Mesaj Alerte
Ai o informație sau un videoclip care poate deveni știre?
Scrie-ne sau trimite-ne videoclipul pe WhatsApp: 0721.069.865

VIDEO Dezastru la Slănic. Orașul se scufundă. Zeci de oameni s-au trezit cu casa în cap

Citește Și

- Reclamă -

Orașul prahovean Slănic se scufundă la propriu în saramură sub privirile indiferente ale autorităților locale și central. Sunt 18 case serios afectate, unele dintre ele prăbușite, unde nu se mai poate locui; o stradă din centrul orașului este surpată, circulația fiind oprită, cel puțin două blocuri de locuințe afectate și ele de craterul format în stradă în primăvara acestui an, Mina Victoria, inundată, deversări masive de saramură (25 de litri pe secundă), vegetația uscată în zona deversării de apă sărată, pești morți pe pârâul Vărbilău, gropi adânci care au apărut peste noapte în grădinile din imediata apropiere a salinei. Așa arată situația pe scurt în Slănic.

După surparea străzii din centrul orașului, localnicii care au case în imediata apropiere a intrării în salină s-au trezit cu casa în cap la propriu. Unele dintre clădirile situate pe străzile Florilor și Curcubeului nu mai pot fi locuite. Sunt găuri atât de mari în pereții exterior încât poate intra o mână, cerul se vede prin tavan, iar dușumelele au explodat sub presiunea terenului care se tot tasează.

Localnicii aflați în situația de a-și părăsi casele acuză că sunt ignorați și chiar hărțuiți de autorități care refuză să-și asume responsabilitatea. De o lună și jumătatea, criza de la Slănic s-a acutizat. Salina Victoria, închisă încă de la începutul anilor 90, a fost inundată cu o cantitate de apă uriașă. Se vorbește pe surse despre 600.000 de metri cubi de apă infiltrată care pune presiune pe peretele care desparte mina Victoria de mina turistică Unirea.

Presată de temerile localnicilor, Societatea Română a Sării (Salrom) a reacționat într-un comunicat de presă în care dă asigurări că totul este sub control.

- Reclamă -

„Începând cu data de 12.06.2024, s-a constatat că în Mina Victoria, exploatare oprită în anul 1992, pentru care au fost realizate lucrările specifice de închidere de către SC Conversmin SA, există o infiltrație majoră de apă provenită în mare parte din albia pârâul Slănic. Subliniem că apa din subteranul Minei Victoria nu este apă de zăcământ, nu a rezultat din exploatarea zăcământului, aceasta ajungând accidental într-o mină în care exploatarea a fost închisă încă din anul 1992. 

Având în vedere cele constatate, s-au întreprins următoarele măsuri: 

  S-a procedat la curățarea și decolmatarea albiei pârâului Slănic în zona de influență a Minei Victoria, stabilindu-se zonele posibile de infiltrare

S-a montat o conductă corugată cu un diametru de 500 mm, care a preluat debitul pârâului Slănic, astfel încât să poată fi evitate zonele posibile de infiltrație a apei spre Mina Victoria

- Reclamă -

 A fost montată o pompă împreună cu conductele aferente pe puțul de aeraj nr. 1 în vederea evacuării apei din subteran 

 S-au efectuat probe de pompare pentru verificarea instalației de evacuare a apelor din Mina Victoria, operațiune încheiată cu succes 

În paralel se procedează la monitorizarea zilnică a tuturor traseelor posibil a fi afectate, rezultatele obținute până în prezent arătând că nu s-a produs nicio infiltrație, nici măcar sub formă de umezire a pereților, atât în Mina Unirea (deschisă spre vizitare), cât și în Mina Cantacuzino (mină în exploatare). 

 Pe lângă evacuarea apei din subteran, SNS SA va betona albia pârâului Slănic pe o lungime de aproximativ 800 m, care va face joncțiunea cu porțiunea de albie deja betonată din anul 2012.

  În ceea ce privește problemele de mediu reclamate cauzate de evacuarea apei infiltrate în Mina Victoria, instituțiile abilitate au precizat că este acceptabil un debit de evacuare de 25 l/s în condițiile actuale ale debitului cursului de apă. Pârâul Slănic are o salinitate naturală ce a făcut ca biodiversitatea din zona ripariană să fie adaptată acestei concentrații de sare”, se arată în comunicatul de presă al Salrom.

Totuși, în ciuda asigurărilor că totul este „sub control”, în zona deversărilor de saramură vegetația este complet uscată, iar mai nou, pe pârâul Vărbilău au apărut pești morți, cel mai probabil otrăviți de apa sărată.

- Reclamă -
spot_img
inchiriere apartamente in regim hotelier ploiesti
spot_img

Lăsați un mesaj

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Ce cote au la o casă de pariuri candidații la alegerile prezidențiale din România -FOTO

În pragul alegerilor prezidențiale casele de pariuri pregătesc cotele pentru candidați.Una dintre ele deja a lansat o ofertă,...