fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

Dosarul în care Traian Băsescu este acuzat de spălare de bani a fost redeschis

Citește Și

- Reclamă -

base - Ziarul INCOMODProcurorul General, Tiberiu Niţu, a decis redeschiderea dosarului în care fostul preşedinte Traian Băsescu este acuzat de spălare de bani. Cauza priveste tranzacţiile imobiliare cu omul de afaceri Costel Căşuneanu.

Tranzacţiile Băsescu-Căşuneanu au intrat în atenţia Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor care a deschis, în septembrie 2004, un dosar.

- Reclamă -

Dosarul a fost însă clasat imediat după ce Traian Băsescu a devenit preşedinte.

În 9 august 2000, Traian Băsescu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu au cumpărat de la acelaşi proprietar câte un teren de 3.700 de mp în Aleea Privighetorilor. Terenul era situat chiar lângă Grădina Zoologică, una dintre cele mai scumpe zone ale Capitalei, preţul pieţei fiind la acea dată de aproximativ 200 euro/mp.

Traian Băsescu a plătit 1.483.244.000 de lei vechi. În aceeaşi zi, Căşuneanu a plătit aceluiaşi proprietar, pentru aceeaşi suprafaţă, de patru ori mai mult.

- Reclamă -

Doi ani mai târziu, la 14 octombrie 2002, Băsescu a vândut acest teren la preţul de circa 12 miliarde de lei vechi. Cumpărătorul a fost  Gabriela Blaj din Oituz. Într-o declaraţie făcută în faţa camerelor de filmat, Băsescu a recunoscut ulterior că adevăratul cumpărător era Căşuneanu.

Banii din această tranzacţie au fost folosiţi de Traian Băsescu pentru a justifica cumpărarea vilei din Otopeni contra a 280.000 de dolari, vilă pe care a donat-o fiicei sale Ioana.

Afacerile s-au petrecut în perioada în care Traian Băsescu era ministru al Transporturilor şi apoi Primar General al Capitalei, instituţii cu care firmele lui Căşuneanu au avut nenumărate contracte pe bani publici.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, anunţa în august 2014, că Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a redeschis dosarul de spălare a banilor al lui Traian Băsescu.

- Reclamă -

În 28 iulie 2014, Grupul de Investigaţii Politice a transmis preşedintelui ONPCSB o solicitare privind redeschiderea dosarului.

„În ciuda probelor evidente, dosarul lui Traian Băsescu fusese închis ilegal în decembrie 2004 pe motiv că „Preşedintele se bucură de imunitate”. GIP a solicitat ONPCSB să analizeze următoarele tranzacţii suspecte:

– cumpărarea de către Traian Băsescu a unei vile cu 280.000 de dolari, sumă pe care nu o poate justifica;

– cumpărarea şi vânzarea de către Traian Băsescu a unui teren, tranzacţie prin care a fost acoperit transferul unei sume semnificative de bani de la Costel Căşuneanu la Traian Băsescu.

În 22 august 2014, Nicolae Plăiaşu, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, a răspuns solicitării GIP, informându-ne că „Oficiul va analiza aspectele menţionate” şi, „în situaţia în care vor rezulta indicii temeinice de spălare a banilor (…), va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în comunicatul GIP.

Oficiul de Spălare a Banilor urma să verifice astfel tranzacţia prin care Traian Băsescu a cumpărat, în 2002, de la Căşuneanu un imobil din şoseaua Bucureşti-Ploieşti, cu 280 de mii de dolari, bani care nu se regăsesc în declaraţia sa de avere.

A doua tranzacţie vizează cumpărarea şi vânzarea de către Traian Băsescu a unui teren din Aleea Privighetorilor.

Sursa: www.romaniatv.net

 
- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Poliția Prahova angajează conductor de câini

Poliția Prahova a anunțat că scoate la concurs un post de conductor de câini.Termenul de depunere dosar pentru postul...
Sari la conținut