Controalele efectuate în ultima vreme de inspectorii Direcției Județene Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova au scos la iveală nereguli mari la târgurile organizate săptămânal în Plopeni și Băicoi. Prin urmare, aici au fost sistate activitățile specifice, iar târgurile vor fi redeschise doar când DSV va constatat că s-au îndeplinit condițiile de funcționare prevăzute de lege. Spre supărarea locuitorilor, însă, responsabilii nu se grăbesc să ia măsuri.

Indiferent de anotimp, târgurile săptămânale sunt evenimente cu o importanță de necontestat în localitățile mici, unde obiceiul organizării acestora a rezistat chiar și în fața asaltului marilor rețele de magazine. Este lesne de înțeles cât de rău le-a picat locuitorilor din Băicoi, Plopeni și împrejurimi vestea că autoritățile sanitar-veterinare au decis ca târgurile organizate periodic în cele două orașe prahovene să fie închise.

Prima măsură de acest fel a fost luată la Băicoi după ce, în urma unui control efectuat, pe 22 mai, de DSVSA Prahova și Poliția Băicoi, s-a constatat “faptul că, în această locație, comercializarea produselor alimentare de origine animală și nonanimală se desfășoară în condiții necorespunzătoare de igienă”, potrivit unui răspuns transmis de instituție, către telegrama, la o solicitare pe această temă. Deși administrația locală a fost înștiințată oficial de mai bine de două luni cu privire la măsura luată de autoritățile sanitar-veterinare, abia la jumătatea lui iulie a solicitat lămuriri, pentru a afla ce are de făcut astfel încât târgul să redevină funcțional. “Primăria orașului Băicoi a fost înștiințată de către DSVSA Prahova prin adresa nr. 6.973/25.05/2016 că funcționarea târgului săptămânal în aceste condiții reprezintă un risc major pentru apariția și evoluția de toxiinfecții alimentare. Prin adresa nr. 18.108/18.07.2016, Primăria Băicoi a solicitat la DSVSA Prahova condițiile sanitar veterinare pentru funcționarea târgului săptămânal, condiții transmise prin adresa nr. 9.762/22.07.2016”, precizează reprezentanții DSV.

O situație similară se înregistrează și la Plopeni, numai că, aici, redeschiderea târgului nu depinde de administrația locală, ci de măsurile luate de Parcul Industrial Plopeni, care aparține Consiliului Județean Prahova. Târgul din zona autogară a fost închis pe 4 iunie, în urma unui control, după ce în această “locație au fost identificați mai mulți producători particulari care aveau expuse spre comercializare, produse alimentare de origine animală (în special produse lactate), obținute în unități înregistrate sanitar veterinar, fără a fi asigurate condiții corespunzătoare de depozitare și expunere în vederea comercializării acestora (utilaje frigorifice, sursă de apă, echipament de protecție etc.). Întrucât comercializarea acestor produse către consumatorul final, în condițiile menționate, prezenta un risc un risc major pentru apariția de toxiinfecții alimentare, DSVSA Prahova a notificat Primăria orașului Plopeni, prin adresa nr. 7556/06.06/2016, privind funcționarea târgului săptămânal fără respectarea condițiilor sanitar-veterinare și a legislației în vigoare”, mai precizează DSV Prahova, în răspunsul la solicitarea Telegrama.

Pe 17 iunie, Primăria Plopeni a notificat, la rândul său, SC Parcul Industrial Plopeni SA, care deține un acord de principiu pentru amenajarea acestui spațiu, neconformitățile constatate de DSVSA Prahova. “Până la această dată nu am primit răspuns privind măsurile întreprinse pentru intrarea în legalitate”, informează conducerea DSV.

Reprezentanții Direcției  Sanitar-Veterinare menționează că târgurile săptămânale pot funcționa numai după obținerea înregistrării sau a avizării sanitar-veterinare de către DSVSA Prahova.

Sursa: www.telegrama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here