Direcția Națională Anticorupție a solicitat săptămâna aceasta documente de la primăria Ploiești cu privire la contractul pe care municipalitatea îl are cu operatorul de salubritate Rosal! Reprezentanți DNA au mers la sediul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești (instituție subordonată primăriei care are rolul de a monitoriza prestarea serviciilor în contractul cu Rosal) și au solicitat documente referitoare la contractul de salubritate din perioada 2017-2020, când primar în Ploiești era Adrian Dobre.

Conducerea RASP a confirmat informația pentru ziarul Incomod, însă a precizat că nu poate oferi detalii din ancheta instituțiilor abilitate.

Cel mai probabil, verificările efectuate de DNA au legătură, pe de-o parte, și cu neregulile sesizate de-a lungul timpului de publicația noastră în ceea ce privește relația contractuală dintre primărie și Rosal, dar și relația dintre factorii de decizie în această privință.

Relația dintre municipalitate și operatorul de salubritate a fost una care de-a lungul timpului a trezit multe suspiciuni. De la procese verbale măsluite, la cele mai mari facturi de salubritate din istoria Ploieștiului, în cele ce urmează vom face o radiografie succintă a ultimilor ani în ceea ce privește relația contractuală și nu numai dintre Rosal și Primăria Ploiești.

Acest contract a venit la pachet cu o serie de prietenii între persoanele cu putere de decizie în acest sens. Deși, cel puțin în ceea ce-i privește pe fostul primar Adrian Dobre și pe directorul Rosal Prahova, Cătălin Ioniță, lucrurile nu au stat de la început așa.

Cătălin Ioniță și Cezar Stoichiciu, fost director CSM Ploiești

În primă fază, Cătălin Ioniță ar fi încercat să-i fabrice un dosar penal lui Adrian Dobre, pe atunci primar al Ploieștiului.

Episodul este detaliat de un martor care a asistat la discuțiile avute în acest sens chiar în biroul directorului Clubului Sportiv Municipal Ploiești de la acea vreme, Cezar Stoichiciu.

Motivul pentru care cei doi puneau la cale arestarea primarului este acela că Dobre nu era de acord cu plata supraevaluată a facturilor emise de Rosal Primăriei Ploiești și în paralel verifica și evalua activitatea lui Stoichiciu pe care l-a și schimbat din funcție.

În dosarul fabricat de Ioniță și Stoichiciu era implicat și un jurnalist pe care voiau să-l acuze că-i dă o presupusă mită primarului Dobre, prin intermediul lui Stoichiciu.

”Procurorii le-au dat un reportofon ca să îl înregistreze pe jurnalist, dar ei l-au pornit din greșeală și s-au înregistrat între ei când discutau despre ce contracte să mai facă CSM cu firma lui Ioniță.”, a declarat martorul ocular jurnaliștilor de la Incomod.

Fostul primar Adrian Dobre și directorul Rosal Ploiești, Cătălin Ioniță

În dosarul fabricat de Ioniță și Stoichiciu, Adrian Dobre a fost audiat ca martor, împotriva sa nefiind adusă nicio acuzație și neexistând nici măcar o suspiciune de comitere a vreunei infracțiuni.

Astfel, după ce episodul cu fabricarea dosarului a eșuat, Cătălin Ioniță a încercat o altă abordare în ceea ce-l privește pe Adrian Dobre.

S-au împrietenit, au mers împreună la mare, unde seară de seară au fost văzuți mâncând la aceleași mese de pe litoral, alături de Ștefan Nica, zis Mielu, secretar general al PNL Ploiești și Vasile Ionescu, director tehnic RASP.

Informația aceasta nu a fost niciodată infirmată de Adrian Dobre.

Lucrurile începeau astfel să se închege. Pe de-o parte, prietenia dintre Ioniță și Adrian Dobre, primar în funcție și președinte PNL Ploiești, și Ștefan Nica, secretar general PNL Ploiești, devenise o realitate.

În plus, Ștefan Nica a fost și angajat Rosal. Mai mult decât atât, Teodora Marin, city-managerul în funcție care avea atribuții pe salubritate, avea ginerele angajat Rosal.

Raul Petrescu și Cătălin Ioniță

La RASP, instituția care confirma facturile emise de Rosal, directori erau Raul Petrescu și Vasile Ionescu, vechi prieteni de-ai lui Cătălin Ioniță.

Prietenia dintre Ioniță și Petrescu rezistă cel puțin din perioada când Raul Petrescu era viceprimar.

Într-un denunț depus la Direcția Națională Anticorupție, Cristinel Toader, fost director al Poliției Locale Ploiești, a scris că a fost chemat de Raul Petrescu în biroul său de viceprimar, unde se afla și Cătălin Ioniță și i s-a cerut ca Poliția Locală să încheie contracte cu societatea lui Cătălin Ioniță.

Cercul se închidea astfel, iar toate persoanele care aveau ceva de spus în privința contractului de salubritate erau de partea lui Cătălin Ioniță, așa că a urmat o perioadă de glorie pentru Rosal în ceea ce privește valoarea facturilor emise către primăria Ploiești.

Dacă în 2015, municipalitatea a plătit puțin peste 18 milioane de lei pentru salubritate, în 2017, în plin mandat al primarului Dobre, suma facturată de operator s-a ridicat la 20.350.000 lei. În 2018, a crescut și mai mult, an în care primăria Ploiești a plătit pentru curățenia căilor publice peste 23 de milioane de lei (5 milioane de euro).

Între timp, orașul era mai murdar ca niciodată. Deși facturile creșteau de la un an la altul, Ploieștiul și-a căpătat titulatura de “orașul gunoaielor”.

Unul dintre primele semnale de alarmă a fost denunțul depus de un inspector RASP la DNA, care a susținut că a fost amenințat de Cătălin Ioniță

Vasile Ionescu și Cătălin Ioniță

de față cu Vasile Ionescu.

Inspectorul a spus că Ioniță l-a amenințat cu bătaia pentru că număra utilajele care ieșeau la deszăpezire și astfel numărul nu putea fi umflat “în hârtii” și că în fața acestei amenințări Sile Ionescu n-a luat niciun fel de atitudine.

Tot referitor la deszăpezire, amintim un alt episod când primarul Adrian Dobre a fost amendat de Poliția Prahova pentru producerea unui accident cu victime în Ploiești din cauza poleiului.

La o conferință de presă susținută la acel moment, Dobre declara că este mulțumit de cum este făcută deszăpezirea, deși în același timp plătea amenzi pentru că operatorul nu-și făcea treaba, iar oamenii erau răniți în accidente.

Lucrurile au continuat să meargă bine pentru Rosal în ceea ce privește contractul cu primăria, până când un inspector RASP, Ștefan Grozea, a fost singurul care s-a apucat să verifice în realitate serviciile prestate de operator și să amendeze firma atunci când nu-și făcea treaba.

Nu a durat mult, iar Grozea a rămas fără loc de muncă.

Viceprimarul PSD de la acel moment, Cristian Ganea, a propus în Consiliul Local o nouă organigramă pentru RASP prin care postul lui Ștefan Grozea era desființat – o inginerie administrativă folosită frecvent atunci când se dorește înlăturarea unei persoane dintr-o instituție publică.

Consiliul Local a votat proiectul, postul lui Ștefan Grozea a fost desființat și, din nou, nimeni nu a mai deranjat Rosal.

În iulie 2019, ziarul Incomod a intrat în posesia unor procese verbale de recepție din iunie 2018 pentru lucrări de salubritate care erau modificate cu pastă corectoare.

Concret, documentele fuseseră măsluite prin mărirea suprafețelor trecute ca fiind salubrizate, pentru ca Rosal să poată factura suma maximă prevăzută de buget.

Modificările au fost făcute de un angajat RASP la presiunile reprezentanților Rosal și ale lui Vasile Ionescu, director tehnic RASP, potrivit unor surse. Suma facturată de Rosal pentru curățenia căilor publice în acea lună a fost de 2.332.527,06 lei (peste 500.000 euro), în condițiile în care media lunară în anul 2018 a facturilor a fost de 1,9 milioane de lei.

La scurt timp după, și Curtea de Conturi a confirmat că Rosal facturează lucrări fictive pe care RASP le confirmă, iar primăria Ploiești le plătește. Curtea de Conturi a descoperit inclusiv străzi pe care Rosal susținea că le-a măturat deși în același timp erau supuse unor lucrări de reparații/asfaltări.

Coincidență sau mai degrabă nu, după apariția acestor informații, primarul în funcție Adrian Dobre, care până atunci închidea ochii, a decis să depună denunț la Poliția Prahova cu privire la lucrările fictive pentru care Rosal încasa bani cu girul RASP.

În timp ce ziarul Incomod a fost singura publicație care a atras atenția asupra relației contractuale dintre primăria Ploiești și operatorul de salubritate Rosal, reporterii noștri au resimțit o serie de intimidări menite să ne determine să nu mai scriem despre acest contract. Însă, ceea ce noi am perceput drept intimidări s-au dovedit a fi în realitate un șantaj, detaliat de o persoană care a depus un denunț în acest sens la Parchetul General.

”S-a format un grup infracțional organizat al cărui scop a fost fabricarea de dosare penale precum și compromiterea ca imagine prin articole de presă comandate, nereale, a jurnaliștilor de la Incomod drept răzbunare pentru că ziarul a scris despre infracțiunile membrilor grupului. Totodată, mai multe persoane au fost pe lista acestui grup, printre care și oameni de afaceri care au lezat interesele grupului”, și-a început mărturia persoana respectivă.

Cristinel Toader, Adrian Rădulescu, Constantin Ispas, Cătălin Ioniță și Cezar Stoichiciu

Întrebat cine sunt persoanele care fac parte din presupusul grup infracțional, martorul i-a enumerat: Cătălin Ioniță, director Rosal Prahova, Cezar Stoichiciu, fost director CSM Ploiești, ulterior angajat Rosal Prahova, Cristinel Toader, fost director al Poliției Locale Ploiești, Adrian Rădulescu, ofițer DGA, fost adjunct al Poliției Prahova, trimis în judecată de DNA într-un dosar de corupție, și Constantin Ispas, fost șef al DGA, trimis în judecată de DNA în același dosar cu Adrian Rădulescu și Emanuel Saghel, fost ofițer BCCO.

Martorul nu ne-a oferit detalii, precizând că a fost rugat de anchetatori să nu dezvăluie date din anchetă, dar ne-a spus că deține nenumărate dovezi, mesaje dar și înregistrări, care dovedesc intențiile și infracțiunile săvârșite de membrii grupului infracțional organizat.

Întrebat fiind dacă din câte știe membrii grupului aveau la cunoștință despre vreo infracțiune comisă de țintele lor sau pur și simplu doar inventau povești, martorul ne-a spus că ”totul era o invenție, de aceea dura așa mult, să se pună de comun acord ce să declare, să semneze declarațiile și să nu se încurce în minciuni. Eu am asistat la discuții, era vorba de șantaj, inducerea în eroare a organelor judiciare și declarații mincinoase”, a spus martorul.

Iată imaginea de ansamblu a ceea ce a însemnat în Ploiești, în ultimii ani, derularea contractului de salubritate.

Dacă doriți să citiți în detaliu despre aspectele prezentate mai sus, puteți să o faceți accesând link-urile de mai jos:

UPDATE. Primarul, city managerul și directorul Rosal, reacții în urma denunțului. Primarul Ploieștiului, city managerul și directorul Rosal Ploiești, ținta unor acuzații grave într-un denunț trimis DNA: amenințări, șantaj, trafic de influență, luare de mită

4 COMENTARII

  1. Confiscarea averilor, suspendarea tuturor activitatilor firmelor pe care acesti indivizi le detin, si cate 3 ani de inchisoare cu executare. Si nu doar lor tuturor infractorilor coruptiolor si penalilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here