DNA Ploiești a trimis în judecată trei persoane acuzate că au folosit documente vamale falsificate. Faptele au fost comise între anii 2008 și 2009, când inculpații au trecut prin vamă peste 3 mii de tone de zahăr, marfă pe care au declarat-o ca fiind sare, care are taxe vamale de 20 de ori mai mici. 

Prejudiciul se ridică la peste 7 milioane de lei, potrivit unui comunicat al DNA Ploiești.

Cei trei inculpați, dintre care doi sunt reprezentanți ai două firme, au fost trimiși în judecată în stare de libertate.

Comunicatul DNA Ploiești:

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpaţi (doi dintre ei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale), pentru săvârşirea unor infracţiuni de folosire la Autoritatea Vamală a documentelor vamale comerciale falsificate, săvârşite în forma autoratului, complicităţi şi instigării.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 – 2009, în scopul sustragerii de la plata taxelor vamale şi T.V.A., unul dintre oamenii de afaceri, la instigarea celuilalt, ar fi prezentat la autorităţile vamale române documente comerciale falsificate care atestau în mod nereal achiziţia din Turcia, în numele a două societăţi comerciale, a cantităţii totale de 3.199.137 kg sare iodată, cunoscând că în realitate marfa importată era zahăr tos.

Aceasta, în condiţiile în care taxele vamale pentru sare sunt substanţial mai mici (de peste 20 de ori mai mici ) decât cele pentru zahăr.

În demersul său infracţional, acelaşi om de afaceri ar fi beneficiat de ajutorul celui de-al treilea inculpat în sensul că acela ar fi ascuns adevărata natură a mărfurilor importate prin:

– prezentarea de probe de sare autorităţilor sanitar veterinare ca fiind recoltate din mijloacele de transport ce efectuau importuri din Turcia,

– înlocuirea fizică a documentelor ce însoţeau transporturile de zahăr cu documente false care atestau importul de sare,

– înlocuirea fizică în mijloacele de transport a zahărului importat cu sare iodată ce a fost prezentată organelor vamale pentru vămuire (activitate desfăşurată pe raza comunelor Sinteşti, judeţul Ilfov, Păuleşti şi Bucov, judeţul Prahova, la punctele de lucru nedeclarate ale celor două societăţi comerciale).

Acţionând în această manieră, cei trei inculpaţi au produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 7.105.248 lei sumă cu care Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Ploieşti s-a contituit parte civilă în cauză.

În cauză, procurorii anticorupţie au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparţin unuia dintre inculaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Prahova cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here