fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024
spot_img

DNA, atac direct la Ponta: „Creeaza o confuzie grava”. Acuzele care i se aduc premierului intr-un comunicat publicat pe site

Citește Și

- Reclamă -

ponta - Ziarul INCOMODVictor Ponta incearca astfel sa justifice gradul scazut de recuperare a produselor infractionale de catre ANAF, mai sustine DNA.

Intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) precizeaza ca „premierul Victor Ponta creeaza o confuzie grava in opinia publica prin aceea ca pune la indoiala datele prezentate la bilantul DNA, date referitoare la confiscarea si recuperarea de produse infractionale, dispuse de instante, in dosarele penale deferite justitiei”.

- Reclamă -

„In incercarea de a justifica gradul scazut de recuperare a prejudiciilor, de catre ANAF (institutie aflata in subordinea Guvernului, prin Ministerul Finantelor) premierul Victor Ponta afirma ca „e asa, o mica pacaleala” faptul ca ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala – n.red.) nu ar recupera decat 10% din prejudiciile constatate in dosarele penale, pretinzand ca, in realitate, nu ar exista hotarari judecatoresti care sa impuna aceasta recuperare, ci doar sechestre ce nu ar putea sa angajeze ANAF in recuperarea prejudiciilor”, se arata in comunicatul de presa.

Conform sursei citate, in Raportul anual de activitate al DNA, la a carui prezentare a participat si premierul Victor Ponta, care a avut loc in 24 februarie, se precieaza faptul ca „hotararile judecatoresti ramase definitive in cauzele DNA in anul 2014 au inclus confiscarea si recuperarea de produse infractionale in suma de peste 310 milioane de euro, de trei ori mai mult decat in anul 2013. Daca aceasta suma ar fi efectiv executata, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul il plateste medicilor din Romania intr-un an. Este important ca organele fiscale sa execute efectiv aceste hotarari”.

DNA subliniaza ca aceste hotarari judecatoresti sunt executorii, iar institutia abilitata sa le puna in aplicare, in sensul recuperarii efective prejudiciilor, este ANAF.

- Reclamă -

Premierul Victor Ponta a declarat, marti seara, la postul de televiziune Romania TV, ca ideea ca ANAF nu este performant in recuperarea prejudiciilor, invocata la ultimul bilant al DNA, a fost „o mica pacaleala”, el aratand ca este nevoie de hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

„Critica nu e la ANAF. Daca ne da instanta hotarari definitive si irevocabile si nu se spune ca sechestrul e o masina care, in loc sa valoreze 100.000 euro, valoreaza 5.000 euro, sigur ca noi recuperam”, a spus Ponta.

El a confirmat ca Guvernul va infiinta o agentie speciala in acest domeniu, in subordinea Ministerului Justitiei.

Saptamana trecuta, la bilantul Directiei Nationale Anticoruptie, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis si a premierului Victor Ponta, seful DNA, Codruta Kovesi, a aratat ca hotararile judecatoresti definitive in cauzele DNA au inclus confiscarea a peste 310 milioane de euro, suma care, daca ar fi fost executata si recuperata, ar fi asigurat fondul de salarii pe care statul il plateste tuturor medicilor intr-un an.

- Reclamă -

Conform legii, sumele respective trebuie valorificate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, aflata in subordinea Ministerului Finantelor.

Ea a precizat ca, anul trecut, valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane de euro, ceea ce reprezinta de peste 13 ori bugetul institutiei pe un an de zile.

„Sumele confiscate pot reprezenta o sursa semnificativa de venituri publice, un element care nu trebuie ignorat. Hotararile judecatoresti ramase definitive in cauzele DNA in 2014 au inclus confiscarea si recuperarea de produse infactionale in suma de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decat in anul 2013. Daca aceasta suma ar fi efectiv executata, ar fi putut asigurat fondul de slaraii pe care statul il plateste tuturor medicilor din Romania intr-un an de zile. Este important ca organele fiscale sa execute efectiv aceste hotarari”, a spus procurorul sef al DNA.

In urma cu doua saptamani, agentia MEDIAFAX a anuntat ca Guvernul va crea o structura speciala pentru valorificarea la nivel national a bunurilor confiscate in cadrul procedurilor judiciare penale, in incercarea de a creste gradul de valorificare a creantelor provenite din infractiuni la cel putin 25%, nivelul actual de valorificare fiind extrem de scazut.

Noua structura va fi denumita „Oficiul National de Management a Bunurilor Sechestrate/Confiscate” si va primi avizul Guvernului pana la sfarsitul lunii martie, releva un document consultat de MEDIAFAX.

In prezent, Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni, din cadrul Ministerului Justitiei, este structura cu atributii in acest domeniu, dar rapoartele si evaluarile internationale din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene au indicat dificultati in activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, deoarece competentele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate intre mai multe autoritati, fara o coordonare eficienta, cu impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de catre ANAF prin procedurile de valorificare.

Statistic, conform datelor furnizate de ANAF si monitorizate de Oficiu, procentul de recuperare efectiva a sumelor de bani provenind din activitatea de punere in executare a ordinelor de confiscare emise de instantele de judecata a inregistrat o scadere accentuata in ultimii ani.

Astfel, potrivit unei statistici a Oficiului, in 2013, valoarea bunurilor sechestrate a depasit 434 milioane euro, dar cea a bunurilor efectiv confiscate conform notificarilor ANAF a fost de doar 7,6 milioane de euro.

La sfarsitul anului trecut, consilierul procurorului-sef al DNA Marius Bulancea a declarat ca procurorii anticoruptie au pus sechestru, in 2014, asupra unor bunuri ce valoreaza 150 milioane euro, dar ca acestea vor ajunge efectiv in patrimoniul statului abia peste patru-cinci ani, dupa ce vor fi date sentinte definitive in dosarele in care s-au dispus masurile asiguratorii.

El a aratat ca, imediat dupa ce aceste sentinte raman definitive, ANAF este autoritatea care trebuie sa se ocupe de valorificarea bunurilor sechestrate.

Anul trecut, pentru eficientizarea activitatii de recuperare efectiva a creantelor provenite din infractiuni, in special pe componenta de executare a ordinelor de confiscare, Ministerul Justitiei a elaborat un act normativ pentru cresterea capacitatii institutionale a Oficiului National de a monitoriza procesul de recuperare a creantelor, in special in etapa de valorificare, cu o baza de date proprie si un sistem informatic national integrat de evidenta a creantelor provenite din infractiuni, precum si cu organizarea Oficiului la nivel de directie, nu doar de birou, si suplimentarea schemei de angajati cu 10 posturi.

Sursa: www.stirileprotv.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Ce documente sunt necesare pentru înscrierea la creșă sau grădiniță

​Copiii pot fi înscriși la creșă sau grădiniță în perioada 27 mai - 14 iunie. Dosarele trebuie să aibă...
Sari la conținut