fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Doi ploieșteni captivi în Kurdistan cer ajutor din partea autorităților române să fie aduși acasă. Amândoi lucrează în industria petrolului

Citește Și

- Reclamă -

30 de români, muncitori în domeniul petrolier, au rămas izolați în Irak, Regiunea Kurdistan, fără a avea speranța că vor putea ajunge în România, la familiile lor. Criza coronavirusului a pătruns inclusiv în țările arabe, unde totul este închis, granițe, magazine și aeroporturi, la fel cum se întâmplă în Europa. Oamenii sunt speriați și cer să fie evacuați de urgență, așa cum s-a întâmplat cu alți români blocați în Italia.

Printre cei 30 de români se află și doi ingineri din Prahova, Eduard Ștefănescu și colegul său, Constantin Ursu.

- Reclamă -

FOTO Eduard Ștefănescu

 - Ziarul INCOMOD

Eduard Ștefănescu, din Ploiești, este unul dintre inginerii petroliști care se află în această situație. Bărbatul susține că în data de 27 martie contractul cu societatea angajatoare expiră, motiv pentru care este nevoit să plece acasă. Din cauza epidemiei de coronavirus, aeroportul din Erbil, capitala Kurdistanului, este închis încă din data de 17 martie, astfel că toate avioanele au rămas la sol. Evacuarea terestră este imposibilă, dat fiind că Turcia, Iran și Arabia Saudită au granițele închise, iar Siria nu poate fi luată în calcul, din cauza conflictelor de acolo. Eduard Ștefănescu susține că a depus memorii atât la Consulatul Român de la Erbil, cât și la Ministerul Afacerilor Externe, dar fără rezultat.

- Reclamă -

”Personal am făcut un memoriu atât către Secretariatul General al Guvernului României, cât și către secretarul de stat din MAE, cu privire la situația mea și a colegului meu, care lucrăm la aceeași companie și ne aflăm în imposibilitatea de a ne întoarce acasă. Deocamdată nu avem nicio veste bună, în sensul în care nu am un răspuns oficial de la dânșii. Țin legătura cu consulul României de la Erbil, dar acesta mi-a spus foarte clar că au făcut toate demersurile necesare la București, dar nu au niciun răspuns efectiv. Nu știu ce o să fac. Problema e că în Kurdistan, în special în zona Erbil, dar și în tot Irakul, au închis toate orașele. Chiar acum vreo două zile a fost o declarație a primului ministrul al Kurdistanului care a spus că toată lumea stă în casă. Au închis absolut tot, nu ai voie să ieși din casă, aeroportul e închis. De la locația unde suntem noi până la capitala Erbil sunt cam o sută de kilometri. Înainte, în perioada normală, erau trei puncte de control, acum sunt în jur de 50 de puncte de control. Dacă ai ieșit și ai încălcat regula, te duce direct la închisoare, nu discută cu tine”, explică inginerul ploieștean.

FOTO Constantin Ursu - Ziarul INCOMOD

Eduard Ștefănescu a precizat că știe că într-o situație similară cu a lui se află aproximativ 30 de cetățeni români aflați în aceste zile în Irak, iar ambasada României în Irak nu are vești bune pentru ei.

”Acum toți cei 30 de români vor să se întoarcă acasă. Să ținem cont de faptul că suntem români care au plecat la muncă pentru a ne întreține familiile și până la urmă bănuții pe care îi câștigăm aici tot în țară îi cheltuim, adică nu suntem nici hoți, nici altă categorie care să aducem un prejudiciu imaginii țării, din contră. Suntem o forță de muncă respectată aici. De la Ambasadă ni s-a spus: <<Am informat centrala, dar nu ne bagă în seamă pentru că au alte priorități>>. Nu știu care sunt prioritățile acestea, dar deja lucrurile se înrăutățesc pe zi ce trece aici, deja nu mai există nicio speranță să ieșim de aici. Singura variantă ar fi aeriană cu un charter”, spune Eduard Ștefănescu.

- Reclamă -

Inginerul ploieștean susține că ar mai fi o variantă de evacuare terestră, pe la granița cu Turcia, însă pentru aprobarea unui culoar de trecere ar fi nevoie de câteva luni de discuții, documente, dată fiind birocrația din țara vecină.

Baza unde se află românii se află la 2 kilometri de satul Bijeel. Acest sat este poziționat pe ruta Erbil-Akre, la 100 km de Erbil și 20 de kilometri de Akre. Granița Turciei se află la 250 kilometri de campusul petrolier.

Reporterii ziarului Incomod au luat legătura încă din cursul dimineții, în data de 25 martie 2020, cu Ministerul Afacerilor Externe în încercarea de a rezolva într-un fel situația disperată a românilor captivi în Irak. Câteva ore mai târziu, MAE – prin Biroul de Presă – a informat că solicitarea noastră a fost dată ”în lucru” forurilor superioare. Reprezentanții Biroului de Presă au precizat de asemenea că deocamdată nu pot aproxima când vor avea un răspuns concret la problema celor 30 de români, dar rezolvarea acestei situații ”se va urgenta”.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – A fost dispusă evacuarea blocurilor din apropierea craterului adânc de doi metri format pe o stradă din Slănic

O stradă din oraşul prahovean Slănic s-a prăbușit, formându-se un crater cu adâncimea de doi metri pe o suprafață...
Sari la conținut