Știți faza aia din ”Filantropica”, atunci când Mircea Diaconu îl întreabă pe un puști de bani gata cât costă un bilet de autobuz și ăla nici măcar nu știa la ce folosește bucata aia de hărtie? Nu-i nicio problemă dacă nu știți faza. Dar dacă sunteți ploieșteni, puteți să-i întrebați acest lucru pe mai marii orașului, pe primar, pe viceprimari, pe consilierii locali. O să știe probabil cât e litrul de benzină sau motorină că mai toți au mașini, cum să-și înghesuie trupurile delicate prin autobuze, tramvaie sau trolee.

De pe vremea când TCE-ul se numea RATP, societatea a fost o vacă de muls. S-au făcut combinații, permutări și cam atâta. Banii se plimbau mai ceva ca traseul 30 și toată lumea se făcea că plouă. Totul părea veșnic și bine ancorat. Autobuze depășite moral și tehnic, tramvaie aproape vintage, trolee second hand.

Și cât să mulgi o vacă fără s-o hrănești corespunzător? La un moment dat cade din picioare. Cam așa și cu TCE-ul. E pe drum spre abator.

Și noi ca fraierii lăsăm capul în jos, cum am lăsat de fiecare dată când circulam cu conservele alea de le zicea autobuze sau cu tramvaiele alea de tremurau de ziceai că au parkinson. Am acceptat și sauna din ele vara și frigiderul din ele iarna. Uneori mai și ploua înăuntru. Nu conta nici că erau uneori jegoase. Merge și așa.

Acum vom accepta și să înghețăm în stații sau să luăm taxiurile sau să mergem pe jos până la muncă. Că e democrație și s-a făcut grevă. Neanunțată, dar o acceptăm și pe asta. Să stea fraierii să aștepte, că până la urmă mersul pe jos este foarte sănătos.

Iar pe partea cealaltă, să fiți convinși că miercuri dimineață, la Primărie, capii orașului nostru s-au dat jos din mașini, au intrat în birouri și au început să mimeze că lucrează pentru ploieșteni.

Cei mai fericiți trebuie să fie posesorii de căruțe, că tot se transformă orașul ăsta în sat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here