilitat întrevederea cu un apropiat al său, Moise Marian, în perioada în care acesta se afla în arest preventiv la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din IPJ Călărași, precum și pentru protejarea afacerilor derulate de firmele controlate de el.

Față de acestea, s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de luare de mită respectiv dare de mită.

 Mită în baloți de lucernă

Comisarul șef de poliție Marian Iorga, inspector șef al IPJ Călărași, în lunile noiembrie 2016 și martie 2017, a obținut gratuit de la agentul șef de poliție Manea Mihai-Tudorel, din cadrul Serviciului Rutier al IPJ Călărași, circa 200 baloți de lucernă care au fost transportați, cu sprijinul acestuia și a numitului Stoica Ștefan, la ferma pe care tatăl ofițerului de poliție o are în comuna Șotrile, sat Lunca Mare, jud. Prahova.

Anterior, baloții de lucernă au fost procurați de la Bucur Ionel-Cătălin, primarul comunei Perișoru, și Călin Petre-Alexandru, primarul comunei Sărulești, din județul Călărași. În schimbul acestora, Iorga Marian l-a lăsat să înțeleagă pe agentul șef de poliție Manea Mihai-Tudorel că are influență asupra șefului Centrului Medical Județean Călărași, al MAI, subinspector de poliție Arabol-Nicolae Veronica- Daniela, astfel încât soția agentului de poliție, Manea Veronica-Florina, să promoveze concursul pentru ocuparea postului vacant de asistent medical la această structură.

Postul a fost scos la concurs în luna noiembrie 2016, însă soția agentului de poliție nu a putut participa, întrucât nu avea vechime în specialitatea de asistent medical generalist, fiind asistent farmacist. Postul nu a fost ocupat în acel context. Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de trafic de influență și cumpărare de influență.

Teren de 3 hectare pentru funcția de adjunct al Poliției municipiului Călărași

În luna aprilie 2016, inspectorul șef de poliție Iorga Marian l-a susținut pe Tase Nicolae în vederea promovării în funcția de adjunct al șefului Poliției mun. Călărași și mutarea ulterioară, după o lună, pe cea de șef al Serviciului de Investigații Criminale, obținând de la acesta un teren agricol de 3 ha în comuna Dragalina, prin intermediarul numitului Ghionoiu Nicolae din satul Drajna, jud. Călărași, fost viceprimar al comunei.

Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de luare de mită respectiv dare de mită.

Cât costa să rămâi în funcție în mandatul comisarului Iorga

În anul 2016, Iorga Marian a exercitat presiuni constante asupra subcomisarului de poliție Deacu Emil, șeful Biroului Rutier din cadrul Poliției mun. Călărași, solicitându-i în mod repetat să-și prezinte demisia din funcția de conducere. Pentru ca presiunile să înceteze, Deacu Emil i-a înmânat lui Iorga Marian suma de 3.000 euro prin intermediul medicului ofițer de poliție Arabol-Nicolae Veronica Daniela, sumă din care medicul a primit de la Iorga Marian 1.000 euro.

În anul 2016, subcomisarul de poliție Gheorghe Marian, în prezența colonelului în rezervă Luchian Vasile și a agentului șef principal de poliție Bara Ilie, i-a oferit lui Iorga Marian 5.000 euro în imobilul aflat în proprietatea acestuia, în mun. Călărași, întrucât Iorga Marian încerca să-l determine să demisioneze din funcția de șef Birou Ordine Publică la Poliția mun. Călărași, ulterior acesta fiind numit șef al Centrului de Reținere și Arestare Preventivă, asimilat biroului.

Gheorghe Marian i-a cumpărat o centrală termică în valoare de 3.800 lei lui Iorga Marian, care a fost montată la apartamentul acestuia din București, aspect cunoscut de colonelul în rezervă Dinu Marcel-Darie.

Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de luare de mită și dare de mită.

Zeci de mii de euro din partea unor patroni pentru protecție

În anul 2015, în contextul verificărilor efectuate de Serviciul Rutier din cadrul IPJ Călărași, Iorga Marian, șef al IPJ Călărași, a primit prin intermediarul Naghi Tănase Vasile, administrator al SC ALDIS SRL CĂLĂRAȘI, suma de 30.000 euro de la Popa Marius-Răzvan și de la Popa Florin-Cătălin, producător agricol, pentru a dispune încetarea verificărilor și pentru a evita blocarea activității agentului economic. Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de luare de mită.

Cât a cerut Iorga să-l țină în funcție pe șeful Poliției orașului Fundulea

În luna septembrie 2015, pentru a-l menține în funcție pe șeful Poliției orașului Fundulea, comisarul șef de poliție Avram Ion, inspectorul șef al IPJ Călărași, Iorga Marian a pretins și primit de la acesta produse în valoare de 4.000 lei care au fost transportate pe raza mun. Câmpina la o fermă de creștere a animalelor.

Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de luare de mită.

Începând cu data de 04.05.2016, Tene George, ce administrează în fapt SC MECAIND SRL ULMENI, a remis diverse produse lui Iorga Marian, prin intermediul comisarului șef de poliție Gheorghe Cristian-Chimon-Petru, șeful Poliției orașului Budești, pentru ca firma privată menționată să nu fie supusă verificărilor lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Călărași- Serviciul de Investigare a Criminalității Economice. Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de luare de mită.

Mită în cereale contra post călduț de șef de secție la țară

La data de 09.03.2016, Iorga Marian a dispus împuternicirea inspectorului principal de poliție Dumitru Cristian-Florin pe funcția de șef al Secției de Poliție Rurală Gălbinași și ulterior l-a promovat la comanda Serviciului Ordine Publică.

Ca recompensă pentru aceste acte de dispoziție ale lui Iorga Marian, acesta a primit de la Dumitru Vasile, tatăl inspectorului principal de poliție Dumitru Cristian-Florin, cereale în valoare de 5.000 lei. Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor corelative de luare de mită.

Iorga împrumuta mii de euro, dar ”uita” să dea banii înapoi

Direcția Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, prin procesul-verbal din 08.01.2018, s-a sesizat din oficiu cu privire la următoarele: l. Anterior pensionării ofițerului de poliție Vasile Luchian, fost șef al Poliției mun. Călărași, Iorga Marian, șeful IPJ Călărași, știind că fratele acestuia avea o situație materială foarte bună, i-a cerut 10.000 euro, sub formă de împrumut, în schimbul promisiunii că va îndeplini atribuțiile de șef al IPJ Călărași, astfel încât Vasile Luchian să promoveze în funcția de adjunct al inspectorului șef al IPJ Călărași.

Vasile Luchian a refuzat să-i dea bani lui Iorga Marian și, în contextul deteriorării relațiilor cu șeful IPJ Călărași, s-a pensionat, afirmând că nu mai dorea să achite acestuia contravaloarea consumației la diverse restaurante.

Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită

La data de 04.08.2016, Peanci Daniel-Aristide a provocat un accident rutier în mun. Călărași, pe fondul neacordării de prioritate, fiind dispusă sancțiune contravențională și măsura complementară de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule. Ulterior, întrucât au rezultat și victime, s-a constituit dosarul penal nr.1794/P/2016 al PJ Călărași. Peanci Daniel-Aristide a contestat la Judecătoria Călărași măsura dispusă față de el prin procesul-verbal din 22.11.2016, aceasta fiind admisă, întrucât subcomisarul de poliție Tănase Cristina, din dispoziția inspectorului șef Iorga Marian, nu a formulat întâmpinare.

Iorga își jignea subalternii dacă nu se supuneau unor solicitări ilegale

Ulterior, P.J. Călărași a dispus, prin ordonanța din 20.12.2016, clasarea cauzei pentru vătămare corporală din culpă, ca urmare a lipsei plângerii prealabile, menținându-se sancțiunea complementară. Pentru soluționarea favorabilă a petiției nr.40925/13.02.2017, depusă la IPJ Călărași de Peanci Daniel-Aristide, care solicita restituirea permisului de conducere, subcomisarul de poliție Tănase Cristina, juristul IPJ Călărași, din dispoziția inspectorului șef Iorga Marian, a cerut un punct de vedere la Direcția Juridică a IGPR, fără să descrie speța în detaliu.

Ulterior, Iorga Marian i-a convocat pe juristul IPJ Călărași, pe șeful Serviciului Rutier al IPJ Călărași, comisar șef Anghel Ion, pe Magearu Mihai și pe Necula Bogdan Ionuț, ofițeri de poliție la Serviciul Rutier, și le-a cerut să-i restituie permisul de conducere lui Peanci Daniel-Aristide. Ofițerii din cadrul Serviciului Rutier au refuzat această cerere, considerând-o nelegală, iar Iorga Mihai i-a jignit și le-a cerut demisia. Urmare plângerii formulate de Peanci Daniel-Aristide față de dispoziția nr.177052/02.03.2017 a Serviciului Rutier din cadrul IPJ Călărași de menținere a măsurii suspendării dreptului de a conduce autovehicule, Iorga Marian a dispus admiterea ei, prin adresa nr.30709/21.03.2017, și a dispus restituirea permisului de conducere.

În mai multe rânduri, Iorga Marian a primit de la Peanci Daniel-Aristide foloase materiale constând în mese festive, spre exemplu în luna ianuarie 2017, la pensiunea PRIVILEGE CLUB – LA FERMĂ, ce aparține lui Peanci Daniel- Aristide, fără să fie achitată contravaloarea produselor și serviciilor.

Totodată, Peanci Daniel-Aristide a asigurat cazare gratuită, la pensiunea menționată, ofițerului de poliție Manta Andrei-Mihai. Față de acestea s-a reținut comiterea infracțiunilor de luare de mită, de către Iorga Marian, de dare de mită, de către Peanci Daniel-Aristide, abuz în serviciu și de purtare abuzivă de către Iorga Marian.

Iorga a terminat Dreptul în 1998, la Universitatea Ecologică Bucureşti, cu licenţă susţinută la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ din Bucureşti. Lucrează în Poliţie din 1995. A început ca agent operativ în judeţul Prahova, iar ulterior a lucrat şi ca şef al Serviciului de Investigaţii Criminale în Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

N. R. Potrivit legislației în vigoare, toate persoanele menționate în acest articol beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o eventuală pronunţare a unei hotărâri judecătoreşti definitive în cauză.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Percheziții în Prahova: fraudă la Start-Up Nation

Polițiștii efectuează percheziții în Prahova și Dâmbovița într-un dosar de fraudă cu fonduri Start-Up Nation.Potrivit unui comunicat al Poliției...