Polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Județean Anticorupție Prahova, au organizat, luni, 10 percheziții, la firme și la domiciliul unor persoane spuspectate de mai multe infracțiuni, printre care dare și luare de mită, trafic de influență, constituire de grup infracțional organizat și furt de energie electrică. 5 persoane au fost aduse la audieri. Printre acestea, și doi funcționari publici.

 

Cum ar fi operat suspecții 

Unul dintre suspecți, care deține mai multe spații industriale branșate ilegal la rețeaua de electricitate, le punea la dispoziție pentru diverse activități care necesită un consum mare de energie electrică.

Instalațiile erau puse în funcțiune și protejate de cei doi suspecți funcționari publici, angajați ai companiei Electrica Furnizare, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Un alt suspect se ocupa, în principal, de identificarea de potențiali clienți ce aveau nevoie de energie electrică de mare putere fără a fi contorizată.

De asemenea, prin prisma relației cu unul dintre suspecții funcționari publici, acesta se ocupa de obținerea avizelor necesare punerii în funcțiune a instalațiilor, modificării de putere și punerea în manoperă a branșamentelor.

Cel de-al doilea suspect funcționar public se ocupa efectiv de realizarea branșamentelor clandestine și avea rolul de a remite sume de bani angajaților societății de distribuție cu putere de decizie.

Din cele 10 percheziții efectuate, cinci au vizat sedii și puncte de lucru ale unor firme, iar celelalte cinci, domiciliile unor persoane.

Cinci mandate de aducere au fost puse în aplicare.

În cauză se efectuează cercetări față de cei cinci suspecți, pentru săvârșirea mai multor  infracțiuni, respectiv de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice, executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, favorizarea făptuitorului, omisiunea sesizării și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Cercetările vor fi continuate la sediul unității de parchet pentru stabilirea întregii activități infracționale a tuturor persoanelor implicate.

Sursa: DGA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here