Procurorii DIICOT vor pune sechestru pe rafinăria Petromidia în cadrul unui dosar penal în care a fost judecat și omul de afaceri Dinu Patriciu și care vizează modul în care a fost privatizată compania Rompetrol.

În plin demers al celor de la Kaz Munay Gas de asociere cu cei de la China Energy Company Limited (CEFC), kazahii vor fi înștiințați oficial de ofițerii de poliție judiciară de la combaterea crimei organizate că DIICOT instituie sechestru la Rompetrol Rafinare, entitatea care deține rafinăria Petromidia.

Potrivit unor surse judiciare, suma totală pe care se va pune sechestru este de aproximativ 3 miliarde de lei, această sumă reprezentând valoarea estimată a prejudiciului în dosar. Sechestrul va fi instituit pe mijloacele fixe de la Petromidia, acțiuni, dar și pe conturi bancare ale unor persoane fizice.

Se pare că în acest nou dosar sunt vizate nume grele, printre ele şi foşti premieri ai României sau miniştri din mai multe guvernări.

La începutul lunii septembrie 2010, în contul emisiunii de obligațiuni, statul român a pus sechestru asigurător pe mai multe active ale companiei după ce kazahii au plătit statului doar 54 milioane de euro din creanța moștenită de la Dinu Patriciu, fostul proprietar al grupului Rompetrol, care se ridica la 570 milioane de euro. În contul acestora, grupul a plătit în cei 7 ani dobânzi totala circa 250 milioane de dolari. În același timp, obligațiunile nerăscumpărate la scadență au fost convertite în acțiuni în favoarea statului român în acord cu prevederile legale.

Petromidia, operată acum de compania naţională petrolieră din Kazahstan, KazMunaiGas (KMG), este cea mai mare rafinărie din România, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane de tone pe an. KMG a semnat, recent, un acord cu compania chineză CEFC, prin care grupul Rompetrol, adică cele două rafinării, Petromidia şi Vega, alături de reţeaua de 1.100 de puncte de alimentare cu carburanţi, vor fi cumpărate de chinezi, pentru 680 de milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here