fbpx
miercuri, februarie 21, 2024
spot_img

DIICOT a pus sechestru pe 100 de imobile în București și Ilfov,

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, miercuri, 11 percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale de pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări specializate în evaziune fiscală şi spălare de bani, prin importuri din China şi Turcia de mărfuri la un preţ subevaluat.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, prejudiciul în acest caz se ridică la 9 milioane de lei, iar pentru recuperarea acestei sume, procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra a 100 de imobile, dintre care 94 de apartamente şi 6 terenuri, care aparţin persoanelor fizice şi juridice implicate.

- Reclamă -

Procurorii susţin că patru persoane au constituit un grup infracţional organizat, care a avut ca scop elaborarea unui mecanism evazionist complex constând în crearea unor lanţuri de tranzacţionare artificiale, format din societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, în vederea efectuării de importuri din China şi Turcia la un preţ subevaluat, în scopul sustragerii de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării mărfurilor pe piaţa internă de către adevăraţii beneficiari, care au aderat şi sprijinit gruparea infracţională.

Grupul a acţionat pe paliere infracţionale, conform rolului şi atribuţiilor stabilite în acest sens. Astfel, din primul palierul al grupării făceau parte trei societăţi comerciale înfiinţate şi controlate de către doi dintre iniţiatorii grupului, direct sau prin intermediul altor membri ai grupării.

Respectivele societăţi nu au fost folosite în activităţi legale, ci au avut un comportament de tip „fantomă” de natură a simula tranzacţii comerciale şi a crea un avantaj fiscal beneficiarului real al tranzacţiei, fiind interpuse între furnizorul extern şi societatea care reprezintă adevăratul beneficiar al tranzacţiei.

- Reclamă -

Practic, în cadrul acestui lanţ de tranzacţionare artificial, prima societate cu comportament de tip „fantomă” era cea care efectua importul unor bunuri/mărfuri la valori foarte mici în comparaţie cu valoarea de comercializare pe piaţă, pentru a plăti o valoare mai redusă a TVA aferentă în vamă.

Ulterior, pentru disimularea provenienţei şi pentru a crea aparenţa unor operaţiuni comerciale reale şi legale, mărfurile importate erau introduse succesiv pe un circuit scriptic de tranzacţionare alcătuit din 1 – 2 societăţi comerciale, controlate direct sau indirect de către membrii grupării, pentru crearea unui avantaj fiscal beneficiarului final, constând în generarea unei cheltuieli deductibile şi a unui TVA mai mari decât cele din import, având drept scop diminuarea TVA de plată.

Pentru a preîntâmpina declanşarea unor eventuale controale de specialitate din partea organelor fiscale ca urmare a neplăţii la bugetul de stat a taxelor şi impozitelor aferente creşterilor artificiale de preţ a mărfurilor, societăţile cu comportament de tip „fantomă” au declarat, la rândul lor, relaţii comerciale (achiziţii/livrări) cu alte societăţi cu comportament similar controlate de membrii grupării, în scopul diminuării TVA colectată rezultată din creşterea artificială a valorii bunurilor importate cu cea deductibilă aferentă acestor operaţiuni.

Din cel de-al doilea palier al grupării făceau parte alte trei societăţi comerciale controlate de către cetăţeni turci, care aveau rolul de a comanda marfa de la furnizorul extern şi de a stabili preţurile de facturare pe întregul circuit fictiv.

- Reclamă -

La sediul DIICOT- Structura Centrală au fost aduse 8 persoane la audieri.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului de Acţiuni Speciale a Poliţiei Capitalei şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

sursa: stiripesurse.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Vom avea alegeri comasate în iunie. Ce au decis liderii coaliției

În urmă cu puțin timp, liderii PSD și PNL au făcut o declarație comună prin care anunță comasarea alegerilor...
spot_img
Sari la conținut