foto cu caracter ilustrativ

După ce Primăria comunei Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, aflată la 80 de kilometri de oraş, a investit 400.000 de lei într-o clădire modernă şi complet utilată, medicul de familie a plecat să lucreze în străinătate. Aproape 3.000 de localnici au rămas fără reţete şi asistenţă medicală.

Primăria comunei Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, aflată la 80 de kilometri de oraş, a investit 400.000 de lei într-o clădire modernă şi complet utilată pentru dispensar. Acesta are şi două camere în care poate locui doctorul ca să nu fie nevoit să facă naveta.

De câteva zile, însă, pe dispensarul din comuna Alexandru Ioan Cuza din Iaşi este pus lacătul, iar medicul de familie a scos lista de pacienţi la vânzare şi a plecat din ţară, pentru un trai mai bun.

”De la 1 septembrie medicul de familie care a stat 16 ani aici, a fost un medic foarte bun, m-a anunţat pe 21 august că pleacă în Franţa. Întrebarea mea şi problema cu care mă confrunt: toţi oamenii vin la mine şi mă întreabă. Eu nu sunt medic, dar trebuie să îi îndrum pe oameni. Avem nevoie de medic în comună, de medic stabil”, a spus primarul Vasile Baciu.

Edilul a luat legătura cu Casa de Asigurări de Sănătate şi la Direcţia de Sănătate Publică, însă deocamdată singura soluţie este ca oamenii să ceară ajutorul medici din comune vecine.

”Oamenii o parte se pot deplasa, o parte nu, e departe, sunt unii bătrâni, necăjiţi. Eu mă tem să nu se împartă oamenii, să nu se ducă la alţi medici, să se ducă sub numărul de asiguraţi şi pe urmă să nu mai am ce face cu dânşii, să nu mai vină niciun medic deloc”, a spus primarul.

Edilul a afirmat că localnicii merg la Primărie pentru că nu au reţete şi bilete de trimitere, dar el se teme că, în cazul în care unul din ei moare, nu are cine să îi dea certificatul de deces.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor declară că uneori găsirea unui medic durează câteva luni.

”De obicei, în judeţul Iaşi, toate comunele care au rămas fără doctor şi-au găsit un medic după o perioadă de timp. Cea mai lungă perioadă de timp a fost în comuna Vânători, unde a durat mai mult de un an, dar în final a existat un medic din judeţul Suceava care a venit la noi”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi, Liviu Oprea.

Lista de pacienţi este în vânzare.

”Cabinetele medicilor de familie, ca orice cabinet individual sunt cabinete private. Există situaţia fericită în care praxisul se vinde. Dacă praxisul de vinde, înseamnă că automat va veni un medic, ceea ce
înseamnă că timpul de aşteptare va fi foarte scurt, ceea ce este bine. Dar experienţa noastră spune că în mediul rural foarte multe cabinete au rămas nevândute, adică pur şi simplu medicul a plecat, dar cabinetul a
rămas. Nu se întâmplă mare lucru. Este o perioadă în care pacienţii vor fi nevoiţi să meargă la medicii din comunele învecinate.”, a declarat Radu Ţibichi, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Dispensarul din comună a fost făcut din fondurile Primăriei şi a costat 400.000 de lei. Medicul care ar putea să vină să lucreze în comuna Alexandru Ioan Cuza nu ar trebui să se gândească la navetă pentru că în clădirea dispensarului este amenajată şi o locuinţă de serviciu cu două camere.

Potrivit reprezentanţilor CJAS veniturile unui cabinet de familie în acea comună s-ar ridica la 15.000 de lei pe lună, datorită numărului destul de mare de pacienţi de pe listă.

Potrivit protocolului, în urma vacantării postului, o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Colegiului Medicilor, Direcţiei de Sănătate Publică şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate va stabili un necesar
de serviciu în zonă, urmând ca medicii doritori să ia la cunoştinţă condiţiile şi să se autorizeze pentru prestarea de activităţi medicale în zonă.

Comuna Alexandru Ioan Cuza se află la 80 de kilometri de Iaşi.

sursa: gândul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here