Cristinel Tironică Onu și Nicoleta Simona Brânzea, medici ginecologi foști angajați ai Spitalului Municipal Câmpina, au fost trimiși în judecată sub acuzațiile de abuz în serviciu. Cei doi sunt implicați în cazul bebeluşului mort la spital după ce a fost abandonat mai bine de zece ore, într-un sac de gunoi. Copilul, născut prematur, nu a primit asistență medicală deși prezenta semne vitale. A fost înfășurat într-un sac și urma să fie dus la morgă pentru a fi incinerat.

Diana Raluca G. (20 de ani) din comuna prahoveană Brebu, însărcinată în 24 de săptămâni s-a prezentat la Spitalul Municipal Câmpina cu dureri abdominal în seara de 28 septembrie 2018. Tânăra a fost internată în aceeaşi noapte într-un salon din cadrul secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul SMC fără să mai primească vizita unui medic de specialitate care să urmărească evoluţia stării de sănătate, după cum a explicat tânăra.

Puţin după miezul nopţii, Diana a început să se simtă şi mai rău, prezenta dureri abdominale acute, motiv pentru care ar fi cerut ajutorul asistentelor din secţie.

”Noaptea, pe la unu fără douăzeci au început contracţiile foarte, foarte mari, dar mi s-a spus că nu se poate să-mi facă nimic. M-a lăsat pur şi simplu acolo”, a mărturisit Diana. Întrebată dacă a născut singură în salon, tânăra a declarat: ”Efectiv, da. Pentru că nu m-a băgat nimeni în seamă”.

Diana G. a născut singură, pe patul din salon, fără asistenţă de specialitate, un copil prematur, un băieţel, de 24 de săptămâni care cântărea 500 de grame. Tânăra a fost informată de către asistentă că a născut un copil mort, însă, în realitate băieţelul prezenta semne vitale, doar că medicii şi asistentele medicale au observat acest aspect mult prea târziu. Surse apropiate de anchetă au declarat că băieţelul a fost născut în noaptea de 29 septembrie, în jurul orelor trei dimineaţa şi a supraveţuit până seara, în jurul orelor 20.00.

Imediat după ce a născut, în salonul Dianei ar fi venit o asistentă medicală care a preluat copilul şi l-a împăturit într-un sac din plastic special, folosit pentru deşeuri spitaliceşti. Astfel ”protejat”, copilul a fost aşezat apoi pe un pat din salon, acoperit cu un scutec. A rămas acolo până când o a doua asistentă care intrase în tura de zi a observat că acel copil, pregătit pentru a fi dus la morgă, prezintă semne vitale şi a alertat medicul neonatolog. Pur şi simplu băieţelul născut prematur nu a primit niciun ajutor medical de specialitate timp de cel puţin zece ore, deşi în cadrul secţiei de Neonatologie a Spitalului Municipal Câmpina există incubatoare special dotate pentru astfe de situaţii. Băieţelul a fost dus ulterior într-un incubator, dar la scut timp a murit.

La spital a avut loc o anchetă internă, iar când probele şi declaraţiile au condus către o situaţie gravă, managerul spitalului a decis să alerteze autorităţile. Sesizarea a fost trimisă de spital către Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, joi, 4 octombrie 2018.

Medicul neonatolog Nicoleta Brânzea, vizat mai întâi de ancheta internă a spitalului şi ulterior de cecetarea penală a poliţiştilor, a demisionat din funcţie. Cel de-al doilea medic implicat, ginecologul Cristinel Onu a fost suspendat din funcţie până la finalizarea anchetei.

Cei doi medici au fost deferiți justiției la doi ani de la săvârșirea faptelor de care sunt acum acuzați. Dosarul lor se află pe rolul secției penale a Judecătoriei Câmpina, în faza de cameră preliminară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here