Federaţia sindicatelor din penitenciare condusă de Sorin Dumitraşcu, dar şi fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei din Guvernul Cioloş, Adrian Baboi-Stroe au atras atenţia, prin comunicări publice, asupra minciunii liderului PSD Liviu Dragnea. În penitenciare nu sunt mii de deţinuţi pentru abuz în serviciu, ci doar 73, potrivit statisticilor Administraţiei penitenciarelor prezentate de cei doi. Aseară după şedinţa Comitetului executiv al PSD care a decis să îi acorde susţinerea totală, Liviu Dragnea şi-a cerut iertare miilor de deţinuţi pentru abuz în serviciu:

  • “Îmi cer iertare celor care ne privesc şi miilor de români care unii stau în puşcărie pe un articol neconstituţional, alţii sunt târâţi în tribunale pe baza aceluiaşi articol, iar alţii sunt târâţi pe la DNA şi mai sunt şi alte mii sau zeci de mii care nici măcar nu ştiu că au dosare. Îmi cer iertare pentru că s-a lungit atât de mult elaborarea Codului penal. Probabil că n-or să mă ierte. Maniera pe care noi am avut-o, pe care eu am avut-o, de a avea o abordare procedural corectă în Parlament s-a dovedit că a fost una greşită, pentru că în Parlament nu se mai poate vorbi de adoptarea procedurilor normale – dezbateri, adoptare şi promulgare”, a declarat liderul PSD.

Federaţia sindicatelor din penitenciare arată că, la 30 ianuarie 2018, se aflau în închisoare doar 73 de condamnați pentru abuz în serviciu, cu pedepse între 2 și 5 ani.

“În penitenciare sunt în schimb mii de criminali (6156), tâlhari (4387), condamnați pentru furturi (5190), violatori (1979), traficanți de droguri (1434) și condamnați pentru înșelăciune (997). Nu există niciun motiv ca cineva să le ceară scuze. Nici măcar un viitor coleg, actual demnitar al Statului Român”, arată sindicaliştii din penitenciare.

Cifra de 73 de deţinuţi pentru abuz în serviciu s-a redus sensibil după aplicarea legii recursului compensatoriu a lui Tudorel Toader, spun sindicaliştii. Ei arată că, “după aplicarea legii gratierii mascate, 1 din 5 condamnați pentru infracțiunile de mai sus au fost puși în libertate. Astăzi sunt așadar liberi pe stradă și comit alte infracțiuni mii de criminali, violatori, tâlhari și hoți. Statistic peste 70% din cei peste 5.000 de beneficiari se vor întoarce făcând alte mii de victime.”

Statistici relevante a prezentat şi fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei, Adrian Baboi Stroe:
“Cu datele Administrației Naționale a Penitenciarelor, din subordinea Ministerului Justiției. E drept, ultimul set complet de date datează din ianuarie 2017, că așa e în regimul Dragnea, nu mai publicăm date cu regularitate. Oricum, proporțiile și procentele nu au cum să fie mult diferite, pentru că starea infracționalității nu se schimbă dramatic în timp atât de scurt. Trecem la calcule.

Total detinuti 27.250
Total deținuți condamnați pentru fapte de coruptie si asimilate corupției: 320

Defalcat pe infracțiuni:

– Luare de mită (254 CP) 18
– Dare de mită (255 CP) 4
– Trafic de influență (257 CP) 23
– Luare de mită (289 L286) 49
– Dare de mită (290 L286) 26
– Trafic de influență (291 L286) 39
– Cumpărare de influență (292 L286) 13
– În baza Legii 78/2000 148

Concluzia? Cei condamnați pentru corupție, aflați în închisoare, reprezintă cam 1,17% din populația încarcerată din închisorile României.
Pentru acești 1%, Liviu Dragnea și PSD dau foc la țară de un an și jumătate”, a scris fostul secretar de stat pe o reţea de socializare.

sursa> g4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here